Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- rózgę kuchenną
- gofrownicę
- metalową kratkę do studzenia wypieków
- słoiczek o pojemności ok. 130 ml
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier dokładnie mieszamy w misce. W osobnej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej i żółtka jaj. Dokładnie mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż z połączonych składników powstanie jednolite ciasto.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.
Krok 3: PIECZEMY GOFRY
Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.
WSKAZÓWKA! Im większa moc gofrownicy, tym bardziej chrupkie gofry.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ BORÓWKOWĄ
Borówki przekładamy do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, sok wyciśnięty z cytryny i 150 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 5-10 minut.
W małej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml wody. Tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do gotujących się borówek i dalej gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Jeżeli frużelina wychodzi zbyt gęsta, należy dodać więcej wody i ponownie wymieszać zawartość rondelka.
Gotową frużelinę przelewamy do słoika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: PODAJEMY GOFRY Z FRUŻELINĄ BORÓWKOWĄ
Na przestudzone gofry nakładamy porcję jogurtu greckiego i wystudzonej frużeliny borówkowej. Na wierzchu układamy świeże borówki. Posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną truskawkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!
Szukasz przepisu na gofry ze świeżymi owocami? Przejdź do TEGO PRZEPISU!
Zobacz podobne
przepisy
Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.
Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Piernik staropolski
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)