Makowce - przepisy i pomysły:

Kategorie Filtry
Makowiec to obowiązkowy wypiek świąteczny, tradycyjnie goszczący na stołach podczas Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Z pozoru łatwe i nieskomplikowane ciasto, w rzeczywistości jest bardzo pracochłonne, a to głównie ze względu na specjalną recepturę masy makowej, którą przygotowuje się ze zmielonego maku z dodatkiem bakalii oraz cukru lub miodu. No i ta forma – tak różnorodna w przypadku makowca. Zresztą, co tu dużo wyjaśniać, spójrzcie sami, pod jakimi postaciami może występować makowiec.

Makowiec świąteczny – przepis

Makowiec, nawet jeśli jest typowo świąteczny, niejedno ma imię. Oprócz kształtu prostokąta, czyli po prostu placka, makowiec może przybierać także formę tarty oraz rolady, zwanej struclem lub strudlem, w zależności od rodzaju ciasta, z którego powstała. Jeśli nigdy nie mieliście okazji przygotować makowca zawijanego, to Kuchnia Lidla w przepisach na strudel makowy oraz struclę makowo-orzechową podpowie wam, jak to zrobić krok po kroku. To jednak nie koniec wariacji na temat makowca! Jego podstawą może być bowiem kilka rodzajów ciast. Znane są zatem makowce drożdżowe, na kruchym spodzie czy też na biszkopcie. Makowiec zawijany na kruchym cieście, czyli strudel, wypełniany jest najczęściej słodkim nadzieniem, zazwyczaj makowo-bakaliowym, a następnie posypywany cukrem pudrem lub polewany lukrem. Oczywiście, jeśli nie macie czasu na przygotowanie maku, który wypełni wasz makowiec, to zawsze możecie skorzystać z gotowej masy makowej, którą kupicie w sklepie. Kuchnia Lidla zachęca jednak do wypróbowania swoich przepisów. Dowiecie się z nich nie tylko, jak przygotować pyszne nadzienie makowe, ale również znajdziecie różne propozycje ciasta, a wśród nich przepis na makowiec na kruchym cieście. Tylko spójrzcie!

Makowiec wegański – jak go przyrządzić?

Każde ciasto, również makowiec, można przyrządzić ze składników pozbawionych glutenu. Taki bezglutenowy makowiec może być jednocześnie makowcem wegańskim. Jeśli zatem poszukujecie właśnie takiego przepisu, to sięgnijcie po recepturę Kingi Paruzel na wegański makowiec na bezglutenowym spodzie. Osobom, którym nie przeszkadza gluten, warto natomiast polecić wegański makowiec w polewie czekoladowej, który w Kuchni Lidla przyrządza Paweł Małecki.

Jak zrobić dobry makowiec?

Dobry makowiec to nie lada sztuka, którą warto opanować, zanim nadejdą święta. Kuchnia Lidla podpowie wam nie tylko, jak zawijać oraz ile piec makowce, ale również, co zrobić, żeby makowce nie pękały. Szczegóły znajdziecie w przepisach Kuchni Lidla. Pamiętajcie również, że smaczne ciasto to dobrej jakości składniki, a w przypadku makowca – dobrze zmielony mak!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!