
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KALMARY
Kalmary kroimy w pierścienie. Przekładamy je do miski, zalewamy kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut. W osobnej misce mieszamy mąkę, bułkę tartą, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
KROK 2: PANIERUJEMY I SMAŻYMY KALMARY
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Kalmary obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej, tak aby były nią dokładnie pokryte. Smażymy je partiami, aż uzyskają złoty kolor, i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTUJEMY SAŁATKĘ
Marchewkę kroimy w cienkie paseczki. W dużej misce mieszamy sałatę z marchewką. Całość skrapiamy dressingiem i ponownie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Na talerze nakładamy po połowie sałatki. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Na każdy z talerzy nakładamy po pół awokado i oprószamy je po równo pistacjami, czarnuszką i solą. Na tak przygotowanej sałatce układamy ciepłe kalmary. Danie podajemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Świąteczne pierniczki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)