Przepisy na dania z serkiem mascarpone - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
Mówisz mascarpone, myślisz tiramisu! Tak jednoznaczne skojarzenia może budzić tylko jeden włoski serek. Niegdyś produkowany wyłącznie jesienią i zimą, dziś na szczęście jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. Polska kuchnia pokochała go równie mocno, jak pozostałe przysmaki wywodzące się z Italii. Zapytacie dlaczego? Przeczytajcie, a odpowiedź na to pytanie nasunie się wam sama.

Co to jest mascarpone?

Mascarpone to rodzaj sera, który pochodzi z rejonów północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jego charakterystyczną cechą, wyróżniającą go na tle pozostałych serów, jest skład produktowy. Otóż mascarpone produkowany jest na bazie śmietanki, a nie jak większość pozostałych serów bezpośrednio z krowiego mleka. Dzięki temu zawiera o wiele więcej tłuszczu. Jego zawartość sięgać może nawet 80%.

Jak wygląda serek mascarpone?

Mascarpone przyjmuje kształt pojemnika, w który jest pakowany. W rzeczywistości jest to bowiem bezkształtna i tłusta masa o kremowej konsystencji, przybierająca śnieżnobiały kolor. Ser ten jest niezwykle miękki, więc rozsmarowuje się podobnie jak masło pozostawione w temperaturze pokojowej.

Jak smakuje serek mascarpone?

Mascarpone charakteryzuje się śmietankowym smakiem, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. Kosztując tego rodzaju serka, można doznać wrażenia aksamitności, którą zapewnia mu maślana konsystencja. Doznanie naprawdę godne wypróbowania!

Ile kalorii ma serek mascarpone?

Serek mascarpone jest smaczną, ale dość kaloryczną przekąską. W 100 g znajduje się bowiem 429 kcal, dlatego lepiej spożywać go częściej w mniejszych porcjach, aniżeli zaserwować go sobie od razu w dużej ilości. Jedzony z umiarem z pewnością wpisze się na stałą listę waszych smakołyków.

Co można zrobić z serka mascarpone?

Mascarpone został wręcz stworzony do deserów. Ze względu na śmietankowy i niezwykle delikatny smak stał się nieodłącznym składnikiem popularnego ciasta tiramisu. Dobrze komponuje się też w wersji wytrawnej, np. jako zamiennik śmietany w sosach albo w zupach. Bezsprzecznie jednak stanowi najważniejszy składnik kremów, tortów, rurek oraz lodowych inspiracji.

Jak ubić mascarpone?

Zanim mascarpone znajdzie się w słodkich przysmakach, zazwyczaj wcześniej przygotowuje się krem, którego jest głównym składnikiem. Najlepiej zrobić go za pomocą miksera lub robota kuchennego, wybierając opcję wolniejszych obrotów. Właśnie w ten sposób możemy najprościej i najszybciej ubić mascarpone. Pamiętajmy tylko, aby serek był dobrze schłodzony.

Jak zrobić tiramisu z mascarpone?

Tiramisu, czyli klasykę włoskich deserów, robimy, wykorzystując oczywiście mascarpone, a także biszkopty i kawę. Tradycyjny przepis na tiramisu zakłada ucieranie mikserem żółtek z cukrem pudrem aż do momentu powstania puszystej masy, do której stopniowo dodajemy mascarpone. Kolejnym krokiem jest sporządzenie płynu kawowego, którym nasączamy biszkopty, a następnie przekładamy je masą serową. Na końcu ciasto dekorujemy posypką z kakao albo utartą czekoladą i gotowe! Warto też sprawdzić malinową wersję tiramisu, która jest równie pyszna, jak ta standardowa.

Jak zrobić krem z serka mascarpone? / Jak zrobić masę z serka mascarpone?

Krem z serka mascarpone, który wykorzystujemy do dekoracji tortów, babeczek itp., możemy zrobić w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy, że będziemy dysponować porządnie schłodzoną śmietanką kremówką oraz serkiem mascarpone (również schłodzonym). Śmietankę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder. Do powstałej w ten sposób masy dodajemy powoli ser mascarpone i mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Czy serek mascarpone można piec?

