
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- tarkę o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.
KROK 2: PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.
KROK 3: ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI
Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.
WSKAZÓWKA! Miąższ z pieczonych ziemniaków także można wyłożyć na blachę i zapiec z dodatkiem sera gruyère.
KROK 4: PODAJEMY DANIE
Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Burek ze szpinakiem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Guacamole
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)