Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- 2 formy o wymiarach 34 x 24 cm
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: Podsmażamy orzechy
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy blaty ciasta
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem.
Krok 3: Pieczemy blaty
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
Oba blaty pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. W połowie pieczenia zamieniamy położenie blach (górną zamieniamy z dolną).
Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjmujemy na chwilę z formy, którą następnie wykładamy folią spożywczą.
Krok 4: Przygotowujemy krem
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło napowietrzamy w naczyniu robota i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. Wyrabiamy całość, aż składniki się połączą.
Krok 5: Składamy warstwy ciasta
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Blat z orzechami wyjmujemy z formy, układamy na warstwie kremu i delikatnie przyciskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Najlepiej smakuje podane na drugi dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!
Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!
Klasyczny orzechowiec to niebo w gębie! Koniecznie poznaj to ciasto
Orzechowiec jest jednym z tych ciast, które jesienią królują (bądź powinny królować) na naszych stołach. Niezależnie od tego, czy szykujesz imprezę urodzinową, czy zapraszasz znajomych na kawę, ciasto orzechowiec będzie idealnym deserem. Dlaczego? Bo ma w sobie wszystko, co kochamy – warstwę kremu, miękkiego ciasta i oczywiście orzechów.
Jak przygotować orzechowiec? Przepis nie jest skomplikowany, choć wymaga czasu oraz choćby podstawowych umiejętności pieczenia. Jeśli to ma być Twoje pierwsze ciasto, lepiej wybierz coś łatwiejszego, na przykład sernik dyniowy. Kiedy jednak wiesz już, jak wyczuć swój piekarnik i masz ochotę na coś pysznego z orzechami, koniecznie upiecz orzechowiec. Ciasto zachwyci i Ciebie i rodzinę oraz najbliższych. Jest słodkie, puszyste, niezwykle aromatyczne. W towarzystwie kawy czy herbaty – deser idealny.
Jak zrobić orzechowiec? Tego nie może zabraknąć!
Orzechowiec 3-warstwowy z przepisu Pawła nie jest ciastem łatwym, choć na szczęście nie wymaga również specjalnych umiejętności czy wielu akcesoriów. Pewnych jednak nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Klasyczny orzechowiec wymaga oczywiście orzechów! Postaw na orzech włoski o intensywnym smaku, który ciasto zamieni w dzieło sztuki. Jeśli jednak nie masz ich akurat w domu, możesz spokojnie zamienić je na dowolne orzechy. Przepis na orzechowiec zawiera również budyń waniliowy, mleko i wanilię – wszystko po to, by krem był jak najbardziej intensywny! Wanilię spokojnie możesz zastąpić naturalnym ekstraktem. Do tego jeszcze odrobina cukru, wody i żelatyny, by wszystko pięknie się ścięło. I masło, z wiadomych powodów. Wszystko z masłem smakuje lepiej.
Jak zrobić orzechowca? Potrzebujesz jeszcze składników na spód. A ten jest kruchy, rozpadający się w ustach i słodki jak miód. No właśnie, miodu nie może w nim zabraknąć – dla smaku, który idealnie pasuje do orzechów, nie tylko dla słodyczy. O nią dba cukier, którego zawsze możesz dodać trochę mniej, jeśli taką masz ochotę. Do tego mąka pszenna, masło, dwa jajka i odrobina proszku do pieczenia. A, prawie zapomnieliśmy – puszysty orzechowiec to również masa orzechowa. A w niej miód, orzechy i…masło. Tak, wiemy, sporo tego masła. Ale warto, bo dzięki temu placek orzechowiec będzie pełen smaku!
Orzechowiec na dużą blachę dla dużej ilości gości…albo i nie
Orzechowiec na dużą blachę to aż dwanaście porcji tego fantastycznego ciasta. Rzeczywiście trochę się przy nim napracujesz, ale nakarmisz nim rodzinę i znajomych. Albo i nie! Nie nam oceniać, kto ile je – zajadaj w mniejszym lub większym gronie najbliższych i ciesz się tym, że przepis na ciasto orzechowiec pozwala na zrobienie tak dużej ilości tego deseru. Zobaczysz, że gdy tylko go posmakujesz, od razu najdzie Cię ochota na drugi kawałek.
Orzechowiec z masą budyniową dla osób zważających na kalorie? Wtedy możesz dokonać niewielkich zmian, na przykład zastępując cukier ksylitolem lub stewią. Orzechowiec z budyniem może więc pojawić się na stole na przykład podczas świąt, by każdy mógł zjeść kawałek. No dobrze, kończymy już to zachwalanie. Jak przygotować ciasto orzechowiec? Przepis nie należy do najkrótszych, ale warto! Pyszny orzechowiec to chyba najlepsze ciasto na jesień.
Orzechowiec: prosty przepis od Pawła Małeckiego
Być może nie jest to przepis na szybki orzechowiec, ale z całą pewnością warto poświęcić mu trochę czasu. By zrobić idealny orzechowiec na kruchym cieście, zacznij od przygotowania masy orzechowo-miodowej. To orzechy włoskie, masło i miód, które należy razem podsmażyć. Tylko tyle. Pamiętaj jednak o wcześniejszym posiekaniu orzechów – będą przyjemnie chrupać, a miód i masło łatwo je oblepią. Drugi krok to przygotowanie spodu Orzechowiec z miodem najlepiej smakuje na kruchym cieście. Na szczęście to jest bardzo proste do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki połączyć, zagnieść i podzielić na dwie części. Owiń je folią i włóż do lodówki, by kruche ciasto się schłodziło. Później oba blaty wyjmij z lodówki, rozwałkuj i na jednym z nich ułóż wcześniej przygotowaną masę. To sprawi, że od orzechowca nie będzie można się oderwać. Oba upiecz w 170 stopniach. I teraz uwaga – w połowie pieczenia, czyli po około sześciu/siedmiu minutach, górną blaszkę zamień z tą dolną. Dzięki temu oba blaty upieką się perfekcyjnie.
Co dalej? Ciasto orzechowiec z budyniem musi zawierać pyszny, aromatyczny budyń. W tym przypadku pachnie on wanilią. Dlatego oprócz waniliowego budyniu znajdują się tu również dwie laski wanilii. Cześć mleka połącz z wanilią i cukrem, a następnie zagotuj i dodaj żelatynę, która ma połączyć się z mlekiem. Dodaj budyń rozrobiony w 200 mililitrach mleka i…mieszaj! Mocno, energicznie, by masa była jednolita bez żadnych grudek. Najlepiej użyć do tego rózgi. Oczywiście jeśli nie chcesz, by orzechowiec z masą stał się ciastem orzechowiec z miodem bez masy.
A teraz czas na czary. Wyrób masło za pomocą robota w taki sposób, by było puszyste. Powoli dodawaj wystudzoną masę budyniową i…to wszystko. Gdy składniki się połączą, krem będzie doskonały. Czas na połączenie wszystkich elementów! Później już tylko zostaw ciasto w lodówce na minimum dwie godziny. Minimum, bo wiemy, że temu ciastu nie można się oprzeć. Kto by wytrzymał czekać na nie przez całą noc? Masz już gotowy orzechowiec. Duża blacha czeka na pożarcie!
Sprawdź również przepisy na ciasto orzechowiec z kajmakiem i tartę a’la snickers! Bo orzechy można zajadać na miliony sposobów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
478 dni temu
Dzień dobry, W składnikach do ciasta jest napisane: +150 g masła +250 g masła Czy do ciasta należy dodać 400 g masła?
odpowiedz
477 dni temu
Dzień dobry! Faktycznie do przygotowania ciasta nie potrzeba aż 400 g masła. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wszystkie składniki już wróciły na swoje miejsce :)
1076 dni temu
Orzechy i krem są.pysze ale ciasto faktycznie twarde mimo że w smaku dobre i mimo że trzymałam w lodówce kilka dni. Następnym razem zrobię ze sprawdzonym kruchym ciastem i będzie na pewno pyszne.
odpowiedz
1084 dni temu
Ciasto robiłam już kilka razy. Jest obłędne! Zawsze wychodzi znakomite! Dziękuję za przepis.
odpowiedz
1086 dni temu
Czy mogę zamiast zwykłego mleka użyć do kremu mleka wegańskiego np. owsianego?
odpowiedz
1086 dni temu
Jak najbardziej, możesz użyć wegańskiego zamiennika ;)
1876 dni temu
Ciasto kruche z masą budyniową. Żałuję że zrobiłam. Twarde dalej na drugi dzień.
odpowiedz
1875 dni temu
To ciasto akurat im dłużej postoi, tym będzie bardziej miękkie. Można je przygotować 2-3 dni przed daną okazją :)
2064 dni temu
Ok dziekuje. Wlasnie robie to ciasto i strasznie sie klei do rąk a na filmiku ze u Ciebie fajnie odchodzi
odpowiedz
2064 dni temu
Witam czy zamiast laski wanilii moge dac cukier z prawdziwą wanilią?
odpowiedz
2064 dni temu
Jak najbardziej. Pomiń wówczas cukier, który uwzględniliśmy na liście składników, by krem nie był zbyt słodki :)
2182 dni temu
Witam, mam pytanie dotyczace robienia kremu. Czy jesli dodam zelatyne do goracego mleka, a potem zagotuje to jeszcze raz z rozrobionym budyniem, to zelatyna nie straci swoich wlasciwosci?
odpowiedz
2176 dni temu
Patrycjo, żelatyna nie straci swoich właściwości, dlatego możesz zagotować ją z budyniem.
zobacz wszystkie