KARP I ŁOSOŚ

WIGILIJNY STÓŁ PEŁEN RYB Z JEZIOR I MÓRZ

Obowiązkowymi elementami świątecznego stołu są karp oraz inne gatunki ryb. Karpia hoduje się w Polsce już od średniowiecza, ale popularność zdobył dopiero kilkadziesiąt lat temu. Wigilijna kolacja jest w zasadzie jedynym dniem w roku, kiedy ta ryba trafia na nasze talerze, a szkoda! Tradycyjnie pojawiają się również potrawy ze śledzia, dorsza i coraz bardziej popularnego łososia.

Dorota Wellman na te święta przygotowuje karpia w zaskakującym wydaniu. Smaży go w formie faworków i podaje z chrzanowym sosem na bazie żółtek. Karol Okrasa dla odmiany proponuje rybę morską – smażone, marynowane w zalewie octowej śledzie z cebulką i korzennymi przyprawami. Szef kuchni Darek Kuźniak również nie wyobraża sobie świąt bez ryb, zatem łączy delikatnego dorsza z aromatycznym fenkułem. Przystawki i danie główne mamy już gotowe! Wigilijne menu dopełni tradycyjny barszcz z grzybowymi uszkami przygotowany przez Elisabeth Dudę. Na deser proponujemy sernik autorstwa pani Krysi z Wielkopolski, piernikowy tort Pawła Małeckiego lub czekoladowo-pomarańczowe ciasto przygotowane przez Borysa Szyca.

Zajrzyj do Lidla po świeże ryby i inne produkty niezbędne do przyrządzenia tej wyjątkowej kolacji. W tym tygodniu karpia i łososia kupisz w supercenie! Tymczasem oddajemy w Twoje ręce sprawdzone przepisy Doroty, Karola i gości na świąteczne przysmaki z ryb i nie tylko. Koniecznie napisz w komentarzu, które z nich przyrządzisz dla swoich bliskich.

WIGILIA W KUCHNI LIDLA

12 WIGILIJNYCH POTRAW DOROTY, KAROLA I GOŚCI – CZĘŚĆ II

Goście Kuchni Lidla na kolacji wigilijnej


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!