Bogactwo serów
Francja słynie z doskonałych serów. Nikt nie jest w stanie zliczyć wszystkich gatunków, które się tam produkuje. Wśród francuskich specjałów możemy wyróżnić sery świeże, twarde, półtwarde, kozie oraz pleśniowe. Teraz w Lidlu znajdziesz szeroki wybór serów pleśniowych. Koneserzy mogą spróbować krótko dojrzewającego sera Carré de l’Est czy doskonałego Carré Fromage.
Wędliny i mięsa
Szczególne miejsce na talerzach Francuzów zajmują wędliny i mięsa. Szynka bajońska jest jedną z najsłynniejszych propozycji kuchni francuskiej. Smakuje świetnie w połączeniu z bagietką i pleśniowym serem, ale również jako dodatek do mięs, np. kaczki.
Kaczka na cztery sposoby
W tym tygodniu proponujemy cztery przepisy na kaczkę po francusku! Karol Okrasa przygotowuje konfitowaną kaczkę. Cyril i Pierre faszerują piersi kaczki. Pierre skorzystał ze znamiennych francuskich produktów – sera koziego i szynki bajońskiej. Do tego sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem według pomysłu Jeana-Baptiste’a.
Komentarze (0)