Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- 8 kokilek
- mikser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.
KROK 4: PIECZEMY SUFLETY
Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
WAŻNE!!! Podczas pieczenia sufletów nie otwieramy drzwi piekarnika, ponieważ spowoduje to ich opadnięcie!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
195 dni temu
Jakim serem można zastąpić munster?
Odpowiedz
188 dni temu
Jeśli chodzi o zachowanie podczas pieczenia, powinien sprawdzić się ser brie lub camembert, ale aromat sera munster jest raczej nie do zastąpienia.
534 dni temu
Czy można sobie masę przygotować kilka godzin wcześniej i schować do lodówki?
Odpowiedz
533 dni temu
Białka raczej nie powinny opaść, możesz spróbować przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce.