Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury ok. 175°C
Przygotuj wcześniej:
Masło do ciasta i śmietankę do kremu przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia były dobrze schłodzone.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę i cukier puder. Następnie do przesianych składników dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, masło orzechowe, sól i żółtko.
KROK 2: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto krótko wyrabiamy w dłoniach, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli składniki nie będą się łączyć, warto dodać do ciasta odrobinę zimnej wody.
KROK 3: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie delikatnie oprószonym mąką, aż będzie dość duże, aby pokryć dno i brzegi tarty.
KROK 4: UKŁADAMY CIASTO W FORMIE DO TARTY
Rozwałkowane ciasto nakładamy na wałek i przekładamy do formy do tarty. Układamy je tak, aby przykryło całe dno, i odcinamy jego nadmiar na brzegach. Następnie odciętym ciastem wzmacniamy brzegi tarty i nakłuwamy dno widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 10 minut.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Schłodzone ciasto pieczemy przez ok. 14-16 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mascarpone rozcieramy w misce z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Krem przekładamy na spód i całość chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY ORZESZKI W KARMELIZOWANYM SYROPIE
Syrop klonowy wlewamy na patelnię i podgrzewamy go na małym ogniu. Kiedy syrop zacznie się pienić i karmelizować, dodajemy masło. Po roztopieniu masła na patelnię wsypujemy orzeszki, dodajemy sól i mieszamy całość, aż sos zgęstnieje. Orzeszki w sosie delikatnie studzimy, aby nie były gorące w momencie nakładania na krem śmietankowy.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos karmelowy stanie się zbyt gęsty, można go wymieszać z odrobiną syropu klonowego.
KROK 8: DEKORUJEMY TARTĘ
Na schłodzoną tartę wykładamy orzeszki w karmelowym sosie i podajemy ją od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Krokiety z mięsem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Mini burgery
- Ryba z piekarnika
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
325 dni temu
Szkoda, że nie ma tutaj warstwy karmelowej, ale takiej prawdziwej, z prawdziwego karmelu, a nie z jakiś gó.... gotowców :( Szkoda też, że nie używa pan prawdziwej, świeżej śmietanki, tylko tej badziewnej "uht" :(((
Odpowiedz