Kuchnia meksykańska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!
Guacamole
Ta pasta z awokado to klasyczna przekąska inspirowana kuchnią meksykańską. Przepis, aby przygotować ją w robocie MCC, pozwoli delektować się jej smakiem już w 5 minut!
Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!
Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.
Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.
Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!
Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!
Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!
Tradycyjne dania kuchni meksykańskiej
O meksykańskim jedzeniu słyszał już cały świat, zwłaszcza gdy w 2010 r. kuchnia meksykańska została wpisana na listę światowego dziedzictwa kulturowego i zrobiło się o niej naprawdę głośno. Nic więc dziwnego, że przepisy na meksykańskie dania obiegły cały glob wzdłuż i wszerz, stając się ciekawym urozmaiceniem rodzimych potraw. Podstawą kuchni Meksyku, łączącej kulinarne tradycje rdzennej ludności oraz wpływy z Hiszpanii i Portugalii, jest tortilla, czyli placek pszenny lub kukurydziany o bardzo uniwersalnym przeznaczeniu, występujący pod kilkoma postaciami. Można go traktować zarówno jako pieczywo, jak i bazę do innych dań. Głównymi rodzajami tortilli są tacos oraz burrito, które różnią się mąką użytą do ich wypieku. W pierwszym przypadku jest to mąka kukurydziana, w drugim – mąka pszenna. Tacos cieszy się większą popularnością na południu Meksyku, podczas gdy burrito – na północy. Do tortilli dodaje się dużo przypraw oraz dodatków, takich jak fasola, kukurydza, mięso, cebula, czosnek itp. Często rolę farszu w tortilli odgrywa fajitas, czyli grillowana mieszanka mięsa oraz warzyw w aromatycznej marynacie. W Kuchni Lidla znajdziecie przepis na standardowe fajitas wołowe z warzywami oraz na nietypową wersję tej potrawy w wydaniu rybnym, tj. łososiowe fajitas. A jeśli mielibyście ochotę na podwójną porcję tortilli, to koniecznie sięgnijcie po quesadillas, czyli danie złożone z dwóch placków kukurydzianych wypełnionych mnóstwem dodatków i połączonych za pomocą stopionego sera. W nieco innej wersji spotkacie się również z enchiladas, tj. z potrawą powstającą z kukurydzianych tortilli napełnionych farszem i zwijanych w rurki, a następnie układanych warstwowo w naczyniu żaroodpornym, polewanych sosem i zapiekanych w piekarniku. Dokładne wskazówki, jak przygotować to danie, znajdziecie w przepisie Kuchni Lidla na zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango. Smak każdego rodzaju tortilli i dania przygotowanego na jej bazie można wzbogacić popularnymi w tym regionie świata sosami, takimi jak salsa czy guacamole.
Choć, jak widać, kuchnia meksykańska nie mogłaby istnieć bez tortilli, to równie charakterystycznym jej elementem jest chili con carne, danie zdobywające coraz większą popularność również wśród Polaków. Wielu potrawę tę postrzega jako rodzaj zupy meksykańskiej, mimo iż jej konsystencja tak naprawdę daleka jest od płynnej postaci.
Sprawdzone przepisy na tortille – nasze propozycje
Tortilla to podstawa kuchni meksykańskiej. Stanowi doskonałą propozycję obiadu, ale równie dobrze można ją serwować na zimno jako przekąskę. Jeśli poszukujecie inspiracji i chcecie wiedzieć, jak i gdzie podać tortillę, to Kuchnia Lidla dostarczy Wam wielu przepisów. Tylko spójrzcie!
- tortilla z kurczakiem i guacamole
- tortilla z krewetkami
- los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
- proste tortille z serem i pieczarkami
- tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado
- tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Guacamole – tradycyjny meksykański dip
Kuchnia meksykańska słynie z aromatycznych sosów, ale zdecydowanie najbardziej znanym jest guacamole. Ten najpopularniejszy dip w Meksyku nadaje się doskonale do tortilli czy nachos. Jak go zrobić? To proste. Wystarczy rozgnieść miąższ awokado, dodać oliwę, papryczkę chili, sól, pieprz, czosnek i posiekaną kolendrę, a na końcu sok z limonki. Po wymieszaniu i polaniu niewielką ilością oliwy z oliwek guacamole jest gotowe! A jeśli potrzebujecie dokładnych wskazówek, to skorzystajcie z przepisu Kuchni Lidla. Z Karolem Okrasą przygotowanie meksykańskiego guacamole to pestka!
Meksykańskie zupy
W meksykańskich zupach dominują dwa smaki – pikantny i słodki. Zazwyczaj więc zupa meksykańska będzie przyrządzana albo z imbirem i papryczką chilli, albo z mlekiem kokosowym, curry, kurkumą i słodką papryką. Taki podział to oczywiście duże uproszczenie, ale oddaje po części charakter zup meksykańskich. Jeśli więc zastanawiacie się, jak przygotować zupę, aby nadać jej prawdziwie meksykański akcent kulinarny, to weźcie pod uwagę przede wszystkim kilka składników. Są nimi kukurydza, fasola, bataty, pomidory, papryka oraz różnego rodzaju mięso mielone, a z drobiu najczęściej kurczak. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że macie do czynienia z zupą meksykańską, jeśli w przepisie występuje większość tych produktów. Gdyby nie fakt, że konsystencja chili con carne przypomina bardziej gulasz aniżeli zupę, to również to danie można by zaliczyć do kategorii zup meksykańskich z mięsem mielonym. Tradycyjny przepis sugeruje co prawda, aby chili con carne podawać z tortillą lub ryżem, ale nie określa wprost do jakiego typu dań należy ta potrawa. Nie wahajcie się więc przygotować i degustować różnych zup meksykańskich, które, jak widać, nie zawsze przyjmują oczywistą dla nich płynną postać. Przebierajcie w jedzeniu i wybierajcie spośród wielu możliwości – zup meksykańskich z kurczakiem, fasolą, kukurydzą itd.