Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę do muffin
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.
Krok 2: Łączymy składniki ciasta
Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.
Krok 3: Pieczemy muffiny
Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.
Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
303 dni temu
Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej? Czy można jeść babeczki na drugi dzień?
odpowiedz
302 dni temu
Paulino, jak najbardziej możesz przygotować babeczki dzień wcześniej. Podobno na zimno są nawet lepsze niż na ciepło ;)
349 dni temu
Czy na pewno 250 t mąki? Ponieważ ciasto wyszło bardzo ubite i po upieczeniu dość twarde Robiłam tego samego dnia muffinki o smaku pizzy wg Waszego przepisu i były mięciutkie i przez to smaczne
odpowiedz
347 dni temu
Gramatura w przepisie jest prawidłowa, natomiast babeczki faktycznie są zazwyczaj bardziej zbite niż muffinki.
1007 dni temu
Coś jest nie tak z tą temperatura i stopniami. U mnie wyszła z góry skorupa twarda jyz lepiej ominac ten krok z serem na górze. Przypraw też trzeba dać dużo więcej niż w przepisie bo bez smaku to ciasto. Na zimno są lepsze niż na ciepło, bo od jedzone od razu po upieczeniu totalnie rozczarowują.
odpowiedz
1361 dni temu
Coś pysznego! Bardzo polecam. Proste w wykonaniu, a efekty powalające.
odpowiedz
2301 dni temu
Polecam serdecznie <3 wyszły bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne :)
odpowiedz
2672 dni temu
Czy zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki? Jeżeli tak to w jakiej gramaturze?
odpowiedz
2672 dni temu
Możesz spróbować takiej zmiany - gramatura zostaje bez zmian :)