Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blaszkę o średnicy 24 cm
- mikser
- sito
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1
Blaszkę smarujemy odrobiną margaryny i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 2
Mąkę wymieszaną z sodą przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.
KROK 3
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Można podawać z sałatką z mandarynek, pomarańczy, mięty i wiórków czekoladowych.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Syrop piernikowy
- Marmolada z pomarańczy
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
- Krewetki w czerwonym curry
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Babeczki dyniowe
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Halloweenowe parówki w cieście francuskim
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Crème brûlée piña colada
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Domowe majonezy smakowe
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Schab w sosie paprykowym
- Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
- Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
- Cheesecake New York z orzechami pekan
- Babka wielkanocna
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1449 dni temu
margaryna :(
odpowiedz
3252 dni temu
Poniewaz jestem czekoladoholikiem,dodalam troche kakao i wiecej gorzkiej czekolady. Ciasto jest aromatyczne,pomaranczowo czekoladowe,niestety nastepnego dnia jest suche :/ wiec trzeba zjesc jak najszybciej!
odpowiedz
3253 dni temu
Nie polecam, wychodzi bardzo suche. Bez popicia można się strasznie zapchać.
odpowiedz