Mleczko kokosowe - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 7 »
<p>Bywa często mylone z wodą kokosową, czyli przezroczystym płynem wypełniającym wnętrze młodego, jeszcze zielonego kokosa. Tymczasem mleko kokosowe nie dość, że wyr&oacute;żnia się odmiennym kolorem, to na dodatek nie występuje w środowisku naturalnym. W jego produkcji potrzebna jest bowiem pomoc człowieka, kt&oacute;ry na własne potrzeby, zar&oacute;wno kulinarne, jak i pielęgnacyjne, wytwarza ten śnieżnobiały nap&oacute;j.</p>

Czy mleczko kokosowe jest zdrowe?

Mleczko kokosowe może stanowić wartościowy składnik diety, o ile nie zawiera w składzie zbędnych emulgatorów i zagęszczaczy. Do jego produkcji wystarczy bowiem ekstrakt z kokosa i woda. Ze względu na sporą zawartość tłuszczów występujących w mleczku kokosowym zaleca się jednak, aby z jego spożyciem nie przesadzać.

Jak smakuje mleczko kokosowe?

Mleczko kokosowe smakuje niczym lekki i delikatnie aromatyzowany napój z wyraźnie wyczuwalną nutą kokosa. Niektórzy uważają, że jest nawet nieco mdłe, podobnie jak śmietana, dlatego zalecają, aby doprawić je miodem albo syropem klonowym. Smak mleczka kokosowego można też wzbogacić odrobiną soli, w zależności od indywidualnych preferencji.

Jak wygląda mleczko kokosowe?

Mleczko kokosowe wygląda na pierwszy rzut oka podobnie jak mleko krowie, bo tak jak ono jest koloru białego. Istotną różnicą jest natomiast gęsta, wręcz kremowa konsystencja, która  zmienia się, gdy mleko pozostaje w bezruchu – mleczko ulega naturalnemu rozwarstwieniu na śmietankę kokosową unoszącą się ku górze oraz wodę pozostającą na dole.

Jak powstaje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe powstaje w wyniku ręcznego lub mechanicznego procesu wyodrębnienia z białego miąższu zgromadzonego pod łupiną orzecha. Aby je uzyskać, należy zemleć miąższ lub wiórki kokosowe z dodatkiem wody, a następnie odfiltrować płyn z tak przygotowanej mieszanki. Ilość dodanej wody decyduje w tym przypadku o konsystencji mleka kokosowego.    

Czy mleko kokosowe zawiera laktozę?

Mleko kokosowe nie zawiera laktozy, więc bez obaw może stać się alternatywą dla mleka krowiego. Oczywiście skład tych dwóch napojów znacznie się różni, co wpływa także na ich odmienne właściwości. Mleko kokosowe jest na przykład znacznie mniej sycące niż krowie, dlatego nie zaspokaja tak szybko uczucia głodu.

Czy mleko kokosowe nadaje się do kawy?

Mleko kokosowe nadaje się również do kawy, bo jest idealnym zamiennikiem mleka krowiego. Powinny po nie sięgać wszystkie osoby uczulone na laktozę lub świadomie wybierające mleko roślinne. Warto jednak wspomnieć, że laktoza jest naturalnym cukrem, którego próżno szukać w mleku kokosowym. W związku z tym nieodłącznym składnikiem kawy z dodatkiem mleka kokosowego będzie odrobina cukru, która nada jej słodki smak.   

Czy mleczko kokosowe tuczy?

Mleczko kokosowe występuje w dwóch wersjach: pełnotłustej oraz po części odtłuszczonej. Warto wziąć ten fakt pod uwagę, jeśli liczymy kalorie i zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Mleko kokosowe ma bowiem sporo kalorii i stosowane w nadmiernych ilościach potrafi tuczyć. Zaleca się więc spożywanie mleczka w mniejszych porcjach, ale za to częściej.

Czy mleko kokosowe można gotować?

Mleko kokosowe można gotować. Najlepszym typem dań, w których sprawdzi się mleko kokosowe na ciepło, będą zupy – nabiorą dzięki niemu wyjątkowo egzotycznego smaku. Pamiętajmy jednak, aby nie gotować mleka kokosowego zbyt długo, bo w efekcie końcowym mogą pojawić się nieapetyczne grudki.

Jak ubić mleczko kokosowe?

Warto wiedzieć, że mleczko kokosowe rozwarstwia się na płynną i stałą część, dzięki czemu może z niego powstać kokosowa bita śmietana. Zanim jednak postanowimy ubić mleczko kokosowe, należy je najpierw porządnie schłodzić w lodówce, pozostawiając je tam na co najmniej 24 godziny. Po otwarciu puszki oddzielamy twardy tłuszcz od wody i przystępujemy do jego miksowania. Ubijamy do momentu, aż mleko nabierze sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania możemy również dodać 2-3 łyżki cukru pudru, żeby śmietana była słodka.

Jakie jest najlepsze mleko kokosowe do ubijania?

Najlepsze mleko kokosowe do ubijania to takie, które po schłodzeniu w lodówce rozdziela się na dwie warstwy – stałą w postaci tłuszczu i płynną w formie wody. Wybierając mleko kokosowe, które zamierzamy ubić, sprawdźmy, czy nie zawiera w składzie zbędnych emulgatorów, zapobiegających jego rozwarstwieniu i powodujących w efekcie utrzymanie jednolitej konsystencji. Warto też zwrócić uwagę na zawartość masy kokosowej, która powinna występować w mleku kokosowym w co najmniej 80%.

Czy mleko kokosowe można mrozić?

Mleko kokosowe można mrozić – to dobry sposób na przedłużenie jego świeżości, zwłaszcza jeśli nie jesteśmy w stanie zużyć go w ciągu kilku dni. Mrożone mleko kokosowe zachowuje swój smak i właściwości.

Co zrobić z mleczka kokosowego?

Z mleczka kokosowego można zrobić pyszny obiad dwudaniowy składający się z zupy i potrawy mięsnej. Ten biały napój, wykorzystywany często jako alternatywa dla mleka krowiego, doskonale nadaje się do przygotowania śniadań i deserów. Będzie więc idealną bazą do owsianki czy jaglanki oraz słodkiego ciasta. Z mleczka kokosowego stworzymy również fantazyjne koktajle i drinki.

Do czego użyć mleczka kokosowego?

Mleczka kokosowego warto użyć do potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, a w szczególności tajską. Dodajcie je zatem do kurczaka przyrządzonego w curry z jabłkiem i mango  albo podanego z sosem pomidorowo-ananasowym. A jeśli jesteście smakoszami ryb i owoców morza, to koniecznie wykorzystujcie mleczko kokosowe do wszelkich potraw, w których głównymi składnikami są łososie i krewetki:

Nie zapominajcie również o pierwszym daniu. Mleczko kokosowe do zupy to duet idealny, dlatego spróbujcie pomidorowej z orientalnym akcentem albo marchewkowego kremu, przyprawionego aromatyczną pastą curry. Nie pożałujecie!

Nawet w kuchni polskiej warto być za pan brat z tak praktycznym i smakowitym dodatkiem, jakim jest mleczko kokosowe. W poszukiwaniu sposobów na urozmaicenie codziennych dań oraz inspiracji płynących z kuchni Dalekiego Wschodu bierzmy pod uwagę częściej alternatywę dla mleka krowiego, którą niewątpliwie stanowi mleczko kokosowe.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!