![Sycylijski makaron z kalafiorem Sycylijski makaron z kalafiorem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/439c0bdfc3f9-0d3609f807b0-kw27-kinga-paruzel-sycylijski-makaron-kalafiorowy-1250x703.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę cedzakową
- drewnianą łopatkę
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
Dodajemy ugotowane różyczki kalafiora oraz ok. 150 ml wody zachowanej z jego gotowania. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
W trakcie gotowania kilka różyczek kalafiora rozcieramy za pomocą drewnianej łopatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni powinna zgęstnieć do konsystencji przypominającej sos.
Krok 3: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
Krok 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
Makaron nakładamy na talerze. Z wierzchu obficie posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!
![Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69c24181f83e-c0f0354b05d7-Tortelloni-und-Brokkoli-in-Pilz-Schinken-Sahne.webp)
Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
![Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/89a58c4645da-3e143da996b6-KW9_Karol_ Okrasa- cacio-e-pepe-makaron-z-serem-i-pieprzem_32397_110220_AB_131094_rgb_ok_ 1250x700.webp)
Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
![Tagliatelle z sosem alfredo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6922ce5a4cbb-dc77af84c570-KW38-Karol-okrasa-makaron_z_sosem_afredo_1250x700px.webp)
Spaghetti napoli – przepis
Najbardziej klasyczny spośród włoskich makaronów, czyli spaghetti neapolitana, to świetny pomysł na szybki obiad dla miłośników prostej i wyjątkowo smacznej pasty.
![Spaghetti napoli – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/449d1b38c1b5-29b91d34be38-kw19-2022-kinga-paruzel-makaron-neapolitana_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Kruche tarty z groszkiem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Kalafior słodko-kwaśny
- Ajwar
- Babka ziemniaczana
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Zapiekany kalafior
- Gyros warzywny
- Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z liści rzodkiewki
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Pesto z kolendry
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Karp w galarecie
- Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
- Spaghetti alla puttanesca
- Domowa kapusta kiszona
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Komentarze (0)