zobacz film Rolady schabowe z serem bałkańskim

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • patelnię grillową
  • tłuczek do mięsa
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • wykałaczki
  • piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).

Farsz do rolad

Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.

Ser doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.

Dodajemy 1 cebulę dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Doprawiamy jeszcze odrobiną oleju rzepakowego. Ponownie mieszamy. Odstawiamy.

Rolady schabowe

Plastry schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni. Doprawiamy je odrobiną białego pieprzu i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki ze schabu pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).

Marchewki

Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone wzdłuż na połówki marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.

Sos piwny

Do garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego masła dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.

W czystym garnku upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy. Do skarmelizowanego cukru dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem. Gdy sos się zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy. Następnie doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.

Sos piwny przelewamy na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki. Roladki układamy w sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Światełko Światełko
    3871 dni temu
    Roladki całkiem smaczne ale o wiele mniej farszu trzeba dodać by się smażyły a nie dusiły, za to sos...eh jedno z moich bardziej ulubionych piw w ogóle mi nie smakowało przez to całe gotowanie, zagęszczanie i dodatki, chyba już z jasnego piwa lub białego wina był by lepszy do tej potrawy

    odpowiedz

  • Jovanko Jovanko
    3961 dni temu
    Marchewka po 50 min pieczenia nadal była twarda i chrupiąca, chyba smaczniejsza byłaby z wody. Sos gorzki, roladki mdłe, ale razem smakowały całkiem dobrze. Ogólnie potrawa dosyć smaczne, ale bardzo pracochłonna. Raczej nie powtórzę.

    odpowiedz

  • gruzinnet gruzinnet
    3999 dni temu
    sos piwny na piwie porter bardzo ciekawy, dałbym tylko z 1 łyżkę cukru trzcinowego więcej i bez ogórka i skomponowałbym np. z smażonym pstrągiem nakrapianej sokiem z cytryną

    odpowiedz

  • olala olala
    4013 dni temu
    roladki przepyszne, nawet moje roczne dziecko jadło, marchewka mega dobra, sosu nie robiłam. Nie dodałam mięty, bo zapomniałam kupić i zamiast pieprzu białego dałam ziołowy. dla mnie to jedno z ulubionych dań :)

    odpowiedz

  • I.W I.W
    4159 dni temu
    No teraz to jest dla mnie argument gorzkiego sosu, mój cukier faktycznie w czasie przyżądzania kapeczke sie przypalił hehe, w koncu mam tylko dwie ręce, następnym razem się bardziej postaram :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4159 dni temu
    Tata, porter jest piwem z gatunku piw ciemnych, lecz oczywiście, nie każde ciemne piwo jest porterem. Natomiast by sos nie był gorzki, należy ostrożnie karmelizować cukier - nie może się przypalić!

    odpowiedz

  • Tata Tata
    4161 dni temu
    Potwierdzam, roladki ok, za to sos strasznie gorzki, chyba to wina portera, w filmie używa "ciemnego piwa" a w przepisie jest "porter", a to przecież ogromna różnica! Jak między krzesłem, a krzesłem elektrycznym...

    odpowiedz

  • Milianka Milianka
    4161 dni temu
    1-2 cm? Ogólnie wszystko pycha było :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4162 dni temu
    zdecydowanie: piwo lepiej wypic! Sos ohydny. Roladki wychodza ok.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4162 dni temu
    Moimi zdaniem , drogie kucharki jeżeli nie umiecie karmelizować cukru żeby nie był gorzki to nie bierzcie się za takie rzeczy a nie piszcie że sos jest ohydny i szkoda na niego czasu. Ja robiłam i wyszedł dobry, idealnie pasujący do roladek. Pozdrawiam wszystkie " kucharki" którym sos wyszedł gorzki

    odpowiedz

  • Barb Barb
    4164 dni temu
    Roladki smaczne, marchewki też, ale sos ... mimo wszelkich chęci do próbowania nowości ... NIE! Danie powtórzę, ale z innym sosem!

    odpowiedz

  • I.W I.W
    4165 dni temu
    Roladki pyszne, troche mocniej doprawiłam, ale sos taki gorzki, że po dodaniu dodatkowej porcji cukru bałam się go spróbować:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4165 dni temu
    Totalna lipa,szkoda czasu ,kasy i oczekiwań,lepiej zjeść kromkę chleba ze smalcem:( schab twardy,sos mdły,żenada :(((((

    odpowiedz

  • k k
    4166 dni temu
    sos okroooopny, reszta całkiem smaczna

    odpowiedz

  • Mariola Mariola
    4166 dni temu
    Roladki schabowe są pyszny,łatwo się je robi a dodatek ogórka i mięty iwealnie do nich pasuje.

    odpowiedz

  • serene serene
    4166 dni temu
    zapomniałam dodać, że marchewki wyszły pycha, ale ja na 5 minut przed wyjęciem otworzyłam pokrywę i były fajnie przypieczone..mmmm...

    odpowiedz

  • serene serene
    4166 dni temu
    Roladki genialne!Co prawda, ja także zmodyfikowałam w ten sposób, że nie dodałam mięte- bo nie miałam. Następnie roladki podsmażyłam i upiekłam w piekarniku w śmietanowym sosie- cudne wyszło, a farsz pyszny:)

    odpowiedz

  • LOLA LOLA
    4166 dni temu
    a ja doprawiłam farsz po swojemu, trochę inaczej zrobilam mięsko tzn usmażyłam i podgotowałam w malej ilości tegoż piwka, z reszty zrobiłam sos doprawiając go również po swojemu, do tego wszystkiego świece i winko, nam jak najbardziej smakowało, trzeba być otwartym na nowości, nowe smaki, albo się jest kucharzem i smakoszem, albo ograniczonym do kotleta i pierogów. :) pozdrawiamy i życzymy smacznego każdemu kto czuje pasję:)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    4166 dni temu
    Szkoda piwa, lepiej wypić!

    odpowiedz

  • Andrzej Andrzej
    4166 dni temu
    Super szybki zakalec, nie polecam! Danie w smaku jest gorzkie i mdłe!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4166 dni temu
    Robiłam i sos jest ohydny, bardzo gorzki, zabija smak całego dania. Co do roladek nie mam zastrzeżeń chociaż farsz mógł by być bardziej wyrazisty, może z jakąś przyprawą aby mięso nie było mdłe.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4166 dni temu
    nom, aluminiowa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4167 dni temu
    A jest folia nieplastikowa?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4167 dni temu
    Fajny pomysł na roladki,takie dietetyczne a z serem bałkańskim z pewnością pyszne.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!