zobacz film Wędlina golonkowa z szynkowaru

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • szynkowar z termometrem
  • wysoki garnek
  • woreczki foliowe do szynkowaru
  • materiałową ściereczkę
  • tłuczek do ziemniaków

Sposób przygotowania:

Krok 1: MARYNUJEMY MIĘSO

Golonkę bez kości oddzielamy od skóry i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy peklosól, pieprz, drobno posiekany czosnek i majeranek. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: PRZEKŁADAMY MIĘSO DO SZYNKOWARU

Mięso przekładamy do szynkowaru wyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze.

Woreczek zawijamy do środka, a mięso dociskamy pokrywką ze sprężyną. Odkładamy do lodówki na ok. 24 godziny.

Krok 3: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE

W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien sięgać wyżej niż mięso w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-82°C.

Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy ok. 2-2,5 godziny. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna utrzymywać się na poziomie ok. 72°C.

Krok 4: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO

Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1124 dni temu
    Ile taka golonkowa można przechowywać jak użyłem zwykłej soli

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1124 dni temu
    Dwa tygodnie będą czasem optymalnym na przechowywanie tak przygotowanej golonki :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!