Placuszki bananowe z czekoladą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MOKRE SKŁADNIKI

Banana rozgniatamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy oliwę i jajko i całość dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się bardzo dojrzały banan.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY I MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Czekoladę dość drobno siekamy. Przekładamy ją wraz z pozostałymi suchymi składnikami do miski i dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Mleczną czekoladę z orzechami można wymienić na inną, np. deserową.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO I SMAŻYMY PLACKI

Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Placki smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej, suchej patelni.

KROK 4: PODAJEMY PLACKI

Placki podajemy jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami, np. plastrami banana i syropem klonowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Placuszki bananowe to szybka propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek. Z łatwością spakujesz je do śniadaniówki i zabierzesz do pracy czy na wycieczkę. Ta słodkość rozpieści podniebienia wszystkich domowników, np. w leniwą niedzielę. Zaproś innych do pomocy lub zaskocz nimi bliskie osoby, gdy chcesz umilić im początek dnia!

Pyszne placuszki bananowe – śniadaniowy przysmak

Istnieje zarówno szerokie grono zwolenników, jak i przeciwników śniadań na słodko. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, z pewnością nieobce są Ci smakołyki takie jak omlety, naleśniki czy pancakes. Placuszki bananowe mogą już wkrótce dołączyć do grona Twoich ulubionych śniadań. Przygotujesz je bardzo szybko, całość zajmie Ci około 20 minut. Dodatek odżywki białkowej sprawi, że placuszki z bananem zaspokoją Twój głód na długo. Jeśli chodzi natomiast o banana - polecamy Ci wykorzystać bardzo dojrzały owoc, który da się łatwiej zgnieść i który jest słodszy od jego mniej dojrzałego wariantu. W naszym przepisie króluje akurat mąka pszenna pełnoziarnista, jednak możesz eksperymentować też z innymi typami. W każdym przypadku Twoja potrawa nabierze nieco innego posmaku, dzięki czemu nigdy nie będzie monotonna.

Czy  nasze przepis to propozycja odpowiednia dla najmłodszych? Placuszki bananowe dla dzieci to danie często wybierane przez rodziców i równie chętnie jedzone przez maluchy. Ten przepis powstał nie do końca z myślą o dzieciach, ale może okazać się ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań także wśród najmłodszej grupy smakoszy. Powinna docenić go także młodzież, przed którą stoją intelektualne i sportowe wyzwania. Dzięki porządnemu zastrzykowi energii ze śniadania lepiej stawi im czoła!

Placki bananowe to bardzo wdzięczna potrawa, jeśli chodzi o wspólne gotowanie z dziećmi. Starsze mogą mieszać ciasto czy nawet smażyć placki, młodsze mogą wymyślać i przygotowywać dodatki. Na pewno spodoba im się zabawa w dekorowanie placków na kształt zwierzątek czy twarzy z zabawnymi minami!

Zastanawiasz się, jaki będzie najlepszy przepis na placki bananowe dla najmłodszych? W tym przypadku możesz po prostu pominąć czekoladę i odżywkę białkową, a zamiast tego wzbogacić przysmak innymi dodatkami. Sięgnij po płatki owsiane, twarożek czy starte jabłko bądź inne owoce – maliny lub borówki.

Puszyste placuszki bananowe zachwycą Cię nie tylko smakiem i wyglądem ale również konsystencją. Będą sprężyste i lekkie, co sprawi, że prawdziwie rozpłyną się w ustach. Placuszki z banana to doskonały pomysł na miłe rozpoczęcie dnia!

Przepis na śniadaniowe placki bananowe od Kuchni Lidla

Przepis na placuszki bananowe nie jest skomplikowany, dlatego poradzi sobie z nim właściwie każdy. Nawet, jeśli nie lubisz spędzać wiele czasu w kuchni, możesz wyczarować w krótkim czasie smakowity przysmak.

