
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- sitko
- patelnię z nieprzywierającą powłoką
Przygotuj wcześniej:
Płatki owsiane rozdrobnij, aby przypominały mąkę.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY POMIDORKI
Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę, dodajemy pomidorki koktajlowe i ocet balsamiczny. Całość smażymy przez ok. 5 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i pozostawiamy na sitku do odcedzenia. Szynkę i dymkę dość drobno kroimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy napój sojowy. Następnie przekładamy do miski odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, a także szynkę i dymkę. Całość mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY PLACUSZKI
Gotowe ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 3 minuty z każdej strony, aż placuszki nabiorą złotego koloru.
KROK 5: PODAJEMY PLACUSZKI
Usmażone placuszki podajemy na ciepło, z pomidorkami i pokrojonym w plastry awokado.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
- Pieczona ryba po grecku
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)