
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- 8 kokilek
- mikser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.
KROK 4: PIECZEMY SUFLETY
Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
WAŻNE!!! Podczas pieczenia sufletów nie otwieramy drzwi piekarnika, ponieważ spowoduje to ich opadnięcie!
Zobacz podobne
przepisy
Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci najmłodszych – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.

Zobacz przepisy
na lato
- Sos tzatziki
- Duszone żeberka – przepis
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Arancini - kulki ryżowe
- Krewetki w tempurze
- Kotlet pożarski – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Mus truskawkowy
- Zasmażana młoda kapusta
- Sos kurkowy
- Gzik
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Makaron z truskawkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
81 dni temu
Jakim serem można zastąpić munster?
odpowiedz
74 dni temu
Jeśli chodzi o zachowanie podczas pieczenia, powinien sprawdzić się ser brie lub camembert, ale aromat sera munster jest raczej nie do zastąpienia.
420 dni temu
Czy można sobie masę przygotować kilka godzin wcześniej i schować do lodówki?
odpowiedz
419 dni temu
Białka raczej nie powinny opaść, możesz spróbować przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce.