zobacz film Strudel jabłkowo-marchewkowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Dużą ścierkę lub obrus, wałek do ciasta, folię spożywczą, blachę i pergamin do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg).

Ciasto

W garnku podgrzewamy około 150 ml mleka. Do miksera wsypujemy 230 g mąki i dodajemy szczyptę soli. Ciepłe mleko (powinno mieć temperaturę około 47,5°C) dolewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po wstępnym zarobieniu składników dodajemy trochę octu. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy też troszkę wody. Ciasto musi mieć gładką i jednolitą konsystencję.

Ciasto najpierw wyrabiamy przez ok 20 min w mikserze na wolniejszych obrotach, później na szybszych. W międzyczasie roztapiamy w garnku 30-40 g masła, które dodajemy do wyrobionego ciasta. Całość wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
Gdy ciasto jest już wyrobione, podsypujemy je odrobiną mąki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

Nadzienie

Jabłka i marchewki dokładnie myjemy i obieramy. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 2-3 mm. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Do rondelka wrzucamy 30 g masła, dodajemy cukier, rodzynki i marchewkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Bardzo często mieszamy w celu uniknięcia przypalenia. Rodzynki powinny zacząć pęcznieć, marchewka tracić swój kolor. Dodajemy jeszcze trochę cukru do marchewki.
Dokładnie myjemy i wyparzamy limonkę, po czym ścieramy z niej skórkę. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Do jabłek dodajemy marchewkę z rodzynkami z garnka. Mieszamy.

Wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na jak największej powierzchni. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić ani do wałka, ani do blatu/deski. Ciasto musi być cienkie jak papier.
Ścierkę, na której będziemy rozwijać ciasto posypujemy mąką. Następnie nawijamy ciasto na wałek i rozwijamy na ścierce. Ciasto delikatnie naciągamy.

Kaszę mannę wraz z odrobiną cukru dodajemy do farszu z jabłkami. Całe ciasto smarujemy roztopionym w rondelku masłem, wyrównujemy brzegi ciasta. Farsz wykładamy na ciasto posmarowane masłem. Pozostałą częścią kaszy manny obsypujemy farsz i miejsce gdzie ciasto łączy się z farszem. Za pomocą ściereczki zawijamy ciasto, starając się delikatnie je formować. Urywamy brzegi ciasta. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut.

Sos z limonek

220 ml mleka wlewamy do garnka, gotujemy. 4 żółtka ucieramy z 40 g cukru na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy skórkę z 1 limonki, mieszamy. Gdy mleko w garnku jest już zagotowane, wlewamy małą porcję do masy w celu jej zahartowania. Ogrzaną masę wlewamy do reszty ciepłego mleka. Musimy podgrzać sos na wolnym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, czekamy, mieszamy.
Dodajemy sok z 1/2 limonki. Czekamy, aż przestygnie. Wyciągamy strudel z pieca, kroimy go na kawałki. Na talerz dodajemy dużą porcję sosu, wykładamy strudel na sos. Dekorujemy odrobiną cukru pudru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Olcia Olcia
    2086 dni temu
    To jest boskie, bardzo często to robię, z lekkimi przeróbkami, ale taaaaak to jest to :)

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    2146 dni temu
    Pysznie cytrusowy, faktycznie troche czasochłonne, ale szybko znika :)

    odpowiedz

  • Olinka83 Olinka83
    2190 dni temu
    wyszło smakowicie. Ciasto musi być naprawdę cieniutkie jak papier.Polecam!!!

    odpowiedz

  • Olinka83 Olinka83
    2190 dni temu
    wyszło naprawdę smakowicie, palce lizać. I faktycznie ciasto musi być mega cieniutkie.Polecam!!!

