Sos belgijski
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • miseczkę

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obierz z łupiny, a następnie drobno ją posiekaj. Włóż ją do miseczki i zalej octem. Cebula po chwili puści sok (ok. 3 minut) — nie odlewaj go! Niech ten sok wzbogaci smak sosu.

KROK 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miseczki z cebulą dodaj majonez oraz ketchup. Dopraw solą, a jeśli wolisz nieco pikantniejsze sosy - także pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość, aby wszystkie składniki się połączyły i już! Sos jest gotowy do zjedzenia!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jak zrobić sos belgijski w domu?

Sos belgijski, choć wydaje się prosty w przygotowaniu, wymaga pewnych zabiegów, aby miał idealną konsystencję i doskonały smak. Nasz tytułowy przepis na to, jak zrobić sos belgijski jest pyszną wersją ekspresową, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, jednakże nie jedyną.

Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą spróbować przygotować sos na bazie własnoręcznie zrobionego majonezu z jajek, musztardy i oleju. W ten sposób sos nabierze wyjątkowego charakteru i nieco więcej świeżości. Sos belgijski można wzbogacić także o przyprawę curry, tworząc kompozycję bardzo lubianą przez Holendrów. Świeżą cebulę można zastąpić perłową, marynowaną lub prażoną albo kompletnie z niej zrezygnować na rzecz kiszonego lub piklowanego ogórka. Fani ostrych sosów mogą wzbogacić go o papryczkę chili, pieprz cayenne lub marynowane jalapeno.

Sos belgijski można modyfikować według własnych upodobań i potrzeb. Nie ma jednego idealnego przepisu — można eksperymentować z różnymi dodatkami i proporcjami składników, aby dopasować sos do konkretnej potrawy czy upodobań. Dzięki temu sos belgijski może stać się nie tylko pysznym dodatkiem do frytek, ale także bazowym elementem kulinarnych eksperymentów!

Sos belgijski do frytek i nie tylko

Sos do frytek belgijski doskonale pasuje do chrupiących ziemniaków, jednakże jego zastosowanie może być znacznie szersze! Ten pyszny sos doskonale pasuje także do frytek z batatów czy pietruszki. Można go także podawać w formie dipu do świeżych, chrupiących warzyw, takich jak marchewka, seler, papryka czy ogórek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak doskonale współgrają z tego rodzaju przekąską. Sos belgijski do frytek ma naprawdę wszechstronne zastosowanie i można ze spokojem zaserwować go do innych, mniej lub bardziej oczywistych potraw.

Oprócz warzyw, sos belgijski świetnie komponuje się także z różnego rodzaju mięsami. Można go podawać jako dip do skrzydełek z kurczaka, kawałków grillowanej karkówki lub boczku lub jako dodatek do burgerów. To doskonały sposób na wzbogacenie smaku ulubionych dań mięsnych przy minimalnym wysiłku kulinarnym. Wykorzystaj zatem przepis na belgijski sos do frytek zupełnie inaczej!

Nie zapominajmy również o potencjale tego sosu jako elementu sałatek, bowli, wrapów czy kanapek. Możesz śmiało wykorzystać go jako dressing do lekkich potraw serwowanych na śniadanie lub lunch. W wersji klasycznej lub z lekkimi modyfikacjami — sos belgijski może stać się Twoim ulubionym dodatkiem do wielu potraw. Już dziś sprawdź nasz przepis i odkryj, z jakimi potrawami smakuje Ci najbardziej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!