
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę o średnicy 24 cm
- mikser
- sito
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1
Blaszkę smarujemy odrobiną margaryny i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 2
Mąkę wymieszaną z sodą przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.
KROK 3
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Można podawać z sałatką z mandarynek, pomarańczy, mięty i wiórków czekoladowych.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1531 dni temu
margaryna :(
odpowiedz
3334 dni temu
Poniewaz jestem czekoladoholikiem,dodalam troche kakao i wiecej gorzkiej czekolady. Ciasto jest aromatyczne,pomaranczowo czekoladowe,niestety nastepnego dnia jest suche :/ wiec trzeba zjesc jak najszybciej!
odpowiedz
3335 dni temu
Nie polecam, wychodzi bardzo suche. Bez popicia można się strasznie zapchać.
odpowiedz