zobacz film Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z funkcją tarcia
  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Sposób przygotowania:

BABECZKI CZEKOLADOWE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Do jajek ubitych z cukrem dodajemy na zmianę suche składniki i mleko. Całość nieprzerwanie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do misy miksera dodajemy olej i miksujemy ok. 1 minuty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK

Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.

WSKAZÓWKA! Czekoladę można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekać, jednak należy działać szybko, aby się zbytnio nie rozpuściła.

Suszone owoce żurawiny dość drobno siekamy i dodajemy do ciasta.

WSKAZÓWKA! Jeśli suszone owoce żurawiny są suche, warto namoczyć je przed siekaniem i dodaniem do ciasta.

KROK 3: PIECZEMY BABECZKI

Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.

DEKORACJA

KROK 1: DEKORUJEMY BABECZKI

Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!