Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub mikser
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia o średnicy 23 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • patyczek lub wykałaczkę
  • sitko o małych oczkach

WSKAZÓWKA! Wegańskie ciasto z kremem kokosowym możesz przygotować na 2 sposoby – z wykorzystaniem urządzenia SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub miksera.

I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT

KROK 1: MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET

Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.

KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.

KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL

W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.

KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU

Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 7: SKŁADAMY CIASTO

Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA

KROK 1: MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET

Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.

KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA

Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.

KROK 3: PIECZEMY CIASTO

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4: ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM

W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.

KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL

W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.

KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU

Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 7: SKŁADAMY CIASTO

Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram