Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wykałaczki

Krok 1: Przygotowujemy polentę

Filety rybne rozmrażamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w słupki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Mleko i bulion zagotowujemy. Wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut do napęcznienia. Cukinię podsmażamy z wszystkich stron na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem, skórką otartą z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.

Krok 2: Smażymy saltimboccę z dorsza

Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plastrze szynki parmeńskiej i po 2-3 listki szałwii, spinamy mocno wykałaczkami. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 1-2 minuty od strony obłożonej szynką, aż będzie chrupiąca. Obracamy i smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Do polenty dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z cukinią i saltimboccą z dorsza.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami

Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką

Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Dorsz owinięty w szynkę

Soczysta ryba owinięta paskami szynki, a do tego aksamitne purée z ziemniaków i gotowana marchewka. Lekkie i pyszne!

Dorsz owinięty w szynkę sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:00 liczba porcji: 1 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem

Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!