Awokado - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.
Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.
Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.
Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
Pełna przepysznych świeżych warzyw i kiełków sałatka śniadaniowa podana z jajkiem w koszulce to świetna propozycja na początek dnia. Koniecznie wypróbuj!
Placuszki bez laktozy z szynką
Pyszny, szybki i niezwykle prosty w realizacji przepis na placuszki bez laktozy z szynką. To świetny pomysł na lekki obiad, który trafi w gusta całej rodziny!
Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
BLT, czyli kanapka w stylu amerykańskim z bekonem, sałatą i pomidorem
Kanapka inspirowana kuchnią amerykańską. Idealnie podsmażone kromki chleba tostowego, które ukrywają plastry chrupiącego bekonu i soczystego pomidora, to świetny pomysł na śniadanie!
Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!
Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.
Zapiekanki w stylu meksykańskim
Zapiekanki według przepisu Karola to prawdziwa podróż dookoła świata! Te pyszne, zapiekane z serem cheddar kromki chleba podane ze świeżym guacamole i pomidorkami zachwycą na każdej imprezie lub będą wyjątkowym śniadaniem.
Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.
Jak smakuje awokado?
Awokado to jeden z tych owoców, których smak trudno jednoznacznie określić. Nie jest on ani zdecydowanie słodki, ani gorzki. Dojrzały owoc na pewno rozpływa się w ustach i jest delikatny. Ale dopiero po dodaniu różnych przypraw zyskuje wyraźny smak.
Ile kalorii ma awokado?
Często jemy owoce, gdyż są mniej kaloryczne od słodyczy. Awokado, które nie jest typowym słodkim owocem, kalorii ma bardzo dużo, bo100 g jego miąższu dostarcza aż 160 kcal. Cały owoc ważący średnio 140 g to 224 kcal.
Co zawiera awokado?
Awokado, oprócz sporych rozmiarów pestki, kryje w sobie także wiele składników odżywczych. Choć ma bardzo dużo tłuszczu (ok. 20-30%), są w nim fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Owoc bogaty jest w kwasy oleinowe, a także witaminy z grupy B. Dużo w nim również potasu.
Ile białka ma awokado?
W 100 g awokado znajdują się 2 g białka. Owoc jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom dobrego cholesterolu we krwi. Warto stosować awokado jako zamiennik masła. Jednak gdy jesteśmy na diecie – nie powinniśmy zjadać więcej niż ½ sztuki dziennie.
Jak jeść awokado?
Awokado świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i pieczone. Można je w kuchni wykorzystać na wiele sposobów. To doskonały dodatek do sałatek, koktajli czy kanapek (tu może także zastąpić masło!). Można je także zapiec z jajkiem wbitym do otworu pozostałego po pestce. Ale chyba największą popularnością cieszy się dip zwany guacamole. Z owocu wytwarza się także olej.
Jak jeść awokado na surowo?
Awokado już jakiś czas temu na dobre zagościło na naszych talerzach. Dojrzałe wspaniale nadaje się do sałatek czy kanapek. Zielone koktajle to kolejny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie i imprezy nie mogą się chyba dzisiaj obejść bez guacamole. Sos ten świetnie smakuje z nachos lub grissini.
Co zrobić, żeby awokado nie ściemniało?
Awokado należy do owoców, które po przekrojeniu szybko ciemnieją. Potrawy nie wyglądają wówczas tak apetycznie. Jak temu zapobiec? Najlepszy będzie świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz nim owoc. Przy okazji cytryna nada potrawom z awokado przyjemny, orzeźwiający posmak.
Jak wybrać awokado?
Sztuką jest kupić odpowiednio dojrzałe awokado. Dotknij owocu – skórka musi się lekko uginać pod naciskiem. Awokado nie może być jednak zbyt miękke, gdyż oznacza to, że przejrzało. Czasem lepiej kupić twardy owoc i poczekać kilka dni, aż dojrzeje. Nie warto jeść go wcześniej – będzie twardy i gorzki. Jest zresztą kilka sposobów na przyspieszenie jego dojrzewania.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Aby awokado dojrzało, czyli zmiękło i nadawało się do jedzenia, musi czasem poleżeć nawet kilka dni. Nie trzymaj go wtedy w lodówce, bo niska temperatura na pewno tu nie pomoże. Są jednak sposoby, aby przyspieszyć dojrzewanie owocu. Na przykład zawinięcie awokado w folię i włożenie na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika (ok. 100°C). Niestety smak owocu może się wtedy nieco zmienić. Prostą metodą na przyspieszenie dojrzewania bez zmiany smaku jest włożenie awokado do papierowej torebki razem z innym owocem, który tak jak ono wydziela etylen, czyli roślinny hormon. Może to być np. jabłko, banan, brzoskwinia czy pomidor. W ten sposób dojrzałym owocem będziesz się cieszyć już po dwóch dniach.
Jak przechowywać awokado?
Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przekrojone wytrzyma w niej 1-2 dni. Przedłużyć jego trwałość może skropienie sokiem z cytryny i zawinięcie w folię spożywczą. Jeśli owoc jest niedojrzały, a nie zamierzasz go jeść od razu, w lodówce poleży nawet do 3 tygodni.
Co zrobić z pestką awokado?
Nie tylko miąższ awokado jest bardzo wartościowy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak zdrowa jest pestka tego owocu. Zawiera aż 70% więcej przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest także bogata w błonnik. Po wyjęciu trzeba oczyścić ją z miąższu i suszyć przez kilka dni, a następnie zmielić w blenderze. W takiej postaci może być dodawana do potraw. Pestkę można też zasadzić i wyhodować własne drzewko.
Jak obrać awokado?
Owoc należy przekroić wzdłuż na pół, nie krojąc pestki! Następnie przekręcamy połówki w przeciwne strony i rozdzielamy. Pestka zostanie w jednej połówce. Możemy wbić w nią ostry nóż i w ten sposób wyjąć lub tylko lekko podważyć ją nożem. Jeśli robimy guacamole, miąższ z połówek owocu możemy bez problemu wyjąć łyżką. Jeśli chcemy pokroić awokado na kanapki lub do sałatki, wystarczy obrać je wcześniej z twardej i niesmacznej skórki.
Co dobrego można zrobić z awokado?
Awokado świetnie się sprawdza w sosach, dipach, sałatkach. Doskonale smakuje również w deserach – czekoladowy mus z awokado jest absolutnym hitem! Sprawdź również inne przepisy z wykorzystaniem awokado!
- Na śniadanie: jajko pieczone w awokado, zielona maślanka, pasty rybne na kanapki.
- Na obiad: pieczone nadziewane ziemniaki z awokado, tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado, kasza bulgur z awokado, tortille z polędwicą i sałatką z awokado.
Jak widzisz, awokado powinno znaleźć się w Twojej diecie w całości, razem z pestką. Aż trudno uwierzyć, jak zbawienny wpływ ma na nasz organizm. Wzbogaca nasze posiłki w cenne wartości odżywcze. Odpowiednio doprawione i podane doskonale uzupełnia smaki innych potraw. Trudno wyobrazić sobie dania kuchni meksykańskiej, a imprezowe przekąski bez popularnego guacamole.