
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szparagi z szynką parmeńską
KROK 1: Przyprawiamy i owijamy szparagi
Plaster szynki parmeńskiej grillujemy, aż będzie chrupki.
Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na warstwę oliwy ścieramy skórkę z cytryny, a całość oprószamy solą i pieprzem.
Układamy na folii kolejny plaster szynki, szparagi i masło. Ponownie ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na szparagach układamy listki świeżej bazylii.
Całość ponownie skrapiamy oliwą i szczelnie zawijamy folią z każdej strony, by masło nie wypłynęło ze środka.
KROK 2: Grillujemy i podajemy szparagi
Grillujemy ok. 6 minut. Gotowe szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej, plastrem surowej szynki i listkami świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Grillowany łosoś z kalafiorem
KROK 1: Grillujemy kalafior
Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.
Z folii aluminiowej tworzymy kieszonkę i przekładamy do niej przyprawiony kalafior. Grillujemy maksymalnie 5 minut.
KROK 2: Marynujemy łososia
Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.
KROK 3: Grillujemy i podajemy łososia
Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.
Gotowego łososia podajemy z grillowanym kalafiorem.
Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Przygotuj
- folię aluminiową
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: Przyprawiamy i grillujemy ziemniaki
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.
Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki przykrywamy folią i zawijamy z każdej strony. Grillujemy ok. 10 minut.
Cebulę przekrawamy na pół i układamy na grillu.
KROK 2: Przygotowujemy twaróg
Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy.
Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
KROK 8: Podajemy ziemniaki
Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry.
Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Mini burgery
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)