
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Krok 1: Przygotowujemy polentę
Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Krok 2: Smażymy saltimboccę z dorsza
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)