Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- 8 kokilek
- mikser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KOKILKI
Kokilki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wkładamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i gotujemy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Stopniowo dodajemy zimne mleko. Całość doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy, aż powstanie gładki sos. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser munster i żółtka. Całość dobrze mieszamy do momentu, aż masa będzie jednolita, a ser się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy je z masą beszamelowo‑serową. Wyjmujemy kokilki z lodówki.
KROK 4: PIECZEMY SUFLETY
Gotową masę wlewamy do kokilek, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
WAŻNE!!! Podczas pieczenia sufletów nie otwieramy drzwi piekarnika, ponieważ spowoduje to ich opadnięcie!
Zobacz podobne
przepisy
Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci najmłodszych – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.
Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Pieczony naleśnik z serem carré de lest
Pieczony naleśnik w wersji na słono: idealny na śniadanie, lunch czy kolację. Świetne połączenie delikatnego, miękkiego w środku sera carré de l'est z puszystą strukturą ciasta.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
219 dni temu
Czy można sobie masę przygotować kilka godzin wcześniej i schować do lodówki?
odpowiedz
218 dni temu
Białka raczej nie powinny opaść, możesz spróbować przygotować ciasto wcześniej i przechowywać je w lodówce.