Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1
Obraną marchew i koper włoski kroimy w cienkie paski. Smażymy na rozgrzanym maśle około 4 minut. Zalewamy śmietanką, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu około 3 minut, aż sos zgęstnieje.
KROK 2
Brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki. Na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy oczyszczonego, osuszonego dorsza i warzywa. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym.
KROK 3
Rybę z dodatkami zawijamy w papier do pieczenia, nadając mu kształt cukierka (papilot). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2571 dni temu
Bardzo ciekawy pomysł z zawinięciem w cukierek. Rybka wyszła przepysznie, do tego słodka śmietana zmieszana z sokiem z cytryny dały niesamowity efekt. Polecam za smak i oryginalną formę :)
odpowiedz
2840 dni temu
bardzo dobra ryba wyszła z tego przepisu, papier do pieczenia daje efekt między rybą pieczoną a duszoną co bardzo mi pasowało.
odpowiedz
2982 dni temu
Zgadzam się, warzywa zostały zbyt twarde. Poza tym danie pyszne :)
odpowiedz
3211 dni temu
brokuł i kalafior są surowe, co za tym idzie jadalne. trzeba je wcześniej podgotować
odpowiedz
3211 dni temu
Nie ma potrzeby, by wcześniej podgotowywać warzywa. Chyba że nie przepadamy za chrupiącymi :)
2840 dni temu
o kto lubi, ja często jem kalafiora na surowo i uważam że jest smaczniejszy w tej formie niż gotowany :)