Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- drewnianą łopatkę
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora oraz ok. 150 ml wody zachowanej z jego gotowania. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
W trakcie gotowania kilka różyczek kalafiora rozcieramy za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni powinna zgęstnieć do konsystencji przypominającej sos.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Makaron nakładamy na talerze. Z wierzchu obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)