Babeczki pomidorowe z mozzarellą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę do muffin

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na gorącej oliwie przez 3‑4 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Szypułki usuwamy, pomidory kroimy w kostkę i blendujemy. Tymianek myjemy, 12 krótkich kawałków odkładamy na bok. Obieramy listki z pozostałych gałązek. Mozzarellę osączamy. Odcinamy 12 cienkich plasterków, pozostałą mozzarellę kroimy w kostkę.

Krok 2: Łączymy składniki ciasta

Purée pomidorowe, przecier pomidorowy, jogurt, jajko, resztę oliwy i listki tymianku dokładnie mieszamy. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy masę pomidorowo-jajeczną i krótko mieszamy, aby ciasto się związało. Połowę ciasta przekładamy do 12 natłuszczonych zagłębień blachy na muffiny. Na każdą porcję nakładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, lekko dociskamy i przykrywamy pozostałym ciastem. Na koniec na górę każdej babeczki kładziemy jeszcze plasterek mozzarelli.

Krok 3: Pieczemy muffiny

Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 35 minut. Na 10 minut przed upływem czasu pieczenia na babeczki nakładamy po jednym z odłożonych wcześniej kawałków tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Paulina Paulina
    303 dni temu
    Czy można przygotować ciasto dzień wcześniej? Czy można jeść babeczki na drugi dzień?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    302 dni temu
    Paulino, jak najbardziej możesz przygotować babeczki dzień wcześniej. Podobno na zimno są nawet lepsze niż na ciepło ;)
  • japonia japonia
    349 dni temu
    Czy na pewno 250 t mąki? Ponieważ ciasto wyszło bardzo ubite i po upieczeniu dość twarde Robiłam tego samego dnia muffinki o smaku pizzy wg Waszego przepisu i były mięciutkie i przez to smaczne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    347 dni temu
    Gramatura w przepisie jest prawidłowa, natomiast babeczki faktycznie są zazwyczaj bardziej zbite niż muffinki.
  • Gość Gość
    1007 dni temu
    Coś jest nie tak z tą temperatura i stopniami. U mnie wyszła z góry skorupa twarda jyz lepiej ominac ten krok z serem na górze. Przypraw też trzeba dać dużo więcej niż w przepisie bo bez smaku to ciasto. Na zimno są lepsze niż na ciepło, bo od jedzone od razu po upieczeniu totalnie rozczarowują.

    odpowiedz

  • bakłażanka bakłażanka
    1361 dni temu
    Coś pysznego! Bardzo polecam. Proste w wykonaniu, a efekty powalające.

    odpowiedz

  • hioxd hioxd
    2301 dni temu
    Polecam serdecznie <3 wyszły bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2672 dni temu
    Czy zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki? Jeżeli tak to w jakiej gramaturze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2672 dni temu
    Możesz spróbować takiej zmiany - gramatura zostaje bez zmian :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!