Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- formę do tarty z wyjmowanym dnem
- piekarnik rozgrzany do 190°C
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania kruchego ciasta schłodź, aby w momencie użycia było bardzo zimne. Masło do przygotowania kremu przechowuj w temperaturze pokojowej, aby było dość miękkie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SIEKAMY CIASTO
Zimne masło kroimy w kostkę. Mąkę przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach i przesypujemy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej masło i część cukru pudru i całość siekamy nożem, ograniczając dotykanie rękoma, aż rozdrobnimy masło na naprawdę małe kawałki. Następnie do ciasta dodajemy pozostały cukier, ponownie siekamy, aż składniki się dobrze połączą, dodajemy jajko i jeszcze chwilę siekamy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Dobrze przesiekane ciasto krótko zagniatamy, aż będziemy mogli uformować z niego kulę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, gdzie chłodzimy je przez ok. 40-60 minut.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto nie będzie się łączyć w całość, warto dodać do niego 2 łyżeczki zimnej wody.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Dość szybko i energicznie, uważając, aby go zbytnio nie ogrzać, wałkujemy ciasto na kształt koła o średnicy trochę większej niż średnica formy.
WSKAZÓWKA! Ciasto możemy wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub delikatnie podsypać je mąką.
KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do formy, dociskamy do boków i odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Następnie nakłuwamy wierzch ciasta widelcem i schładzamy je przez ok. 15-20 minut w lodówce lub zamrażarce.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Na schłodzone ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy tartę przez kolejne 10 minut w temperaturze 180°C. Gotowy spód studzimy.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
200 ml mleka zagotowujemy. W dużej misce ucieramy żółtka z ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Do wymieszanych składników dodajemy pozostałe mleko, cały czas mieszając.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do gotowej masy budyniowej dolewamy ugotowane 200 ml mleka i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem przelewamy do rondla, w którym gotowaliśmy mleko i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż zgęstnieje. Gęsty krem zdejmujemy z ognia i po kawałku dodajemy miękkie masło, cały czas mieszając. Gotowy krem lekko studzimy.
KROK 8: WYKAŃCZAMY TARTĘ
Truskawki pozbawiamy szypułek i przekrawamy na pół. Krem nakładamy na spód tarty i rozprowadzamy go równomiernie po jej powierzchni. Następnie układamy na nim truskawki w okręgach i oprószamy brzegi tarty cukrem pudrem.
WSKAZÓWKA! Tartę możemy też ozdobić świeżymi kwiatami i innymi sezonowymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
Czeka Was prawdziwa uczta! Delikatna tarta na bazie ciasta francuskiego, świeże pomidorki koktajlowe i włoskie sery. Czego chcieć więcej? Sprawdźcie ten pełen rozmaitych smaków przepis Karola Okrasy!
Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!
Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Ciasto z marcepanem
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
- Tarta z owocami kaki
- Tarta żurawinowa
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Tarta makowa z gruszkami
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Tarta z musem jabłkowym
- Roślinny tort marchewkowy
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Tarta z pomidorkami i włoskimi serami
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
102 dni temu
Ciasto łatwe i smaczne, przepis super nic nie trzeba zmieniać. Owoców można użyć innych jak się chce, też powinny pasować.
odpowiedz
41 dni temu
Edit: czas pieczenia ciasta jest za długi i się przypala, a ciasto jest zbyt twarde i nie nadaje się do krojenia, jest lepsze w wersji małych babeczek lub tartaletek. To jedyne wady jakie znalazłam.