Risotto z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotowanie

Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, smażymy, aż będą rumiane. Przekładamy do miseczki.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, krótko smażymy, mieszając.
Gdy zeszklą się, wsypujemy ryż i smażymy około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Oliwa powinna pokryć dokładnie ziarna ryżu.

Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewamy do ryżu bulion (możemy użyć buliony drobiowego lub warzywnego) – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszamy risotto.
Ryż powinien gotować się ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieczarki, jeszcze chwilę razem gotujemy na małym ogniu.

Odstawiamy rondel z risotto z ognia, dodajemy masło, starty na drobnych oczkach ser, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

Jak podawać

Risotto podajemy posypane natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (48)

Avatar
  • Gość Gość
    1046 dni temu
    Przepyszne i bardzo łatwe risotto.

    odpowiedz

  • Michal Cz Michal Cz
    1438 dni temu
    Fantastyczne Risotto, wyszlo bardzo smaczne , wszystkie skladniki z Lidla. Polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1443 dni temu
    Witam czy można użyć zwykłego ryżu? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1443 dni temu
    Zwykły ryż ma inną konsystencję. Jest sypki, a ryż do risotto jest kleisty. Uzyskamy wówczas zupełnie inne danie.
  • Gość Gość
    1539 dni temu
    Z czym można podawać to danie jeśli chodzi o warzywa- jaka surówka/sałatka by pasowała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1539 dni temu
    Możesz przygotować sałatkę grecką https://kuchnialidla.pl/klasyczna-salatka-grecka albo sałatkę warzywną https://kuchnialidla.pl/kolorowa-salatka-warzywna
  • Gość Gość
    1787 dni temu
    Wielokrotnie przyrządzałam według tego właśnie przepisu, gdyż mojej rodzinie ono bardzo smakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1787 dni temu
    Super! Liczymy, że znajdziecie u nas więcej ulubionych przepisów!
  • Gość Gość
    1919 dni temu
    Risotto zawsze jest papkowate....

    odpowiedz

  • HARLEYMAN HARLEYMAN
    1934 dni temu
    Mi wychodzi troszkę papkowate, ale pyszne i trzy szklanki bulionu w zupełności wystarcza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1946 dni temu
    Sorry ale autor zapomnial o jednym podstawowym skladniku jakim jest biale wytrawne wino!!! To podstawaaaaa!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    Jakie warzywa na ciepło/sałatka/surówka pasowałaby do tego risotto? Staram się dodawać jak najwięcej warzyw.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2216 dni temu
    A czy ten ryż arborio jest dostępny podczas danego tygodnia tematycznego? Pytam, gdyż ostatnio w moim sklepie go nie spotkałam...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2214 dni temu
    Tak, jest on dostępny akcyjnie :)
  • Gość Gość
    2294 dni temu
    Fantastyczny smak!

    odpowiedz

  • Królinki Królinki
    2433 dni temu
    Pierwsze w życiu ale trzeba się nastać i namieszać.Ostatecznie smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2484 dni temu
    Cebula się nie skarmelizuje gdy będzie smażona w wodzie po pieczarkach.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2484 dni temu
    Drogi Gościu, nikt nikomu nie każde smażyć cebuli w wodzie po pieczarkach ;)
  • Gość Gość
    2447 dni temu
    Wyraźnie napisane że pieczarki na patelni a cebule w rondlu.... trzeba czytac ze zrozumieniem
  • Gość Gość
    2494 dni temu
    Moje pierwsze risotto. Wyszło super! Jedyne co zmieniłam do ilośc pieczarek,dałam 500g

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2764 dni temu
    Przepyszne!! Na górę udekorowałam rukolą i starłam parmezan! palce lizać m! Smakowało całej rodzince!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2776 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Dałam więcej pieczarek, niż w przepisie.

    odpowiedz

  • paulina paulina
    2780 dni temu
    Pyszne właśnie robiłam 😊😊

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2803 dni temu
    Właśnie jadłem, super !! polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2885 dni temu
    Pyszne i pożywne. Byłam bardzo zaskoczona smakiem. Od siebie dodałam kilka wymoczonych suszonych grzybów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2900 dni temu
    faktycznie gościu jednogarnkowe to to nie jest, ale i tak dobra wyżerka dla takiego łakomczucha jak ja. idealne na taką jesienną handrę MNIAM

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2927 dni temu
    Danie chyba nie do końca "jednogarnkowe", skoro smażymy jeszcze pieczarki na patelni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2887 dni temu
    Ja wszystko robię na jednej głębokiej patelni więc jest jedno garnkowe. :) Risotto jest mega pyszne :))))
  • Gość Gość
    1341 dni temu
    Nie ma tlo jak filozofować przy wszystkim....
  • Gość Gość
    2986 dni temu
    zgadzam sie z przedmowca , to cos to poprostu ryz z pieczarkami , jak czytam " zrobilam pierwszy raz i pyszne wyszlo" to mi rece opadaja ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2987 dni temu
    z całym szacunkiem ale to coś na zdjęciu nawet nie stało koło risotto. zwykły ryż z warzywami. z wyglądu już widać że jest suchy. gdzie jest kremowy sos który tworzy się podczas gotowania i dodawania bulionu. i po trzecie kto powiedział 20 minut? co za brednie? ryż ma się gotować do uzyskania formy al dente. risotto wymaga cierpliwości i powolnego gotowania.

    odpowiedz

  • MateuszRolski MateuszRolski
    3110 dni temu
    Właśnie zrobiłem polecam fajne szybkie danie :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3150 dni temu
    Własnie zrobiłam. Wyszło fantastyczne.

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3169 dni temu
    Przepyszne i do tego proste i szybkie danie "jednopatelniowe". Ugotuję jeszcze nie raz.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3206 dni temu
    Pyszne, proste danie, którego chyba nie da się zepsuć ;) A smakuje na prawdę świetnie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3256 dni temu
    Maju, cieszymy się, że danie Ci smakowało. Liczymy, że jeszcze sięgniesz po nasze przepisy :)

    odpowiedz

  • Maja Maja
    3256 dni temu
    Wyszło wspaniale............ 1 kg arborio w Lidlu jest stosunkowo tani w porównaniu z cenami innych sklepów.

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    3258 dni temu
    Wyszło rewelacyjnie ! Prawie tak dobre jak w restauracji ! Lidl jest tani

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    Marto 20 minut to całkowity czas, w jakim ryż powinien się gotować (od momentu, kiedy zaczynamy dodawać do niego bulion).

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3373 dni temu
    Czy powinien się gotować 20 min od momentu wchłonięcia płynu?

    odpowiedz

  • przemo przemo
    3431 dni temu
    meeeega!!!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3475 dni temu
    naprawdę pyszne :) polecam!!

    odpowiedz

  • bebe bebe
    3528 dni temu
    Super przepis, pyszny mniam mniam

    odpowiedz

  • nediam nediam
    3536 dni temu
    Pyszne i proste! :)) Polecam!

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3559 dni temu
    Smaczne i szybkie danie!

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    3569 dni temu
    Szybki i łatwy przepis!

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    3569 dni temu
    Szybki i łatwy przepis, danie dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3699 dni temu
    Pierwszy raz jadłam i robiłam risotto, więc brak mi porównania, jednak to bardzo wszystkim smakowało. Fajny, prosty przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!