zobacz film Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury ok. 175°C

Przygotuj wcześniej:

Masło do ciasta i śmietankę do kremu przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia były dobrze schłodzone.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.

KROK 2: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

WSKAZÓWKA! Jeśli składniki nie będą się łączyć, warto dodać do ciasta odrobinę zimnej wody.

KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.

KROK 4: UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY

Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE

Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos karmelowy stanie się zbyt gęsty, można go wymieszać z odrobiną syropu klonowego.

KROK 8: DEKORUJEMY TARTĘ

Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!