Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm
- papier do pieczenia
Krok 1: ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE
Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.
Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut tak, by warzywa pozostały chrupkie.
Krok 3: DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.
Farsz odsączamy na sicie i odkładamy. Płyn odsączony z farszu wykorzystamy do przygotowania ciasta na empanadę.
Krok 4: PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN
Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 5: WYRABIAMY CIASTO
W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 6: WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.
Pierwszą połowę ciasta przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta równomiernie rozkładamy farsz, pozostawiając 1 cm marginesu z każdej strony.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy w analogiczny sposób i nakrywamy nią farsz. Boki empanady sklejamy.
Krok 7: DEKORUJEMY EMPANADĘ
Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.
Empanadę nakłuwamy z wierzchu widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Krok 8: PIECZEMY EMPANADĘ
Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!
Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!
Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Konfitura morelowo-miodowa
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Whoopies
- Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Klasyczna wuzetka
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Wegański tatar
- Babka ziemniaczana
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Wegański falafel burger z portobello
- Domowe lody szparagowe
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Ciasto z profiterolkami
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Tumbet
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Kabanosy w cieście francuskim
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Yakisoba z krewetkami
- Mrożona matcha latte
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1311 dni temu
Według mnie ilość tuńczyka w przepisie jest znacznie większa niż jest potrzebne na tą ilość ciasta.
odpowiedz