
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- 2 formy o wymiarach 34 x 24 cm
- rózgę kuchenną
- robot wielofunkcyjny
Krok 1: Podsmażamy orzechy
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy blaty ciasta
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Blaty nakłuwamy z wierzchu widelcem.
Krok 3: Pieczemy blaty
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
Oba blaty pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170°C. W połowie pieczenia zamieniamy położenie blach (górną zamieniamy z dolną).
Upieczone blaty studzimy. Blat bez orzechów po wystudzeniu wyjmujemy na chwilę z formy, którą następnie wykładamy folią spożywczą.
Krok 4: Przygotowujemy krem
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło napowietrzamy w naczyniu robota i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. Wyrabiamy całość, aż składniki się połączą.
Krok 5: Składamy warstwy ciasta
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Blat z orzechami wyjmujemy z formy, układamy na warstwie kremu i delikatnie przyciskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Najlepiej smakuje podane na drugi dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Komentarze (7)
538 dni temu
Ciasto kruche z masą budyniową. Żałuję że zrobiłam. Twarde dalej na drugi dzień.
odpowiedz
538 dni temu
To ciasto akurat im dłużej postoi, tym będzie bardziej miękkie. Można je przygotować 2-3 dni przed daną okazją :)
726 dni temu
Ok dziekuje. Wlasnie robie to ciasto i strasznie sie klei do rąk a na filmiku ze u Ciebie fajnie odchodzi
odpowiedz
726 dni temu
Witam czy zamiast laski wanilii moge dac cukier z prawdziwą wanilią?
odpowiedz
726 dni temu
Jak najbardziej. Pomiń wówczas cukier, który uwzględniliśmy na liście składników, by krem nie był zbyt słodki :)
844 dni temu
Witam, mam pytanie dotyczace robienia kremu. Czy jesli dodam zelatyne do goracego mleka, a potem zagotuje to jeszcze raz z rozrobionym budyniem, to zelatyna nie straci swoich wlasciwosci?
odpowiedz
839 dni temu
Patrycjo, żelatyna nie straci swoich właściwości, dlatego możesz zagotować ją z budyniem.
zobacz wszystkie