zobacz film Empanada galicyjska

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sito o drobnych oczkach
  • wałek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • pędzelek
  • materiałową ściereczkę
  • blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm
  • papier do pieczenia

Krok 1: ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE

Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.

Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU

Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.

Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut tak, by warzywa pozostały chrupkie.

Krok 3: DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ

Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.

Farsz odsączamy na sicie i odkładamy. Płyn odsączony z farszu wykorzystamy do przygotowania ciasta na empanadę.

Krok 4: PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN

Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 5: WYRABIAMY CIASTO

W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę.

Krok 6: WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.

Pierwszą połowę ciasta przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta równomiernie rozkładamy farsz, pozostawiając 1 cm marginesu z każdej strony.

Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy w analogiczny sposób i nakrywamy nią farsz. Boki empanady sklejamy.

Krok 7: DEKORUJEMY EMPANADĘ

Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.

Empanadę nakłuwamy z wierzchu widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.

Krok 8: PIECZEMY EMPANADĘ

Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Zoku Zoku
    1063 dni temu
    Według mnie ilość tuńczyka w przepisie jest znacznie większa niż jest potrzebne na tą ilość ciasta.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!