![Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d9ccc935e47a-ed2da67806b2-kw36-2023-tartaletki-z-waniliowym-twarozkiem-i-jablkami.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- blender
- wałek
- formę do muffinek
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania ciasta przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta, aby lepiej się wyrabiało, możemy dodać 1 łyżkę zimnej wody.
KROK 2: PRAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się dojrzałe jabłka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
KROK 4: WYCINAMY SPODY TARTALETEK
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
KROK 5: UKŁADAMY SPODY TARTALETEK
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
KROK 6: NADZIEWAMY TARTALETKI
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
KROK 7: PIECZEMY TARTALETKI
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
WSKAZÓWKA! Tartaletki możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
![Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c6c330c83e43-4f95071ddb8c-KW03_Tartaletki-bezglutenowe-z-musem-figowym-i-gruszka_24784_171211_LU_35105_rgb_ok.webp)
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
![Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e3bbf6efc3cf-e072862fee-KW_30_tartaletki_960x540.webp)
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
![Tartaletki ze szpinakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/142e3fb3a64f-8fa7828921-KW-28_tartaletki_ze_szpinakiem_960x540.webp)
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
![Tartaletka z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795ca180b03f-f056555218-TARTALETKI-Z-JABLKAMI_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Ciastka z jabłkami
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
- Racuchy z jabłkami
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Wegańskie gofry
- Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
- Chlebek jabłkowo-cynamonowy
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Milopitakia
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Zielony falafel burger
- Babka z niespodzianką
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Ravioli z mięsem
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Komentarze (1)
205 dni temu
Dobre, ale dla mnie ciasto trochę za twarde.
odpowiedz