
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- lód w kostkach
- blender
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY I HARTUJEMY BROKUŁ
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po hartowaniu ponownie odcedzamy i przekładamy różyczki brokułu do miseczek.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Por kroimy w talarki, ogórek obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę dymkę drobno siekamy. Wszystkie składniki układamy w miseczkach partiami obok różyczek brokułu.
Krok 3: GOTUJEMY FASOLĘ EDAMAME
Strąki fasoli edamame gotujemy ok. 5 minut we wrzącej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą. Z ugotowanych strąków wyłuskujemy fasolki i układamy je w misce obok pozostałych warzyw.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pozostałe składniki dressingu: jogurt, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie miksujemy na gładki, jednolity sos.
Krok 5: PODAJEMY SAŁATKĘ
Dressing przelewamy do kokilek i podajemy obok sałatki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem, a sałatkę posypujemy nasionami słonecznika. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Kutia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
903 dni temu
Dobra.
Odpowiedz