Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Borys Szyc

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • blaszkę o średnicy 24 cm
  • mikser
  • sito
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1

ciasto czekoladowo-pomarańczowe - ubijamy jajka

Blaszkę smarujemy odrobiną margaryny i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

KROK 2

ciasto czekoladowo-pomarańczowe - przesiewamy mąkę

Mąkę wymieszaną z sodą przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.

 

KROK 3

ciasto czekoladowo-pomarańczowe - pieczemy ciasto

Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.

Upieczone, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Można podawać z sałatką z mandarynek, pomarańczy, mięty i wiórków czekoladowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Jagoda Jagoda
    1024 dni temu
    Poniewaz jestem czekoladoholikiem,dodalam troche kakao i wiecej gorzkiej czekolady. Ciasto jest aromatyczne,pomaranczowo czekoladowe,niestety nastepnego dnia jest suche :/ wiec trzeba zjesc jak najszybciej!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1026 dni temu
    Nie polecam, wychodzi bardzo suche. Bez popicia można się strasznie zapchać.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram