Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z funkcją tarcia
- piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło do przygotowania polewy czekoladowej wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Sposób przygotowania:
BABECZKI CZEKOLADOWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Do jajek ubitych z cukrem dodajemy na zmianę suche składniki i mleko. Całość nieprzerwanie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do misy miksera dodajemy olej i miksujemy ok. 1 minuty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK
Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.
WSKAZÓWKA! Czekoladę można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekać, jednak należy działać szybko, aby się zbytnio nie rozpuściła.
Suszone owoce żurawiny dość drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
WSKAZÓWKA! Jeśli suszone owoce żurawiny są suche, warto namoczyć je przed siekaniem i dodaniem do ciasta.
KROK 3: PIECZEMY BABECZKI
Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
DEKORACJA
KROK 1: DEKORUJEMY BABECZKI
Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.
Zobacz podobne
przepisy
Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!
Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!
Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.
Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Figa z makiem i pampuchem
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Wegańskie bounty owocowe
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Lodowe babeczki
- Kulki mocy z miechunką
- Czekoladowe babeczki z kubka
- CIASTO MILIONERA
- Ciasteczka żurawinowe
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Lizaki bezowe
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Sos z suszonych grzybów
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Domowe lody szparagowe
- Focaccia – klasyczny przepis
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)