
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności 1 l
- ozdobne etykiety z przepisem
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę
- drewniany patyczek
Sposób przygotowania:
CHLEBEK OWSIANY – PREZENT
Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Na wierzchu układamy orzechy i pokruszoną czekoladę.
Ozdobną etykietę do słoika z owsianym chlebkiem na prezent pobierzesz TUTAJ.
CHLEBEK OWSIANY – PIECZENIE
Zawartość słoika przekładamy do miski. Do drugiej miski wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, mieszając.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 40-45 minut. Czy chlebek jest już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.
Komentarze (0)