Zanim zaczniesz przyrządzać placki bananowe, zgromadź potrzebne składniki. W naszym przypadku wybraliśmy produkty takie jak jajko, banan, oliwa, mąka, proszek do pieczenia, czekolada mleczna z orzechami, cynamon, sól i odżywka białkowa o pysznym, ciasteczkowym smaku. Istnieje oczywiście też wiele innych składników, które możesz wykorzystać, by wykonać smaczne placki bananowe. Przepis, który podajemy, możesz potraktować jako bazę do własnych eksperymentów.

Dojrzałego banana musisz zgnieść widelcem, a następnie dodać oliwę i jajko, po czym wymieszać wszystko razem. Wsyp pokrojoną czekoladę – oczywiście tę z orzechami możesz wymienić na inną, ulubioną. Dodaj składniki suche do mokrych i wymieszaj. Smaż placki z banana z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. To wszystko! Jak widzisz, nie ma tu nic skomplikowanego. Udekoruj swoje placki z bananem wedle upodobań, np. plastrami owocu i syropem klonowym. Jeśli wolisz, wykorzystaj bardziej wyrazisty w smaku syrop daktylowy i orzechy.

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub zwyczajnie próbujesz ograniczać produkty odzwierzęce, możesz przygotować inne, równie pyszne placuszki bananowe. Przepis bez jajek nie ujmuje w żaden sposób smaku ani konsystencji smakołyku. Banan sam w sobie jest dobrym zamiennikiem jajek w wielu przypadkach, gdyż dobrze wiąże inne składniki. Placki z bananami mogą być więc odpowiednią propozycją na śniadanie dla każdego, bez względu na ograniczenia żywieniowe.

Mamy nadzieję, że te porady zachęciły Cię, aby przyrządzić placki z bananami. Przepis jest łatwy, a jeśli nie posiadasz któregoś z proponowanych przez nas dodatków w swojej kuchni, z łatwością zastąpisz go innym.

Jak zrobić szybkie placuszki bananowe?

Szybkie placki bananowe przygotujesz z użyciem akcesoriów, które znajdują się w każdej kuchni. Nie wymaga to więc od Ciebie specjalnego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy tylko patelnia i widelec. Chcesz wiedzieć, jak zrobić placki bananowe, które zachwycą wszystkich? Pamiętaj o ich odpowiednim wysmażeniu – nie mogą być przypalone, lecz zbyt krótko trzymane na patelni pozostaną po prostu surowe i rozpadną się podczas przekładania. Szybkie placuszki bananowe muszą mieć złocisty kolor z obu stron. Wtedy będą odpowiednio chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku.

Jak zrobić placuszki bananowe z czekoladą, aby nie rozpuściła się za szybko? Posiekaj ją dość drobno i wymieszaj dokładnie z suchymi składnikami, aby rozłożyła się równomiernie. Wykorzystaj dowolny rodzaj czekolady – jeśli lubisz bardzo słodki smak, sięgnij po czekoladę białą, jeśli należysz jednak do grupy preferującej głębsze smaki, dobrym wyborem będzie czekolada gorzka lub deserowa. Wzbogać swoje śniadanie o dodatkowe składniki sięgając po wariant z orzechami lub bakaliami.

Wiesz już, jak zrobić placki z bananów w ekspresowym tempie. Możesz skorzystać z tej opcji zawsze, kiedy chcesz zaskoczyć domowników i osłodzić im poranek, gdy się tego nie spodziewają. Z pewnością ta słodka niespodzianka wywoła uśmiech na twarzach mniejszych i większych smakoszy. Jeśli chcesz, modyfikuj przepis na dowolne sposoby. Zrezygnuj z czekolady na rzecz owoców lub przeciwnie, wybierz maksymalną słodycz dzięki białej czekoladzie i wiórkom kokosowym. W każdym przypadku sięgaj raczej po dojrzałe banany, które nadadzą przysmakowi bogatszego smaku i dadzą się zwyczajnie łatwiej zgnieść. Pamiętaj, że gotowanie nie musi być trudne. Z naszą pomocą wyczarujesz smakowite śniadania, obiady, kolacje i przekąski bez większego wysiłku!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!