
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- 2 formy o wymiarach 34 x 24 cm
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: Podsmażamy orzechy
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy blaty ciasta
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem.
Krok 3: Pieczemy blaty
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
Oba blaty pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. W połowie pieczenia zamieniamy położenie blach (górną zamieniamy z dolną).
Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjmujemy na chwilę z formy, którą następnie wykładamy folią spożywczą.
Krok 4: Przygotowujemy krem
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło napowietrzamy w naczyniu robota i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. Wyrabiamy całość, aż składniki się połączą.
Krok 5: Składamy warstwy ciasta
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Blat z orzechami wyjmujemy z formy, układamy na warstwie kremu i delikatnie przyciskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Najlepiej smakuje podane na drugi dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Komentarze (13)
42 dni temu
Dzień dobry, W składnikach do ciasta jest napisane: +150 g masła +250 g masła Czy do ciasta należy dodać 400 g masła?
odpowiedz
41 dni temu
Dzień dobry! Faktycznie do przygotowania ciasta nie potrzeba aż 400 g masła. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, wszystkie składniki już wróciły na swoje miejsce :)
641 dni temu
Orzechy i krem są.pysze ale ciasto faktycznie twarde mimo że w smaku dobre i mimo że trzymałam w lodówce kilka dni. Następnym razem zrobię ze sprawdzonym kruchym ciastem i będzie na pewno pyszne.
odpowiedz
648 dni temu
Ciasto robiłam już kilka razy. Jest obłędne! Zawsze wychodzi znakomite! Dziękuję za przepis.
odpowiedz
651 dni temu
Czy mogę zamiast zwykłego mleka użyć do kremu mleka wegańskiego np. owsianego?
odpowiedz
650 dni temu
Jak najbardziej, możesz użyć wegańskiego zamiennika ;)
1440 dni temu
Ciasto kruche z masą budyniową. Żałuję że zrobiłam. Twarde dalej na drugi dzień.
odpowiedz
1439 dni temu
To ciasto akurat im dłużej postoi, tym będzie bardziej miękkie. Można je przygotować 2-3 dni przed daną okazją :)
1628 dni temu
Ok dziekuje. Wlasnie robie to ciasto i strasznie sie klei do rąk a na filmiku ze u Ciebie fajnie odchodzi
odpowiedz
1628 dni temu
Witam czy zamiast laski wanilii moge dac cukier z prawdziwą wanilią?
odpowiedz
1628 dni temu
Jak najbardziej. Pomiń wówczas cukier, który uwzględniliśmy na liście składników, by krem nie był zbyt słodki :)
1746 dni temu
Witam, mam pytanie dotyczace robienia kremu. Czy jesli dodam zelatyne do goracego mleka, a potem zagotuje to jeszcze raz z rozrobionym budyniem, to zelatyna nie straci swoich wlasciwosci?
odpowiedz
1740 dni temu
Patrycjo, żelatyna nie straci swoich właściwości, dlatego możesz zagotować ją z budyniem.
zobacz wszystkie