Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- 2 duże miski
- łyżkę
- mikser
- ubijaczkę
- podłużną formę o wymiarach zbliżonych do 22x11,5x6
- tarkę o małych oczkach
- wyciskacz do cytrusów
- mała miarka kuchenna (do 100 ml)
- mały rondel
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Masło wyciągnij z lodówki, żeby było ciepłe.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, skrobię, sodę oraz sól i wymieszaj.
KROK 2: UCIERAMY CIEKŁE SKŁADNIKI
Do drugiej miseczki włóż masło, a potem dodaj cukier i zacznij ucieranie mikserem ustawionym na średnie obroty. Po chwili dodaj jajko i dalej ucieraj. Gdy jajko wtłoczy się w resztę składników, dodaj kolejne. Pod koniec ucierania w misce powinna powstać puszysta, napowietrzona masa.
KROK 3: ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Cytryny sparz wrzątkiem, aby pozbyć się z nich bakterii oraz pozostałości po wosku, jakim zostaną pokryte na czas podróży. Następnie do miski z masą jajeczną zetrzyj skórkę z przygotowanych wcześniej cytryn (zostaw trochę do dekoracji). Po starciu wyciśnij z cytryn sok do kubka i odstaw na bok.
KROK 4: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Odmierz z kubka 80 ml soku z cytryny i dodaj do masy jajecznej (w kubku powinno zostać jeszcze 80 ml, które potem zostanie użyte do lukru). Do masy dodaj także jogurt i wymieszaj mikserem ustawionym na małe obroty.
KROK 5: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Ustaw mikser na średnie obroty i zacznij powoli dodawać suche składniki do masy jajecznej.
KROK 6: PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY
Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej masę.
KROK 7: PIECZEMY CIASTO
Włóż formę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
LUKIER:
KROK 1: PODGRZEWAMY ŚMIETANĘ
Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją delikatnie. Nie pozwól jej się zagotować.
KROK 2: WYCIĄGAMY CIASTO
W międzyczasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odłóż na bok do wystygnięcia.
KROK 3: DODAJEMY CUKIER PUDER
Do ciepłej śmietany dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Najlepiej robić to ubijaczką.
KROK 4: DODAJEMY CYTRYNĘ
Gdy masa lekko zgęstnieje, dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z formy, delikatnie podważając jego brzegi nożem, a następnie oblej je całe lukrem. Na wierzchu ułóż pozostałą część startej skórki z cytryny i gotowe. Serwuj solo lub z dodatkiem bitej śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe to prawdziwy rarytas, który można przygotować na wiele różnych sposobów — od mięciutkich, cytrynowych blondie, poprzez aromatyczne gotowane babki na drożdżowcach z dużej blachy kończąc. Niezależnie od wybranego przepisu, ta klasyczna kombinacja cytrusowej świeżości i słodyczy zachwyca kubki smakowe.
Zanim przejdziemy do wszystkich elementów, które pozwalają przygotować pyszne ciasto z nutą cytrusów, warto żebyś poznał nieco historię tego typu wypieków. Jak się pewnie domyślasz, historia cytrynowego ciasta wiąże się z rozwojem uprawy tego owocu, która sięga do tradycji starożytnej Azji. Cytryny wykorzystywane były w dalekowschodniej medycynie i kuchni już ponad 2000 lat temu, a za sprawą kupców przebyły drogę poprzez Bliski Wschód, aż dotarły do Morza Śródziemnego i zakorzeniły się tu na dobre.
W średniowieczu cytryny zaczęto wykorzystywać do gotowania, pieczenia, przygotowywania napojów. Przez lata doskonalono różne techniki kulinarne (w szczególności pieczenie), aż w baroku nastąpił prawdziwy bum na słodkości z dodatkiem cytryn. Pierwsze przepisy na ciasta z dodatkiem cytrynowego soku lub skórki można zauważyć już w XVIII-wiecznych źródłach. Największą sławą cieszyła się babka cytrynowa, która do dziś jest najbardziej znanym i najczęściej przygotowywanym wypiekiem z dodatkiem tych pysznych i kwaśnych owoców o żółtej skórce.
Cytrynowe ciasto można przygotować na specjalne okazje, jak i w pośpiechu. Uwierz nam — szybkie ciasto cytrynowe, które zawsze się udaje, można przyrządzić w nieco godzinę, trzeba tylko dobrze znać przepis. Jak wygląda przepis na ciasto cytrynowe, które robi się praktycznie samo? Najważniejsze w recepturze na mokre i szybkie ciasto cytrynowe są wysokiej jakości składniki, a także zachowanie odpowiednich proporcji i kolejności dodawania składników.
Żeby ciasto cytrynowe smakowało jak u babci, do przepisu należy użyć dobrych składników, które znajdziesz w Lidlu — jajek kur z wolnego wybiegu, prawdziwego masła i miałkiej mąki tortowej. W tak minimalistycznym cieście, składniki odgrywają niezwykle istotną rolę, ponieważ kreują smak i aromat. Kiepskiej jakości składniki będą wyczuwalne w cieście, nawet wtedy, kiedy przykryje się je solidną dawką lukru.
Bardzo ważne są także odpowiednie proporcje pomiędzy suchymi i mokrymi składnikami — bez odpowiedniego balansu ciasto stanie się suche lub zakalcowate. Kolejność dodawania składników także ma znaczenie, zwłaszcza w tak prostych i minimalistycznych wypiekach. Jeśli zbyt wcześnie dodamy sok z cytryny do niewyrobionej masy jajecznej, doprowadzimy do szybkiego ścięcia się białka, co wpłynie na konsystencję masy i powstawanie nieestetycznych grudek.
Jak zrobić ciasto cytrynowe? Kilka wskazówek
W jaki sposób przygotować proste ciasto cytrynowe? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, dzięki którym Twoje ciasto cytrynowe będzie wilgotne i miękkie, a sam proces wypiekania znacznie się skróci. Jeśli chcesz, aby Twój placek cytrynowy był pyszny i wilgotny, a czas jego przygotowywania nieco się skrócił, dodaj do niego ubite na sztywno białka jaj.
Jak to zrobić, żeby nie zepsuć naszego przepisu? Wystarczy, że przygotujesz sobie oddzielną, wysoką miskę i wlejesz do niej same białka, a następnie zaczniesz ubijać je na sztywną masę, dodając powoli ok. 100 g cukru. Gdy piana stanie się sztywna i błyszcząca, można zacząć przygotowywanie masy z żółtek, pozostałej ilości cukru i masła w osobnym naczyniu. Po utarciu do masy jajecznej dodaje się skórkę i sok z cytryny, jogurt oraz ubite białka i miesza. Gotową masę wylewa się do formy i piecze w tej samej temperaturze, jednakże o 10-15 minut krócej i ciasto jest gotowe!
Wilgotność ciasta można poprawić, także dodając do niego trochę wódki lub innego alkoholu (np. Limoncello). Na ciasto z cytryną z naszego przepisu należy dodać mniej więcej 40 ml alkoholu pod koniec miksowania. Dodany alkohol nie powinien wpłynąć na smak ciasta, ale widocznie poprawi poziom jego wilgotności, a ciasto samo będzie się rozpływać w ustach!
Goście już prawie pukają do drzwi, a ciasto dalej nie gotowe? Jeśli zależy Ci na tym, żeby jeszcze bardziej przyspieszyć proces przyrządzania ciasta, możesz pominąć lukier i obsypać je cukrem pudrem. Taki placek będzie równie pyszny, co ciasto cytrynowe z lukrem.
Szybkie ciasto cytrynowe na dużą blachę
Szybkie ciasto cytrynowe na dużą blachę to doskonały wybór, jeśli masz w domu zagorzałych fanów słodyczy lub zbliża się wyjątkowa okazja, która wymaga przygotowania sporej ilości słodyczy. Ciasta cytrynowe przyrządzane na dużych blaszkach charakteryzuje prostota przygotowania i ekspresowe tempo całej cukierniczej operacji.
Żeby przygotować takie pyszne, puszyste ciasto cytrynowe, warto zaopatrzyć się w wagę kuchenną, która pozwoli Ci łatwo i precyzyjnie odmierzyć odpowiednią ilość składników. Szybki, wilgotny cytrynowiec dla sporej grupy osób można przygotować z dodatkiem oleju zamiast masła — w ten sposób nie tylko skrócisz czas przygotowywania (nie będziesz czekać, aż masło zmięknie), ale także jego koszt.
Przepis na nasze sprawdzone ciasto cytrynowe możesz dowolnie modyfikować — zmniejszyć w nim ilość mąki i dodać ubite białka i stworzyć lekkie ciasto cytrynowe, idealne na lato albo wzbogacić przepis o kandyzowaną skórkę cytrynową i porcję wódki, dzięki czemu pogłębisz jego smak i aromat. Pamiętaj tylko żeby nie testować nowych przepisów, gdy goni Cię czas — eksperymenty lepiej przeprowadzać ze sporym wyprzedzeniem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
329 dni temu
Niestety, ciasto nie ujmuje smakiem, a jego struktura jest bardzo zbita.
odpowiedz