
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sito o drobnych oczkach
- wałek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- pędzelek
- materiałową ściereczkę
- blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm
- papier do pieczenia
Krok 1: ODCEDZAMY TUŃCZYKA NA SICIE
Tuńczyka przekładamy na sito ustawione na misce – odcedzamy. Tuńczyka odkładamy, a olej z zalewy przelewamy z miski na patelnię i rozgrzewamy.
Krok 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI FARSZU
Dodajemy czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, liście laurowe, wędzoną paprykę i pieprz. Chwilę przesmażamy, mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy przez ok. 3-4 minuty.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy. Smażymy ok. 5 minut tak, by warzywa pozostały chrupkie.
Krok 3: DODAJEMY TUŃCZUKA I DUSIMY FARSZ
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego na sicie tuńczyka. Ponownie mieszamy. Dodajemy pomidory i oliwki. Całość mieszamy i dusimy, aż smaki się połączą.
Farsz odsączamy na sicie i odkładamy. Płyn odsączony z farszu wykorzystamy do przygotowania ciasta na empanadę.
Krok 4: PRZYGOTWUJEMY ROZCZYN
Ciepłą (nie gorącą) wodę łączymy w misce z drożdżami. Dodajemy mąkę i cukier. Delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 5: WYRABIAMY CIASTO
W osobnej misce (lub na blacie) łączymy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i płyn uzyskany z odsączonego farszu. Mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 6: WAŁKUJEMY CIASTO NA SPÓD I WIERZCH EMPANADY
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połowy odkrawamy niewielki kawałek ciasta, który wykorzystamy do dekoracji empanady.
Pierwszą połowę ciasta przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na warstwie ciasta równomiernie rozkładamy farsz, pozostawiając 1 cm marginesu z każdej strony.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy w analogiczny sposób i nakrywamy nią farsz. Boki empanady sklejamy.
Krok 7: DEKORUJEMY EMPANADĘ
Ciasto na dekoracje cienko rozwałkowujemy i dzielimy na prostokątne paski (2 dłuższe i 4 krótsze). Paski układamy na wierzchu empanady, tworząc ozdobną kratkę.
Empanadę nakłuwamy z wierzchu widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Krok 8: PIECZEMY EMPANADĘ
Empanadę pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Gotową empanadę kroimy na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z pieczarek
- Babka serowa z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Wieniec wielkanocny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Zielona pasta jajeczna
- Sernik krakowski
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1398 dni temu
Według mnie ilość tuńczyka w przepisie jest znacznie większa niż jest potrzebne na tą ilość ciasta.
odpowiedz