Mascarpone nadaje się również do zapiekania. Choć w tej postaci występuje częściej w wersji wytrawnej aniżeli słodkiej, to jednak można go piec w piekarniku. Ten sposób zalecany jest najczęściej w przepisach na zapiekanki, których składnikami są sosy powstałe na bazie mascarpone. Zapiekany smakuje równie pysznie!

Jakie owoce do mascarpone?

Do mascarpone możemy dodać takie owoce, jakie lubimy i jakie mamy akurat pod ręką. Ten wdzięczny serek nie ma ograniczeń pod tym względem. Sprawdzi się więc zarówno z morelami czy brzoskwiniami, truskawkami czy gruszkami, jak również z malinami i jagodami.

Przepisy na dania z serkiem mascarpone na słodko

Wiesz już jak wygląda serek mascarpone, jaką ma konsystencję i smak. O czym jeszcze warto pamiętać? Serek mascarpone bardzo chętnie i często wykorzystuje się do przyrządzania deserów. Potrawy z mascarpone to przede wszystkim jednoporcjowe desery albo kremowe ciasta.

Przepis na mascarpone w cieście, czyli masa z serka mascarpone

Masa z serka mascarpone to świetny zamiennik tradycyjnej bitej śmietany – zwłaszcza, gdy przełożone bądź ozdobione nią ciasto planujesz podawać latem. Dlaczego? Serek mascarpone ma gęstszą, bardziej maślaną konsystencję. Dzięki temu lepiej utrzymuje się w wysokich temperaturach, nie spływa i nie opada. Twoje ciasto, ułożone na paterze, dłużej będzie się więc pięknie prezentowało. Łatwiej też będzie Ci pokroić je na kawałki!

Świetny pomysł na mascarpone to także dodanie serka do masy maślanej, którą wykorzystasz do wypieków. Zmiksuj 100 g masła i 2 łyżki cukru. Kiedy masa będzie puszysta i uzyska biały kolor, dodawaj partiami serek mascarpone (maksymalnie 200 g) i dokładnie mieszaj. Krem tego typu możesz na koniec zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym.

Jak używać maślanego kremu z serkiem mascarpone? Do czego się sprawdzi? Przede wszystkim do przekładania tortów – zwłaszcza takich, które będą liczyły sobie kilka pięter. Krem jest gęsty, więc nie zapadnie się i dobrze podtrzyma kolejne porcje ciasta.

Kolorowa masa maślana może posłużyć Ci także do dekorowania babeczek.

Serek mascarpone – do czego? Najlepiej do deserów jednoporcjowych!

Do czego mascarpone nadaje się równie dobrze, jak do ciast i babeczek? To proste! Przygotuj samodzielne danie z serkiem mascarpone na słodko, które podasz jako pyszny deser. Serek mascarpone możesz ubić na sztywną masę ze słodką śmietanką, cukrem pudrem i żelatyną. Potem przekładaj masę do pucharków lub szklanek, rozdzielając ją warstwami sezonowych owoców. Deser udekoruj kakao, wiórkami czekolady albo biszkopcikami.

Inny pomysł na deser z wykorzystaniem sera mascarpone? Do czego jeszcze będzie odpowiedni? Śmietankowy, lekko słodki serek wykorzystasz do przyrządzania trufli albo domowych pralinek. Wystarczy wymieszać go z cukrem i podgrzać. Następnie gorącą masą zalej posiekaną ulubioną czekoladę, namoczone w wodzie rodzynki, podprażone orzechy albo migdały. Wymieszaj i odstaw całość do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje, nabieraj porcje łyżką, formuj dowolne kształty i obtaczaj w kakao, wiórkach kokosowych albo posiekanych orzechach. Podawaj po ponownym schłodzeniu.

Podane propozycje przepisów to wciąż nie wszystkie możliwości wykorzystania kremowego serka! Do czego serek mascarpone jeszcze pasuje? Spróbuj dodać go do dań wytrawnych!

