Ciasto z orzechami

Chrupią, świetnie smakują i wspomagają codzienną dietę dzięki licznym składnikom odżywczym – zdrowym tłuszczom i witaminom. Mowa o orzechach, które często zjadamy w formie zdrowej przekąski i bez których nie wyobrażamy sobie niektórych wypieków. Dodajemy je nie tylko do orzechowych klasyków, takich jak keks czy ciasto marchewkowe, ale także do szarlotek, tortów, pralinek i ciasteczek, w formie posypki, jako element kremu lub, jeśli zmielemy je odpowiednio drobno i dodamy do mąki, jako składnik ciasta i kruszonki. Ciasto z orzechami i jabłkami? Te smaki na pewno spotkają się w połowie drogi! Ciastka owsiane z orzechami? Świetny pomysł na łatwą w przygotowaniu przekąskę! Sposobów na wykorzystanie orzechów w słodkich wypiekach jest wiele – zdecyduj, który przepis na ciasto z orzechami wybierzesz. Dodaj owoce, karmel, miód lub budyń i ciesz się jesienią smakiem ciasta przygotowanego według jednego ze sprawdzonych przepisów.

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi – wybierz swój ulubiony!

Orzechy włoskie cenimy za wyrazisty smak, wysoką zawartość białka i kwasów tłuszczowych. Wczesna jesień jest idealnym czasem na ich spożywanie – to wówczas dojrzewają, są świeże i dostępne w dużych ilościach. Jaki przepis na ciasto z orzechami włoskimi wybrać? Opcji jest tak wiele, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie!

Jeśli jesteś fanem prostych smaków i receptur, w których zawsze znajdzie się miejsce dla owoców, pomyśl o placku brzoskwiniowym z orzechami. Przygotujesz go z mąki, masła, mleka i jogurtu greckiego. To bardzo prosty przepis, w którym orzechy będą „kropką nad i” – składnikiem chrupiącej i smacznej posypki. Ciasto ucierane powinno spędzić ok. 60 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

Masz apetyt na ciasto z orzechami i miodem? Po keks warto sięgnąć nie tylko od święta! Jego wersja z żurawinami idealnie sprawdzi się w roli mocno bakaliowego, aromatycznego wypieku. Wystarczy, że miękkie masło, cukier, jajka i mąkę utrzesz na gładką masę i połączysz z dodatkami, wśród których obowiązkowo powinny się znaleźć właśnie orzechy włoskie. Keks spędza ok. 60-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, a upieczone i ostudzone ciasto z orzechami możesz posypać z wierzchu żurawinami. Ciasto orzechowe z miodem możesz przygotować także na drożdżowym spodzie, a migdały wykorzystać jako chrupki dodatek.  

Połączenie orzechów i miodu sprawdza się także w miodowniku. To warstwowe ciasto orzechowe jest popularnym żydowskim deserem weselnym, który zachwyca słodkością i ciekawą strukturą. Coraz częściej możemy trafić na przepisy, w których znajdziemy kaszę mannę – jest ona doskonałym składnikiem wszelkich kremów. Wystarczy zagotować ją na mleku i miodzie, wystudzić i zblendować, by uzyskać podstawę miękkiej, kremowej masy. Ciasto orzechowe z kremem z kaszy manny to nie tylko oryginalny wypiek.

Orzechy i czekolada? To także sprawdzone połączenie! Fanom orzechowo-czekoladowych słodkości na pewno przypadnie do gustu przepis na brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym, a ważne okazje będą mogli uświetnić tortem, na przykład takim, w którym orzechy trafiają zarówno do kremu, jak i do biszkoptu.

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego od cienkiego ciasta o maślanym smaku – ciasto francuskie z orzechami to duet nieco mniej spotykany, ale również godny uwagi, szczególnie jeśli upieczemy coś tak efektownego, jak palmiery piernikowe z orzechami macadamia.

Ciasto z orzechami bez pieczenia

Wśród przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziemy wiele takich, w których pojawiają się orzechy. Świetnie komponują się one bowiem z kremami lub masą kajmakową, bez trudu możemy układać je w chrupiące warstwy i różnicować dzięki nim strukturę ciasta.

Ciasto z orzechami włoskimi i karmelem może być jedną z wersji deseru, do przygotowania którego nie będziesz potrzebować piekarnika. Zdecyduj, z czego jeszcze będą składały się warstwy ciasta – poza orzechami i karmelem możesz użyć budyniu, kajmaku, herbatników, biszkoptów lub krakersów. Ciasto z orzechami i karmelem na pewno wyjdzie słodkie, kontroluj więc ilość cukru dodawanego na poszczególnych etapach przygotowywania.

Ciasto orzechowe bez pieczenia przed podaniem zwykle przechowujemy w lodówce, by odpowiednio stężało, zachowało świeżość i kształt.

Ciasto orzechowe – jakie orzechy?

Dostępność różnych odmian orzechów stwarza w kuchni bardzo wiele możliwości ich wykorzystania! Orzech orzechowi nierówny – nie tylko jeśli chodzi o kształt! Słodki i delikatny smak najlepiej nam znanych orzechów włoskich i laskowych w niczym nie przypomina bardzo wyrazistych pistacji, lekko gorzkich migdałów czy kwaśno-słodkich nerkowców. Coraz częściej wykorzystujemy też w kuchni orzechy brazylijskie, pekan czy macadamia. Twój wybór powinien paść na te orzechy, które najlepiej uzupełnią smak i strukturę ciasta, które chcesz przygotować!

Warto pomyśleć o stworzeniu kremu z orzechów nerkowca – dzięki stosunkowo miękkiej konsystencji znakomicie nadają się one do mielenia i miksowania na jednolitą masę po wcześniejszym namoczeniu. Ciasto z orzechów nerkowca to również coraz częściej wybierany rodzaj tarty – niech pretekstem do upieczenia jej będzie sezon na śliwki i… twoja słabość do korzennych przypraw!

Prażone i mielone orzechy laskowe świetnie podkreślą smak babki lub nadadzą charakter kruchemu spodowi makowca, który zawsze możesz przygotować w nieco innej niż klasyczna formie. Ciasto z orzechami laskowymi upieczonymi wcześniej w skorupkach zachwyci cię smakiem i wyglądem, jeśli zdecydujesz się na różne rodzaje orzechów i bakalie. Piernik z marchwi z czekoladową polewą najeżoną orzechami doskonale sprawdzi się w roli ciasta, które cieszy oczy, zanim trafi na talerz.

Miodowniki i keksy lubią towarzystwo orzechów włoskich, które doskonale komponują się ze słodkim smakiem ciast. Znajdziesz także wiele przepisów na torty z dodatkiem tych orzechów – wykorzystaj czekoladę, jogurt, chałwę lub owoce, by stworzyć własne słodkie, orzechowe kompozycje przeznaczone na wyjątkowe okazje.

Jesteś fanem masła orzechowego? Sięgnij po to, co w nim najlepsze, by stworzyć pyszny wypiek! Ciasto z orzechami ziemnymi i kaszą gryczaną jest po brzegi czekoladowe i chrupiące – dzięki orzechom dodanym do masy i polewy.

Chcesz wyjść poza orzechową klasykę? Spróbuj przygotować orzechową tartę ze śliwkami lub tartę z kremem orzechowym i nutą kardamonu.

Przygotowujesz ciasto orzechowe? Przepis powinien być twoim przewodnikiem! Wybierz taki, który zawiera twoje ulubione dodatki, albo zdecyduj się na wypiek oparty na zupełnie nowej recepturze. Być może ciasto z orzechami innymi niż włoskie czy laskowe stanie się twoim ulubionym.

przeczytaj więcej

rozwiń opis

Łatwe przepisy

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Advertisement Advertisement

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram