Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- urządzenie SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub mikser
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia o średnicy 23 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- patyczek lub wykałaczkę
- sitko o małych oczkach
WSKAZÓWKA! Wegańskie ciasto z kremem kokosowym możesz przygotować na 2 sposoby – z wykorzystaniem urządzenia SILVERCREST Monsieur Cuisine Connect lub miksera.
I SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM URZĄDZENIA MONSIEUR CUISINE CONNECT
KROK 1: MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.
KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 7: SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
II SPOSÓB – Z WYKORZYSTANIEM MIKSERA
KROK 1: MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM
W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.
KROK 6: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 7: SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!
Wegańskie ciasto Leśny Mech
Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie ciasto z kokosowym kremem stworzysz w swojej kuchni leśne historie! Upiecz biszkopt zielony jak mech i zaskocz nim gości!
Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.
Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango to smaczna propozycja dla każdego, kto preferuje dietę roślinną. Ten urzekający deser łączy w sobie słodycz mango z kremowym smakiem kokosa, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Kinga Paruzel specjalnie dla wegan (choć nie tylko!) stworzyła przepis, który nie pozostawia wątpliwości, że wegańskie ciasto może fantastycznie smakować i wyglądać! A przy tym wcale nie wymaga szczególnych umiejętności, wyszukanych składników czy godzin spędzonych w kuchni. Wierzymy, że jest to przepis, który zachęci Cię do dalszego odkrywania świata wegańskich wypieków!
Uwaga! Ciasto dla wegan z mango możesz z łatwością przygotować z użyciem robota kuchennego Monsieur Cuisine, czyli wielofunkcyjnego urządzenia, które zdecydowanie skraca czas prac kuchennych. Jednak klasyczny mikser również podoła wyzwaniu. Licz się jednak z tym, że w takim wypadku czas wykonania wegańskiego ciasta nieco się wydłuży.
Proste wegańskie ciasto z kremem kokosowym i mango
Nasze wege ciasto przygotujesz z dodatkiem ksylitolu, znanego także jako cukier brzozowy. To substancja naturalna będąca cenionym zamiennikiem cukru. Ma od niego mniej kalorii, ale dorównuje mu słodyczą. Z tego względu jest szeroko stosowany jako słodzik w wielu produktach spożywczych i napojach. Choć to nie jedyne godne uwagi słodzidło, które pasuje do naszego wege ciasta. Placek wegański uda się również z dodatkiem cukru trzcinowego lub brązowego, które stanowią naturalne alternatywy dla białego cukru. Wnoszą one do ciasta delikatny, subtelnie karmelowy smak. Kolejna opcja to syrop klonowy, czyli słodzik pozyskiwany z soku klonowego. Ciasta wegańskie możesz też przygotować ze stewią, czyli naturalnym słodzikiem z liści rośliny stewii. Co ciekawe, jest ona znacznie słodsza od cukru, dlatego wystarczy jej niewielka ilość, aby osłodzić wypiek. W przepisach na ciasta wegańskie nierzadko pojawia się także syrop z agawy, czyli kolejny naturalny słodzik.
Jak łatwo się domyślić, biorąc pod uwagę charakter opisywanego wypieku, a także analizując listę składników, to proste wegańskie ciasto przygotowuje się bez jajek. Jeśli to Twoje pierwsze podejście do roślinnych wypieków, zapewne masz pewne obawy. Spieszymy z wyjaśnieniem! Otóż w tym wypadku za związanie tego przepysznego ciasta dla wegan odpowiada dodatek octu, który pomaga ciastu wyrosnąć i idealnie je spulchnia. Z kolei, gdy połączy się go z mlekiem roślinnym (radzimy sięgnąć po mleczko kokosowe) ścina się ono w roślinny kefir. Dzięki niemu wegańskie ciasto zyskuje właściwą wilgotność i miękkość. Taki kefir działa podobnie do mleka, które czyni ciasto przyjemnie puszystym.
Szybkie wegańskie ciasto, czyli uczta dla oczu i podniebienia
To zaskakująco szybkie wegańskie ciasto zdobią efektownie uformowane plastry mango, płatki migdałów oraz listki mięty. Taki efekt osiągniesz, zwijając cienkie plastry owoców w niewielkie rożki. To naprawdę bardzo łatwe! Choć to tylko jeden z sugerowanych sposobów dekoracji ciasta z kremem kokosowym. Zwolennicy najprostszych rozwiązań mogą po prostu ułożyć plastry owoców na wierzchu wypieku. Możesz też obsypać go wiórkami kokosowymi, które stworzą udany duet z kremem o tych samych nutach. Proste ciasto wegańskie polubi się z lukrem cytrynowym, który znakomicie komponuje się z soczystym smakiem mango. Ponadto do prostego ciasta wegańskiego pasuje mus z mango. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Oto krótka instrukcja – przygotuj 2 dojrzałe mango, łyżkę soku z limonki, 1/4 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości mango) i 2 łyżki ciepłej wody. Jeśli chcesz nadać musowi konsystencję galaretki, dodaj do niego nieco rozpuszczonego w wodzie agaru (wegańska substancja żelująca). Drobne kawałki mango dokładnie zblenduj, po czym opcjonalnie dodaj również wcześniej rozpuszczony agar. Tak powstałą masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Nie tylko nada mu kolor, ale też wzbogaci je o intensywny smak!
Koniecznie wypróbuj nasze wege ciasto z owocami! To przepis, który fantastycznie sprawdza się w ciepłe letnie dni. Serwuj je z orzeźwiającą lemoniadą, ulubionym sokiem bądź klasycznie, z herbatą lub kawą. Oczywiście szybkie ciasto z mango to tylko jedna z propozycji Kuchni Lidla. Zapoznaj się z naszą bogatą kolekcją przepisów i już dziś rozpocznij swoją przygodę z cukiernictwem w zaciszu własnej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekana zupa cebulowa
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Piernik świąteczny
- Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- Racuchy drożdżowe z jabłkami
- Tarta z burakiem
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Ciasto z brzoskwiniami
- Wegańskie faworki
- Trufle z batatów
- Korzenne pancakes
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Dżem z włoskich śliwek
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Serniczkowe zajączki
- Ocet morelowy
- GOFRY TRADYCYJNE
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Faszerowane cygaretki z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)