
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.
KROK 2: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.
KROK 3: ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI
Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.
WSKAZÓWKA! Miąższ z pieczonych ziemniaków także można wyłożyć na blachę i zapiec z dodatkiem sera gruyère.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zalewajka
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)