Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- sito
- blaszkę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- okrągłe naczynia w trzech różnych rozmiarach
- silikonową formę lub miskę w kształcie półkuli
- folię spożywczą
- blender
- wałek
- foremki w kształcie gwiazdek
KROK 1
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.
Masę równomiernie rozprowadzamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego trzy koła o różnej wielkości (dopasowane do formy, w której przygotowujemy tort).
KROK 2
Składniki ponczu zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
KROK 3
Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.
Formę w kształcie półkuli wykładamy folią spożywczą. Biszkopty nasączamy ponczem. Na dno nakładamy niewielką ilość musu cynamonowego. Układamy najmniejszy krążek ciasta, dociskamy. Wykładamy warstwę musu, biszkopt, kolejną warstwę musu oraz konfiturę jabłkową. Nakładamy ostatnią warstwę musu i największy krążek ciasta. Tort wstawiamy do zamrażarki na 2-3 godziny.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i zdejmujemy z ognia. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, wrzucamy pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Całość blendujemy i przecedzamy przez sito. Odstawiamy do wystudzenia.
Masę cukrową wykładamy na blat oprószony cukrem pudrem. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy kilkanaście gwiazdek w różnych rozmiarach.
Zamrożony tort wyciągamy z formy i układamy na podwyższeniu nad dużym, głębokim talerzem. Schłodzoną polewę delikatnie mieszamy, aby nie powstały pęcherzyki powietrza, i równomiernie polewamy tort. Gdy czekolada lekko stężeje, gotowe ciasto przekładamy na paterę. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Podajemy po rozmrożeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Czekoladowy tort "Nicolas"
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!
Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.
Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kawa z lodami i bitą śmietaną
- Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
- Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Żurek babci
- Naleśniki z farszem
- Omlet z makaronem
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Piernik z marchwi
- Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Marynata grillowa do ryby
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Suflety z serem munster
- Grahamka z kolorowym twarożkiem
- Peperonata
- Sernikowe brownie w słoiku
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Tort marchewkowo-dyniowy
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
- Sałatka z bobem i cykorią
- Okoń nilowy ze szparagami
- Pieczony indyk cajun
- Marmolada z fig i wanilii
- Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami
- Wegańskie kofty z grilla
- Sernik z rabarbarem
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
3259 dni temu
Jaka jest średnica tego spodu tortu ?
odpowiedz
3258 dni temu
Około 20 cm :)
3261 dni temu
macie przepis na pierniczki
odpowiedz
3261 dni temu
Mamy: https://kuchnialidla.pl/pierniki :)
3265 dni temu
Jak wyciągnąć tort z pojemnika po zamrożeniu, aby zachował swój kształt. Na filmiku nie jest pokazane. Robiłam tort na próbę i wycięłam giętkim nożem torcik z pojemnika, bo niestety nie chciał "wyjść". Może lepiej najpierw folią spożywczą, wyłożyć taki pojemnik.
odpowiedz
3265 dni temu
Jeśli nie masz silikonowej formy, wówczas koniecznie wyłóż naczynie folią spożywczą.
3264 dni temu
Dokładnie tak jest napisane w przepisie - trzeba wyłożyć folią ;)
3262 dni temu
Napisane jest, że formę wykładamy folią spożywczą
3265 dni temu
Kiedy przygotować taki tort na święta? Czy musi być spożyty od razu po rozmrożeniu?
odpowiedz
3265 dni temu
Doroto, tort najlepiej smakuje, kiedy jest świeży!
3266 dni temu
Gdzie można znaleźć taką formę?
odpowiedz
3265 dni temu
Drogi Gościu, w sklepach, która oferują akcesoria cukiernicze :)
zobacz wszystkie