zobacz film TORT CYNAMONOWO-MAKOWY

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • sito
  • blaszkę piekarnikową
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • okrągłe naczynia w trzech różnych rozmiarach
  • silikonową formę lub miskę w kształcie półkuli
  • folię spożywczą
  • blender
  • wałek
  • foremki w kształcie gwiazdek

KROK 1

Tort cynamonowo-makowy - ubite białka mieszamy z makiem

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.

Masę równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego trzy koła o różnej wielkości (dopasowane do formy, w której przygotowujemy tort).

KROK 2

Tort cynamonowo-makowy - poncz

Składniki ponczu zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

 

 

KROK 3

Tort cynamonowo-makowy - wlewamy masę do formy

Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.

Formę w kształcie półkuli wykładamy folią spożywczą. Biszkopty nasączamy ponczem. Na dno nakładamy niewielką ilość musu cynamonowego. Układamy najmniejszy krążek ciasta, dociskamy. Wykładamy warstwę musu, biszkopt, kolejną warstwę musu oraz konfiturę jabłkową. Nakładamy ostatnią warstwę musu i największy krążek ciasta. Tort wstawiamy do zamrażarki na 2-3 godziny.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i zdejmujemy z ognia. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, wrzucamy pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Całość blendujemy i przecedzamy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.

Masę cukrową wykładamy na blat oprószony cukrem pudrem. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy kilkanaście gwiazdek w różnych rozmiarach.

Zamrożony tort wyciągamy z formy i układamy na podwyższeniu nad dużym, głębokim talerzem. Schłodzoną polewę delikatnie mieszamy, aby nie powstały pęcherzyki powietrza, i równomiernie polewamy tort. Gdy czekolada lekko stężeje, gotowe ciasto przekładamy na paterę. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Podajemy po rozmrożeniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Agnieszka Agnieszka
    1092 dni temu
    Jaka jest średnica tego spodu tortu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1090 dni temu
    Około 20 cm :)
  • piernik piernik
    1094 dni temu
    macie przepis na pierniczki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1093 dni temu
    Mamy: http://kuchnialidla.pl/product/pierniki :)
  • Gość Gość
    1097 dni temu
    Jak wyciągnąć tort z pojemnika po zamrożeniu, aby zachował swój kształt. Na filmiku nie jest pokazane. Robiłam tort na próbę i wycięłam giętkim nożem torcik z pojemnika, bo niestety nie chciał "wyjść". Może lepiej najpierw folią spożywczą, wyłożyć taki pojemnik.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1097 dni temu
    Jeśli nie masz silikonowej formy, wówczas koniecznie wyłóż naczynie folią spożywczą.
  • Gość Gość
    1097 dni temu
    Dokładnie tak jest napisane w przepisie - trzeba wyłożyć folią ;)
  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Napisane jest, że formę wykładamy folią spożywczą
  • Dorota Dorota
    1098 dni temu
    Kiedy przygotować taki tort na święta? Czy musi być spożyty od razu po rozmrożeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1097 dni temu
    Doroto, tort najlepiej smakuje, kiedy jest świeży!
  • Gość Gość
    1099 dni temu
    Gdzie można znaleźć taką formę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1097 dni temu
    Drogi Gościu, w sklepach, która oferują akcesoria cukiernicze :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram