Bez laktozy
Produkty bez laktozy – co to znaczy?
Choć określenie „bez laktozy” staje się coraz bardziej powszechne, wielokrotnie zastanawiamy się, co to właściwie znaczy dla naszego organizmu. Laktoza to nic innego jak cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków. W związku z tym każdy produkt spożywczy, który powstaje na bazie mleka zwierzęcego, będzie go zawierał. Jeśli zatem zależy Wam na zakupie produktów bez laktozy, powinniście unikać mleka i jego pochodnych albo sięgać po zamienniki mające w składzie mleko roślinne. Kluczem do sukcesu w przypadku diety bez laktozy jest uważne zapoznawanie się z etykietami widniejącymi na produktach.
Desery bez laktozy
Najtrudniejszą rzeczą dla osób będących na diecie eliminującej laktozę jest chyba odmówienie sobie słodkiego co nieco. Na szczęście w Kuchni Lidla nie brakuje pomysłów na desery bez laktozy, możecie więc czerpać z niej pełnymi garściami! Zwłaszcza że niejeden przepis na ciasto bez laktozy przypadnie do gustu także weganom, którzy również unikają jedzenia nabiału. Niech nie zdziwi Was zatem fakt, że propozycja sernika na zimno bez laktozy w Kuchni Lidla jest zarazem przepisem na sernik wegański. Ciekawą odmianą sernika bez laktozy jest także tofurnik z borówkami. Spróbujcie koniecznie! A jeśli poszukujecie przepisu na krem do ciasta, który można przygotować bez laktozy, to skorzystajcie z przepisu Kingi Paruzel na wegański tort marchewkowy. Krem na bazie tofu i masła orzechowego z powodzeniem zastąpi jego tradycyjną wersję, a z ciastem marchewkowym, które przyrządzicie bez laktozy, będzie smakował wybornie!
Poniżej więcej przepisów na ciasta bez laktozy:
- brownie z buraków
- panforte
- crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- babka bananowa
- cynamonowe ciasto z jabłkami
Nie zapominajcie, że desery to także lody, a te również dostępne są w wersji bez laktozy. Najczęściej spotkacie się z wielosmakowymi sorbetami. W Kuchni Lidla znajdziecie przepisy na:
- sorbet arbuzowy
- sorbet kiwi na patyku
- sorbet malinowo-brzoskwiniowy
- sorbet z zielonej herbaty i limonki
- sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Dieta bez laktozy – co jeść?
Przygotowanie potraw bez laktozy często rodzi dylematy. Biorąc pod uwagę zaopatrzenie sklepów – zupełnie niepotrzebnie. Wystarczy przecież zaopatrzyć się w mleko bez laktozy, które w sprzedaży jest już dostępne zarówno w wersji dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wątpliwości nie budzi już nawet pozostała część nabiału, który coraz częściej dostępny jest bez laktozy – nikogo na przykład nie dziwi już twaróg czy mozzarella bez laktozy. A jeśli do tego dodacie przepisy na dania bez laktozy w Kuchni Lidla, to gotowanie będzie naprawdę proste i przyjemne! Sprawdźcie, jak będąc na diecie bez laktozy, dopasować przepisy w taki sposób, aby Wasz jadłospis składał się wyłącznie ze smacznych i wartościowych, a do tego zróżnicowanych potraw. Szukajcie inspiracji w Kuchni Lidla! A oto kilka z nich:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
Orzeźwiający i pyszny deser, który będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu! Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mango zachwyca naturalnymi, wiosennymi kolorami.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.


BROWNIE Z GRILLA
Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Dynia faszerowana komosą ryżową
Dynia kocha faszerowanie i pieczenie! Wypełnij ją wspaniałym farszem na bazie komosy ryżowej, szpinaku, orzechów i pomidorów, który zaskakuje delikatną pomarańczową nutą.

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!