    odpowiedz

  • Agata Czerwińska Agata Czerwińska
    2191 dni temu
    właśnie wyciągnęłam z piekarnika... :) tylko nasz jest bez rodzynek - bo nie znosimy ich smaku :)) zdjęcie zamiesciłam na swoim profilu :)

    odpowiedz

  • Krystianos Krystianos
    2191 dni temu
    No no nie spodziewałem się takiej kompozycji smaku:) strudel słodko kwaskowy - orzeźwiający:D wspaniały deser:) Zrobimy go jeszcze nie raz:)

    odpowiedz

  • Toudie Aswad Toudie Aswad
    2192 dni temu
    Pycha :)

    odpowiedz

  • edziunia edziunia
    2192 dni temu
    super ciasto, trochę gumowe w smaku, ale farsz znakomity, udało się i wszystkim smakowało bardzo

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2192 dni temu
    Wyglada wspaniale, jestem pewna ze w smaku przepyszne. Napewno skorzystam z przepisu!

    odpowiedz

  • dagmara_82 dagmara_82
    2193 dni temu
    Strudel przepyszny. W moim gospodarstwie domowym, przyjęty przez 4 osoby dorosłe na 5+ Faktycznie trochę czasochłonne, ale tylko dzięki mojej mamie, która cichaczem wykorzystała mój zapas kaszy manny i musiałam lecieć po nią do sklepu. Jabłka się nie spiekły marchewka z rodzynkami była pysznie słodziutka, no a sos limetkowy był doskonałym dopełnieniem poezją. Jedna rzecz mnie zmartwiła. Deser przygotowałam w poniedziałek i zjedliśmy połowę strudla. We wtorek dorobiłam kolejną porcję sosu limetkowego i zjedliśmy resztę. A tu się po wszystkim dowiaduje, że jest super konkurs i nawet fajny nóż można wygrać. Jedzenia w brzuchu już się sfotografować nie da. Mój mąż był strudlem zachwycony, toteż zrobię go jeszcze raz, ale tym razem będzie fota.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2193 dni temu
    Rozkosznie pyszne:)

    odpowiedz

  • Maria Stacharska Maria Stacharska
    2193 dni temu
    Na pewno super w smaku, ale za dużo czynosći w wykonaniu. Będzie prościej, jak wykorzystam ciasto francuskie do tego "strudla". Na pewno spróbuje dodac marchew do jabłek- ciekawe połączenie. Chętnie spróbowała bym yego strudla, ale nie w moim wykonaniu. Nie używajcie w przepisach pojęć gramy. dkg , tyklo pół szklank, cała- nie mamy lub nie chce nam ważyć się produktów. Nie gniewaj się Okrasa, ale Twój strudel chętnie zjadłabym, ale nie piekłabym. Za dużo składników i duzo zamieszania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2194 dni temu
    Ciasto na strudel wywałkowuje się bardzo, bardzo cienko, otrzymując duży płat ciasta, na którym mieści się sporo farszu. Jeśli Tobie nie udaje się wywałkować ciasta tak cienko najlepiej będzie, jeśli zmniejszysz ilość farszu.

    odpowiedz

  • Dana Dana
    2194 dni temu
    Przepis jest nieprecyzyjny, podana ilosc farszu wystarczylaby na dwa strudle, a takie jak na zdjeciu pana Okrasy to nawet cztery! Przy sugerowanym czasie pieczenia nie ma szans aby jablka sie nie upiekly i zostaly takie jak na fotografii pana Okrasy. Przepis wart wyprobowania, ale to raczej moj pierwszy i ostatni strudel:)

    odpowiedz

  • LILIT LILIT
    2195 dni temu
    Pychotka

    odpowiedz

  • martynka741 martynka741
    2195 dni temu
    super

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2196 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją NIESPONSOROWANĄ recenzją przepisu pana Okrasy :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-12-Vol-2.html

    odpowiedz

  • ewa23 ewa23
    2197 dni temu
    Właśnie testuję!Choć odpuściłam marchew a dodałam orzechy Pyszne !!!!

    odpowiedz

  • Bardyński Bardyński
    2197 dni temu
    Gd\ie jest twoja siedziba ja zaraz tam podjadę?

    odpowiedz

  • MaxCiek MaxCiek
    2197 dni temu
    Wygląda świetnie !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram