
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z funkcją tarcia
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
BABECZKI CZEKOLADOWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Do jajek ubitych z cukrem dodajemy na zmianę suche składniki i mleko. Całość nieprzerwanie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do misy miksera dodajemy olej i miksujemy ok. 1 minuty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK
Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.
WSKAZÓWKA! Czekoladę można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekać, jednak należy działać szybko, aby się zbytnio nie rozpuściła.
Suszone owoce żurawiny dość drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
WSKAZÓWKA! Jeśli suszone owoce żurawiny są suche, warto namoczyć je przed siekaniem i dodaniem do ciasta.
KROK 3: PIECZEMY BABECZKI
Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
DEKORACJA
KROK 1: DEKORUJEMY BABECZKI
Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto na pierogi
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)