Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.
KROK 2: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.
KROK 3: ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI
Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.
WSKAZÓWKA! Miąższ z pieczonych ziemniaków także można wyłożyć na blachę i zapiec z dodatkiem sera gruyère.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Pascha wielkanocna
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Tarta z kiszoną kapustą
- Ziemniaki z 2 sosami
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Syrniki
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Kaszotto z młodą kapustą
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kompot truskawkowy
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Granita cytrynowa
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Faszerowana ryba w galarecie
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Tołpyga w jajecznicy
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Sernik czereśniowy na maślance
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)