Ciasto góra lodowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę o wym. 24 x 35 cm
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ

500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy proszek budyniowy wymieszany z żółtkami. Całość energicznie mieszamy, aż ponownie się zagotuje, a budyń zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy na puszystą masę i – cały czas miksując – stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Ważne, aby oba składniki – budyń oraz masło – miały tę samą temperaturę pokojową.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Oba rodzaje mąki mieszamy z kakao w misce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier (po łyżce co minutę). Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i do masy przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao. Całość mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki aż do połączenia składników. Masę przelewamy na przygotowaną blachę i pieczemy 25 minut.

KROK 3: SKŁADAMY CIASTO

Biszkopt kroimy na pół. Na jedną część czekoladowego biszkoptu wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy na niego pozostały krem. Okrągłe biszkopty wkładamy w krem tak, aby wystawały, i układamy jeden koło drugiego. Całość wkładamy do lodówki na godzinę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W rondelku zagotowujemy masło, wodę i cukier, mieszając od czasu do czasu. Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy, aż masa lekko przestygnie. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch misek – do jednej z nich dodajemy łyżkę kakao i mieszamy.

KROK 5: OZDABIAMY CIASTO POLEWĄ

Ciasto wyjmujemy z lodówki i polewamy naprzemiennie przygotowaną polewą. Wkładamy ponownie do lodówki na 2 godziny

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!