zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • 2 formy o wymiarach 34 x 24 cm
  • rózgę kuchenną
  • robot wielofunkcyjny

Krok 1: Podsmażamy orzechy

Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Przygotowujemy blaty ciasta

Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.

Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.

Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem.

Krok 3: Pieczemy blaty

Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

Oba blaty pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. W połowie pieczenia zamieniamy położenie blach (górną zamieniamy z dolną).

Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjmujemy na chwilę z formy, którą następnie wykładamy folią spożywczą.

Krok 4: Przygotowujemy krem

400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło napowietrzamy w naczyniu robota i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. Wyrabiamy całość, aż składniki się połączą.

Krok 5: Składamy warstwy ciasta

Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.

Blat z orzechami wyjmujemy z formy, układamy na warstwie kremu i delikatnie przyciskamy.

Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Najlepiej smakuje podane na drugi dzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Kasia Kasia
    33 dni temu
    Ok dziekuje. Wlasnie robie to ciasto i strasznie sie klei do rąk a na filmiku ze u Ciebie fajnie odchodzi

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    33 dni temu
    Witam czy zamiast laski wanilii moge dac cukier z prawdziwą wanilią?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    33 dni temu
    Jak najbardziej. Pomiń wówczas cukier, który uwzględniliśmy na liście składników, by krem nie był zbyt słodki :)
  • Patrycja Patrycja
    150 dni temu
    Witam, mam pytanie dotyczace robienia kremu. Czy jesli dodam zelatyne do goracego mleka, a potem zagotuje to jeszcze raz z rozrobionym budyniem, to zelatyna nie straci swoich wlasciwosci?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    145 dni temu
    Patrycjo, żelatyna nie straci swoich właściwości, dlatego możesz zagotować ją z budyniem.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram