
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę do muffin
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.
Krok 3: Pieczemy muffiny
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
260 dni temu
Pyszności! PS. Piekłam 5 minut krócej, przez co były bardziej miękkie i wilgotne w środku.
Odpowiedz
611 dni temu
Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej? Czy można jeść babeczki na drugi dzień?
Odpowiedz
609 dni temu
Paulino, jak najbardziej możesz przygotować babeczki dzień wcześniej. Podobno na zimno są nawet lepsze niż na ciepło ;)
656 dni temu
Czy na pewno 250 t mąki? Ponieważ ciasto wyszło bardzo ubite i po upieczeniu dość twarde Robiłam tego samego dnia muffinki o smaku pizzy wg Waszego przepisu i były mięciutkie i przez to smaczne
Odpowiedz
654 dni temu
Gramatura w przepisie jest prawidłowa, natomiast babeczki faktycznie są zazwyczaj bardziej zbite niż muffinki.
1314 dni temu
Coś jest nie tak z tą temperatura i stopniami. U mnie wyszła z góry skorupa twarda jyz lepiej ominac ten krok z serem na górze. Przypraw też trzeba dać dużo więcej niż w przepisie bo bez smaku to ciasto. Na zimno są lepsze niż na ciepło, bo od jedzone od razu po upieczeniu totalnie rozczarowują.
Odpowiedz
1668 dni temu
Coś pysznego! Bardzo polecam. Proste w wykonaniu, a efekty powalające.
Odpowiedz
2609 dni temu
Polecam serdecznie <3 wyszły bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne :)
Odpowiedz
2979 dni temu
Czy zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki? Jeżeli tak to w jakiej gramaturze?
Odpowiedz
2979 dni temu
Możesz spróbować takiej zmiany - gramatura zostaje bez zmian :)