Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- blender
- wałek
- formę do muffinek
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania ciasta przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia było zimne.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do ciasta, aby lepiej się wyrabiało, możemy dodać 1 łyżkę zimnej wody.
KROK 2: PRAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się dojrzałe jabłka.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
KROK 4: WYCINAMY SPODY TARTALETEK
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
KROK 5: UKŁADAMY SPODY TARTALETEK
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
KROK 6: NADZIEWAMY TARTALETKI
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
KROK 7: PIECZEMY TARTALETKI
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
WSKAZÓWKA! Tartaletki możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
342 dni temu
Dobre, ale dla mnie ciasto trochę za twarde.
odpowiedz