
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm
- papier do pieczenia
Krok 1: ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE
Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.
Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut tak, by warzywa pozostały chrupkie.
Krok 3: DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.
Farsz odsączamy na sicie i odkładamy. Płyn odsączony z farszu wykorzystamy do przygotowania ciasta na empanadę.
Krok 4: PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN
Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 5: WYRABIAMY CIASTO
W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 6: WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.
Pierwszą połowę ciasta przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta równomiernie rozkładamy farsz, pozostawiając 1 cm marginesu z każdej strony.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy w analogiczny sposób i nakrywamy nią farsz. Boki empanady sklejamy.
Krok 7: DEKORUJEMY EMPANADĘ
Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.
Empanadę nakłuwamy z wierzchu widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Krok 8: PIECZEMY EMPANADĘ
Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Kutia
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sernik pistacjowy
- Nuggetsy z kurczaka
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1637 dni temu
Według mnie ilość tuńczyka w przepisie jest znacznie większa niż jest potrzebne na tą ilość ciasta.
Odpowiedz