Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI
Krewetki obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i przesmażamy krótko (ok. 1 minuty) na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia. Krewetki możemy także gotować ok. 2-3 minut we wrzącej wodzie, odcedzić, wystudzić, a następnie doprawić solą i pieprzem.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP
Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI
Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
KROK 4: SKŁADAMY TORTILLE
Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy liście sałaty rzymskiej i podsmażone lub ugotowane krewetki. Całość skrapiamy sokiem z limonki. Na krewetkach układamy listki natki pietruszki lub kolendry i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
Tortillę ciasno zwijamy do środka, zaczynając od dołu placka. Mocno dociskamy farsz i zamykamy go wewnątrz tortilli. Wrapy odkładamy, by farsz ułożył się w środku, a dip skleił brzegi tortilli.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO
Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
Salsa powinna mieć lekko płynną konsystencję – jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i ponownie mieszamy.
KROK 7: KROIMY TORTILLE
Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.
KROK 8: PODAJEMY TORTILLE
Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!
Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
Ruloniki ziemniaczano-kabanosowe
Ziemniaczano-kabanosowe ruloniki ze szpinakiem po upieczeniu stają się tak chrupiące, że trudno się im oprzeć. Szybko znikną z sylwestrowego stołu, więc lepiej przygotuj ich dla gości nieco więcej – na zapas!
Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Halibutowe kąski w ziołowym cieście
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z kurczakiem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Koktajl odżywczy z bananem
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Bajaderka jeżyki
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
- Pieczeń rzymska
- Napój radości
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Wegańska pieczeń z dyni
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Wegański zielony omlet z silken tofu
- Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1017 dni temu
Wykorzystałem do tego przepisu dwie krewetki. Niestety za cholerę nie można ich było wyczuć w powstałym daniu. Beznadziejny przepis.
odpowiedz
1017 dni temu
Fajnie, że wśród potrzebnych składników są krewetki.
odpowiedz