Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- śmietankę UHT mocno schłodź (minimum 12 h), a następnie ubij na puszystą masę
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na Gofry
Mąkę przesiewamy przez sito. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40° C, rozpuszczamy i delikatnie studzimy masło. Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Możemy dodać alkohol. Mieszamy.
1 jajo i 1 żółtko ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY OWOCE W ŻELU
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).
KROK 4: PODAJEMY GOFRY
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!
Gofry z owocami i cukrem pudrem
Jak zrobić najlepsze gofry? Odpowiedzią jest przepis Kingi na idealne gofrowe ciasto. Znajdziecie w nim wszystkie niezbędne wskazówki, które przydadzą się zapalonym gofrożercom. Do dzieła!
GOFRY TRADYCYJNE
Klasyczne gofry podane z bitą śmietaną, owocami w żelu lub świeżymi – jeszcze lepsze niż nad morzem! Przygotuj je w domu i ciesz się smakiem cały rok!
Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczaki-Patyczaki
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Gofry na dwa sposoby
- Wielkanocna babka ponczowa
- Kujawski drożdżowy placek maślany
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Faworki drożdżowe
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Ogórki w stylu kozackim
- Różowy makaron z burakami
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Lodowe babeczki
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Chia parfait z domową granolą
- Ciasto tulipan
- Wegański awokado burger
- Sos słodko-kwaśny
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Ciasto cytrynowe
- Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)