Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- rózgę kuchenną
- gofrownicę
- metalową kratkę do studzenia wypieków
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier dokładnie mieszamy w misce. W osobnej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej i żółtka jaj. Dokładnie mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż z połączonych składników powstanie jednolite ciasto.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.
Krok 3: PIECZEMY GOFRY
Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.
WSKAZÓWKA! Im większa moc gofrownicy, tym bardziej chrupkie gofry.
Krok 4: PODAJEMY GOFRY Z OWOCAMI
Na przestudzone gofry nakładamy ulubione świeże owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny i borówki. Owoce posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną truskawkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!
Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną borówkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!
Zobacz podobne
przepisy
Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!
Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Chlebek bananowy
- Tajskie szaszłyki z indyka
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Kopytka z bułką tartą
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Domowe croissanty
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Trufle z batatów
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Gofrowe kanapki z francuskimi serami
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Naleśniki w sosie piwnym
- Serniczki na owsianym spodzie
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Maślane ciasteczka – przepis
- Kuleczki z koziego sera
- Bigos rybny
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Ośmiorniczki z grilla
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Zupa jagodowa z pianką z białek
- Biszkopt z białek
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)