zobacz film GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • śmietankę UHT mocno schłodź (minimum 12 h), a następnie ubij na puszystą masę

 

KROK 1: Przygotowujemy ciasto na Gofry

Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40° C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.

1 jajo i 1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.

Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

KROK 3: PIECZEMY GOFRY

Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).

KROK 4: PODAJEMY GOFRY

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!