
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę o wym. 24 x 35 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy proszek budyniowy wymieszany z żółtkami. Całość energicznie mieszamy, aż ponownie się zagotuje, a budyń zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę i – cały czas miksując – stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ważne, aby oba składniki – budyń oraz masło – miały tę samą temperaturę pokojową.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Oba rodzaje mąki mieszamy z kakao w misce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier (po łyżce co minutę). Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i do masy przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki aż do połączenia składników. Masę przelewamy na przygotowaną blachę i pieczemy 25 minut.
KROK 3: SKŁADAMY CIASTO
Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część czekoladowego biszkoptu wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy na niego pozostały krem. Okrągłe biszkopty wkładamy w krem tak, aby wystawały, i układamy jeden koło drugiego. Całość wkładamy do lodówki na godzinę.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W rondelku zagotowujemy masło, wodę i cukier, mieszając od czasu do czasu. Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy, aż masa lekko przestygnie. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch misek – do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao i mieszamy.
KROK 5: OZDABIAMY CIASTO POLEWĄ
Ciasto wyjmujemy z lodówki i polewamy naprzemiennie przygotowaną polewą. Wkładamy ponownie do lodówki na 2 godziny
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!


Ciasto bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach? Brzmi zagadkowo! To puszysty, lekki biszkopt przełożony kremem cytrynowym, warstwą ciasta z makiem i brzoskwiniami. Wypróbuj koniecznie!

Komentarze (0)