
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- rózgę kuchenną
- gofrownicę
- metalową kratkę do studzenia wypieków
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier dokładnie mieszamy w misce. W osobnej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej i żółtka jaj. Dokładnie mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż z połączonych składników powstanie jednolite ciasto.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.
Krok 3: PIECZEMY GOFRY
Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.
WSKAZÓWKA! Im większa moc gofrownicy, tym bardziej chrupkie gofry.
Krok 4: PODAJEMY GOFRY Z OWOCAMI
Na przestudzone gofry nakładamy ulubione świeże owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny i borówki. Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną truskawkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!
Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną borówkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Jajka na miękko
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)