Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • blender
  • wałek
  • formę do muffinek
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło potrzebne do przygotowania ciasta przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta, aby lepiej się wyrabiało, możemy dodać 1 łyżkę zimnej wody.

KROK 2: PRAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się dojrzałe jabłka.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY

Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.

KROK 4: WYCINAMY SPODY TARTALETEK

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.

KROK 5: UKŁADAMY SPODY TARTALETEK

Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.

KROK 6: NADZIEWAMY TARTALETKI

Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.

KROK 7: PIECZEMY TARTALETKI

Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.

WSKAZÓWKA! Tartaletki możemy podawać oprószone cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    278 dni temu
    Dobre, ale dla mnie ciasto trochę za twarde.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!