
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ
Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.
Patelnię ponownie ustawiamy na ogniu, rozmącamy żółtka i mieszamy całość. Opcjonalnie: smażymy jajecznicę dłużej, jeśli chcemy uzyskać większy stopień ścięcia jaj.
KROK 2: KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU
Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki, pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry. Plastry awokado skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Pomidor kroimy w plastry i oprószamy solą.
Awokado i pomidor wykładamy na tortille, a na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej jajecznicę.
KROK 3: ZWIJAMY BURRITO
Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.
KROK 4: PODPIEKAMY BURRITO
Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Pulpety w sosie pomidorowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
39 dni temu
1. Przygotowanie Jajecznicy 2. Krojenie i wykładanie Składników Farszu 3. Zwijanie Burrito 4. Podpieczenie Burrito
Odpowiedz
39 dni temu
1. Przygotowanie Jajecznicy 2. Krojenie i wykładanie Składników Farszu 3. Zwijanie Burrito 4. Podpieczenie Burrito
Odpowiedz