Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto
Mieszamy razem mąkę, masło, dwa jajka, wodę, szczyptę soli i przygotowujemy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowe ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do blachy posmarowanej olejem. Niepotrzebne części ciasta odcinamy, tak żeby 0,5 cm wystawało poza brzeg blachy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem. W ten sposób ciasto utrzyma swój kształt. Pieczemy mniej więcej 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C. Po upieczeniu blachę z ciastem odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy folię aluminiową.
Farsz
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Por pokrojony w plastry gotujemy w posolonej, gorącej wodzie mniej więcej 2 minuty. Potem go odcedzamy i odstawiamy. Dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy z patelni na ściereczkę papierową i osuszamy z soku oraz oleju.
W większej misce przygotowujemy dressing – mieszamy śmietanę, mleko oraz 5 pozostałych jajek. Solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.
Słone ciasto
Na podpieczonym cieście równomiernie rozprowadzamy mieszankę cebuli i pora.
Na wierzchu układamy plastry sera camembert i zalewamy przygotowanym dressingiem, tak aby się nie przelewał przez krawędź ciasta. Pieczemy ok. 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Jak podawać
Upieczone ciasto najpierw odstawiamy, żeby ostygło. Potem możemy je pokroić i podawać.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
 - Pieczona ryba po grecku
 - Ciasto na pierogi
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Makówki śląskie
 - Przekąski sylwestrowe
 - Sernik pistacjowy
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Burek ze szpinakiem
 - Sałatka gyros
 - Uszka z grzybami
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Guacamole
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Domek z piernika
 - Śledź w oleju
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Boczek pieczony
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Świąteczne pierniczki
 
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (5)
1786 dni temu
Jeden z najbardziej idiotycznie napisanych przepisów-ciasto cebulowe z Lidla.........................a młynek do mielenia od kowala z Koziej....................?Matolstwo manipulacyjne ma się dobrze.Ostatnio prezes(ka) radia Kamińska zastrzegła w urzędzie patentowym piosenkę wigilijną o karpiu,którą ludzie z radiowej Trójki wylansowali,ot,patentowa Kamińska.............
Odpowiedz
1815 dni temu
Jaka ma być średnica formy do tarty? :)
Odpowiedz
1813 dni temu
Julio, forma o średnicy 25 cm sprawdzi się idealnie :)
2117 dni temu
Jaka mabyc srednica tej blachy ?????
Odpowiedz
2114 dni temu
Użyj formy do tarty o średnicy ok. 25 cm.