Serek mascarpone – przepisy na dania wytrawne

Co zrobić z mascarpone? Serek warto dodawać do sosów, zup i zapiekanek. Dzięki temu Twoje danie zyska bardziej kremową konsystencję. Będzie też łagodniejsze i bardziej delikatne w smaku. Od razu rozwiejemy też wszelkie wątpliwości i odpowiemy na pytanie, czy mascarpone można piec. Naturalnie! Serek bardzo dobrze sprawdza się jako składnik wytrawnych zapiekanek.

Najlepsze jest jednak to, że dania obiadowe oraz wytrawne przekąski z mascarpone wyczarujesz już w kilkanaście minut! Co zrobić z mascarpone na szybko? Np. makaron! Danie to sprawdzi się jako kolacja na ciepło. Do wybranego, grubego makaronu przygotuj sos z mascarpone, suszonych pomidorów i szpinaku. Jeśli chcesz, do dania dodaj też podsmażone mięso drobiowe albo wędzony boczek. Całość wymieszaj i gotowe.

Serek mascarpone – przepisy na wytrawną przekąskę

Przepisy z serka mascarpone w wersji wytrawnej to m.in. pyszne sałatki. Podawaj je jako przekąskę w trakcie rodzinnego przyjęcia albo weź ze sobą do pracy lub na uczelnię. Do sałatki z mascarpone możesz użyć dowolnych warzyw – dokładnie takich, jakie lubisz najbardziej. Przykład? Sałatka składająca się z serka mascarpone, kilku liści sałaty lodowej, pora, pomidorków koktajlowych oraz Twoich ulubionych kiełków. Ułóż warzywa w pojemniku lub misce, a następnie dodaj serek mascarpone – wykładaj go porcjami, łyżką. Gotową sałatkę polej dressingiem z oliwy, musztardy, soli, pieprzu i soku z cytryny. Do dania, o ile w Twoim odczuciu będzie zbyt ostre, dodaj też kilka kropli syropu klonowego albo łyżeczkę miodu.

Jakie jeszcze przekąski przyrządzisz z mascarpone? Przepisy na najprostsze z nich (a przy tym bardzo efektowne) zakładają wykorzystanie także ciasta francuskiego! Mascarpone połącz ze startym na tarce twardym serem (pecorino, parmezan). Tak uzyskaną masą serową posmaruj płat ciasta francuskiego. Następnie ułóż na nim dowolne dodatki: plastry szynki, podsmażone pieczarki, liście szpinaku. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce i piecz do zrumienienia. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego możesz posypać resztą startego sera.

Z tego przepis skorzystasz nawet, jeśli nie jesteś miłośnikiem parmezanu i innych wyrazistych serów. Z czym można połączyć serek mascarpone? Dodaj do niego ulubiony ser żółty albo mozzarellę (wybierz wersję sera w kostce, nie z zalewy).

Serek mascarpone – przepis na grilla

Przepisy z mascarpone to także oryginalne dania, którymi zaskoczysz znajomych i rodzinę podczas sezonu grillowego! Jedną z takich potraw znajdziesz wśród przepisów Kuchni Lidla – to propozycja Kingi Paruzel na panini z mortadelą i mascarpone.

Pyszne kanapki na ciepło, przygotowane zgodnie z tym przepisem mają szansę stać się hitem niejednej letniej imprezy! A jeśli za ich smakiem zatęsknisz zimą, panini z mascarpone przyrządzisz także na grillu elektrycznym albo patelni grillowej!

Obiadowe przepisy na dania z serkami mascarpone

Czy wiesz, co można zrobić z serkiem mascarpone na obiad? Do wyboru masz zarówno dania na słodko, jak i wytrawne.

Do czego użyć mascarpone? Pomysły na szybkie obiady na słodko

Najprostszy przepis z mascarpone to naleśniki! Usmaż je jak zwykle, a serka użyj do przyrządzenia pysznego nadzienia. Wystarczy wymieszać mascarpone z dżemem i gotowe.

Co zrobić z serka mascarpone, jeśli nie masz ochoty na naleśniki? Wykorzystaj go do nieco odmienionej wersji klusek leniwych. Potrzebne będą jedynie ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg), opakowanie serka mascarpone, szczypta soli oraz mąka ziemniaczana.

Ziemniaki przeciśnij przez prasę albo ugnieć tłuczkiem. Wyjmij ¼ i w to miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. Następnie dołóż odłożone ziemniaki, serek i sól. Wymieszaj ciasto i formuj z niego wałeczki. Odkrawaj kawałki i gotuj jak klasyczne kluski leniwe. Taki przepis z serkiem mascarpone polubią zwłaszcza młodsze dzieci – serek sprawia, że kluseczki mają delikatniejszy smak i konsystencję, niż tradycyjna wersja z twarogiem.

Co można zrobić z mascarpone na wytrawny obiad?

Przepisy z serkiem mascarpone, dzięki którym stworzysz obiad na słono to przede wszystkim dania z makaronem. Do wyboru masz zapiekanki albo sosy do makaronu. Który z nich wybrać, gdy Ci się spieszy? Co można zrobić z serka mascarpone na szybko? Jeśli lubisz dania rybne, może to być makaron z łososiem i mascarpone. Wystarczy wymieszać serek mascarpone z musztardą, kwaśną śmietaną i odrobiną sosu worcestershire (albo sosu sojowego) – który nada całości lekko korzenny smak. Tak przygotowany sos do makaronu umieść na patelni. Dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i podsmażaj kilka minut. Na koniec połącz sos z ugotowanym wcześniej makaronem. Do przyrządzenia dania równie dobrze wykorzystasz podsmażone mięso z kurczaka.

Do czego jeszcze zastosujesz mascarpone? Przepisy wytrawne to np. pyszne, pożywne zupy. Jedną z nich znajdziesz już wśród dań zaproponowanych w naszej Kuchni Lidla! Jest to kremowa, gęsta zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone. Podawaj ją z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Co można zrobić z serka mascarpone, kiedy obiad przyrządzasz dla miłośników tradycyjnych smaków? Serek mascarpone dodaj do… sosu do spaghetti! Wystarczy 1-2 łyżki. Sos od razu stanie się gęstszy i bardziej kremowy.

Co zamiast mascarpone?

Doskonałą alternatywą dla mascarpone będzie każdy ser, który ma równie gładką i maślaną konsystencję. Zamiast mascarpone do kremu lub masy możemy dodać np. serek śmietankowy. Świetnie sprawdzi się więc dowolny serek kanapkowy, jaki znajdziesz na sklepowej półce. Do przygotowania niektórych przepisów możesz też wykorzystać jogurt grecki albo serek homogenizowany. Każdy z nich jest gęsty i ma bardzo delikatny smak. Właśnie dzięki temu zarówno jogurt grecki, jak i serek homogenizowany staje się świetnym zamiennikiem mascarpone do naleśników albo sosów. Serek homogenizowany naturalny zastosuj do dań na słono, a dowolny smakowy – do potraw słodkich.

Co, zamiast serka mascarpone sprawdzi się, kiedy przyrządzasz krem do ciast i tortów? Tutaj masz przynajmniej kilka możliwości. Podobny smak i konsystencję, co mascarpone ma także inny serek włoskiego pochodzenia – ricotta. Zamiast niej sprawdzi się też wspomniany już jogurt grecki.

Istnieje jeszcze jeden sposób na zamianę serka mascarpone w kremie tortowym, ale wymaga już nieco więcej wysiłku. Co zamiast mascarpone sprawdzi się w torcie? Użyj… półtłustego twarogu! Ser trzeba jednak będzie zmielić minimum 3 razy, aby poprawić jego konsystencję. Następnie koniecznie dodaj do niego wybrane słodzidło: może to być cukier, erytrytol, ksylitol, a nawet syrop klonowy.

Jeśli po zapoznaniu się z atutami mascarpone ktoś nadal wątpi w jego walory smakowe i możliwości kulinarne, to najwidoczniej po prostu nie przepada za serami. Tak czy inaczej, smakoszy i zwolenników mascarpone w nadwiślańskim kraju ciągle przybywa, tak jak i przepisów z wykorzystaniem tego włoskiego produktu. Oby tak dalej!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!