Mascarpone

Mówisz mascarpone, myślisz tiramisu! Tak jednoznaczne skojarzenia może budzić tylko jeden włoski serek. Niegdyś produkowany wyłącznie jesienią i zimą, dziś na szczęście jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. Polska kuchnia pokochała go równie mocno, jak pozostałe przysmaki wywodzące się z Italii. Zapytacie dlaczego? Przeczytajcie, a odpowiedź na to pytanie nasunie się wam sama.

Co to jest mascarpone?

Mascarpone to rodzaj sera, który pochodzi z rejonów północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jego charakterystyczną cechą, wyróżniającą go na tle pozostałych serów, jest skład produktowy. Otóż mascarpone produkowany jest na bazie śmietanki, a nie jak większość pozostałych serów bezpośrednio z krowiego mleka. Dzięki temu zawiera o wiele więcej tłuszczu. Jego zawartość sięgać może nawet 80%.

Jak wygląda serek mascarpone?

Mascarpone przyjmuje kształt pojemnika, w który jest pakowany. W rzeczywistości jest to bowiem bezkształtna i tłusta masa o kremowej konsystencji, przybierająca śnieżnobiały kolor. Ser ten jest niezwykle miękki, więc rozsmarowuje się podobnie jak masło pozostawione w temperaturze pokojowej.

Jak smakuje serek mascarpone?

Mascarpone charakteryzuje się śmietankowym smakiem, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą. Kosztując tego rodzaju serka, można doznać wrażenia aksamitności, którą zapewnia mu maślana konsystencja. Doznanie naprawdę godne wypróbowania!

Ile kalorii ma serek mascarpone?

Serek mascarpone jest smaczną, ale dość kaloryczną przekąską. W 100 g znajduje się bowiem 429 kcal, dlatego lepiej spożywać go częściej w mniejszych porcjach, aniżeli zaserwować go sobie od razu w dużej ilości. Jedzony z umiarem z pewnością wpisze się na stałą listę waszych smakołyków.

Co można zrobić z serka mascarpone?

Mascarpone został wręcz stworzony do deserów. Ze względu na śmietankowy i niezwykle delikatny smak stał się nieodłącznym składnikiem popularnego ciasta tiramisu. Dobrze komponuje się też w wersji wytrawnej, np. jako zamiennik śmietany w sosach albo w zupach. Bezsprzecznie jednak stanowi najważniejszy składnik kremów, tortów, rurek oraz lodowych inspiracji.

Jak ubić mascarpone?

Zanim mascarpone znajdzie się w słodkich przysmakach, zazwyczaj wcześniej przygotowuje się krem, którego jest głównym składnikiem. Najlepiej zrobić go za pomocą miksera lub robota kuchennego, wybierając opcję wolniejszych obrotów. Właśnie w ten sposób możemy najprościej i najszybciej ubić mascarpone. Pamiętajmy tylko, aby serek był dobrze schłodzony.

Jak zrobić tiramisu z mascarpone?

Tiramisu, czyli klasykę włoskich deserów, robimy, wykorzystując oczywiście mascarpone, a także biszkopty i kawę. Tradycyjny przepis na tiramisu zakłada ucieranie mikserem żółtek z cukrem pudrem aż do momentu powstania puszystej masy, do której stopniowo dodajemy mascarpone. Kolejnym krokiem jest sporządzenie płynu kawowego, którym nasączamy biszkopty, a następnie przekładamy je masą serową. Na końcu ciasto dekorujemy posypką z kakao albo utartą czekoladą i gotowe! Warto też sprawdzić malinową wersję tiramisu, która jest równie pyszna, jak ta standardowa.

Jak zrobić krem z serka mascarpone? / Jak zrobić masę z serka mascarpone?

Krem z serka mascarpone, który wykorzystujemy do dekoracji tortów, babeczek itp., możemy zrobić w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy, że będziemy dysponować porządnie schłodzoną śmietanką kremówką oraz serkiem mascarpone (również schłodzonym). Śmietankę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder. Do powstałej w ten sposób masy dodajemy powoli ser mascarpone i mieszamy całość mikserem na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.

Czy serek mascarpone można piec?

Mascarpone nadaje się również do zapiekania. Choć w tej postaci występuje częściej w wersji wytrawnej aniżeli słodkiej, to jednak można go piec w piekarniku. Ten sposób zalecany jest najczęściej w przepisach na zapiekanki, których składnikami są sosy powstałe na bazie mascarpone. Zapiekany smakuje równie pysznie!

Jakie owoce do mascarpone?

Do mascarpone możemy dodać takie owoce, jakie lubimy i jakie mamy akurat pod ręką. Ten wdzięczny serek nie ma ograniczeń pod tym względem. Sprawdzi się więc zarówno z morelami czy brzoskwiniami, truskawkami czy gruszkami, jak również z malinami i jagodami.

Jaki ser zamiast mascarpone?

Doskonałą alternatywą dla mascarpone będzie każdy ser, który ma równie gładką i maślaną konsystencję. Zamiast mascarpone do kremu lub masy możemy dodać np. serek śmietankowy.

Jeśli po zapoznaniu się z atutami mascarpone ktoś nadal wątpi w jego walory smakowe i możliwości kulinarne, to najwidoczniej po prostu nie przepada za serami. Tak czy inaczej, smakoszy i zwolenników mascarpone w nadwiślańskim kraju ciągle przybywa, tak jak i przepisów z wykorzystaniem tego włoskiego produktu. Oby tak dalej!

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram