Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
Krok 1: Przygotowujemy polentę
Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Krok 2: Smażymy saltimboccę z dorsza
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.
Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.
Dorsz owinięty w szynkę
Soczysta ryba owinięta paskami szynki, a do tego aksamitne purée z ziemniaków i gotowana marchewka. Lekkie i pyszne!
Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Kotlety mielone z karpia
- Racuchy z jabłkami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Wegańskie brownie z fasoli
- Dwie pasty na kanapki
- Omlet z cukinią i bobem
- Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami
- Duszony por
- Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
- Uda gęsie w sosie porzeczkowym
- Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
- Halloweenowa panna cotta
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Szaszłyki z dipem z melona
- Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Faszerowana dynia piżmowa
- Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
- Tarta z wiśniami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)