
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szeroki słój o pojemności 2 l
- lnianą ściereczkę
- sznurek
KROK 1: Łączymy mąkę z wodą
Mąkę przesypujemy do umytego, dobrze wyparzonego słoja i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy.
KROK 2: Przyprawiamy zakwas
Do roztworu mąki i wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek oraz suchą skórkę odciętą z kromki razowego chleba.
KROK 3: Odstawiamy zakwas
Słój nakrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- 3 sposoby na winegret
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
- Lody tajskie
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Krewetki w tempurze
- Tiramisu
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (19)
917 dni temu
czy ktoś może tutaj zna odpowiedź ? ciągle mnie zastanawia po co dodaje się liście laurowe i ziele angielskie do bazy na żurek? podejrzewam, że to wpływa na smak tego zakwasu? więc dodałabym jeszcze sól i ziarenka pieprzu, żeby nie zapomnieć przy doprawianiu zupy.... No ale czemu aż 3 liście laurowe i 5 ziarenek ziela na 1 litr zakwasu?, czemu aż tyle? Moja teściowa robi zakwas tylko z samej mąki i wody ale jej zalewajka jest taka bleee. Moim zdaniem z dodatkiem czosnku ładnie pachnie ten zakwas. No dobra, ale czemu dodaje się te liście laurowe i ziele angielskie i czemu aż tyle? Może na każdy litr się tak liczy że 3 liscie laurowe i 5 ziarenek ziela ? Ale ja mam rozkminy.... ale ja lubie wiedzieć co i dlaczego dodaje do zupy, dociekliwa jestem i bardzo mnie to ciekawi a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi :( czy ktoś zaspokoi moją ciekawość?
odpowiedz
914 dni temu
Zazwyczaj każda osoba, która przygotowuje zakwas doprawia go według uznania. W przepisie Karola dla smaku jest akurat tyle liści laurowych i ziela angielskiego, a także czosnek.
1563 dni temu
Wyszło pysznie. Polecam mieszać co kilka godzin. Nie zapleśniało po tygodniu :)
odpowiedz
917 dni temu
tak, to dobra metoda :) Ja też tak robię i zakwas cały czas pięknie pachnie czosnkiem :)
1571 dni temu
Co może powodować pleśń na zakwasie ? Podczas pierwszego przygotowania nie było problemu nawet nie mieszając zakwasu, obecnie już na drugi z kolei zakwas zapleśniał
odpowiedz
1570 dni temu
Przyczyn może być kilka. By uniknąć pleśnienia zakwasu, należy wyparzyć słoik, w którym będzie on przechowywany, jak i zakrętkę do słoika. Łyżka, którą mieszamy zakwas również musi być idealnie czysta i najlepiej wyparzona. Jeśli zakwas jest uśpiony i przechowujemy go w lodówce, dobrze jest raz na 1 tydzień uaktywnić go, nawet jeśli nie będzie używany. Należy pamiętać również o tym, że chociaż zakwas powinniśmy odstawiać w ciepłe miejsce, zbyt ciepłe warunki przechowywania również mogą przyczynić się do powstawania pleśni. Jednym słowem: przygotowywanie zakwasu to bardzo delikatna materia :) Dobrze mieć wypracowany zestaw stałych zasad i stosować je za każdym razem.
1572 dni temu
Bardzo ważne jest żeby taki zakwas raz dziennie zamieszac. Mi niestety pojawiła się pleśń.
odpowiedz
1578 dni temu
Ile taki zakwas może leżeć ? Chciałabym przygotować go wcześniej ale nie wiem czy do świat wytrzyma
odpowiedz
1578 dni temu
Olu, gotowy zakwas (po etapie dokarmiania, czyli po upływie tygodnia od odstawienia go w ciepłe miejsce) można uśpić, czyli wstawić do lodówki i przechowywać go w ten sposób maksymalnie do 2 tygodni. Należy jednak pamiętać, by uśpiony na dłużej zakwas dokarmiać w trakcie uśpienia (nawet jeśli nie będziemy go w tym czasie używać), mniej więcej raz na tydzień, by nie stracił swoich właściwości: w tym celu wyjmujemy go z lodówki, dokarmiamy łyżką wody i mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny i ponownie wstawiamy do lodówki. Jeśli zaczniesz przygotowywać zakwas teraz, będzie on gotowy tuż przed Świętami: będziesz mogła uśpić go na kilka dni i obudzić tuż przed przygotowywaniem żurku :) Życzymy powodzenia i smacznych Świąt!
1929 dni temu
a jaka ilość mąki powinna być?
odpowiedz
1929 dni temu
Potrzebujesz 200 g mąki-ilość wyrażoną w gramach podaliśmy na liście składników, która znajduje się po lewej stronie.
1670 dni temu
200 gram na 2 litry wody
1998 dni temu
Mieszkam za granca i ciezko tu o prawdzie razowy chleb. Czy zakwas uda sie bez pietki chleba razowego?
odpowiedz
1998 dni temu
Ewelino, skórka chleba dodana do zakwasu dodatkowo pobudza fermentację, ale podstawowe składniki to w tym wypadku mąka i woda. Bez skórki zakwas również się uda.
1971 dni temu
Nigdy nie dodaję razowego chleba a żurek zawsze wychodzi pyszny.
2295 dni temu
Panie Karolu jeżeli mówi Pan A to czekam na B- nie wyobrażam sobie żurku bez Pana przepisu pozdrawiam i proszę o coś pysznego:-)))
odpowiedz
2293 dni temu
W takim razie śledź pojawiające się nowe przepisy! :)
2289 dni temu
Mam wątpliwości, czy słój o pojemności 2 l nie będzie za mały? 2 litry wody plus mąka i przyprawy a do tego buzowanie ;)
2286 dni temu
Zawsze możesz użyć większego słoja :)
zobacz wszystkie