Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- drewnianą łopatkę
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora oraz ok. 150 ml wody zachowanej z jego gotowania. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
W trakcie gotowania kilka różyczek kalafiora rozcieramy za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni powinna zgęstnieć do konsystencji przypominającej sos.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Makaron nakładamy na talerze. Z wierzchu obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Mini burgery
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)