Gofry z jogurtem i borówkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • rózgę kuchenną
  • gofrownicę
  • metalową kratkę do studzenia wypieków
  • słoiczek o pojemności ok. 130 ml
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka i białka umieszczamy w osobnych miseczkach.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier dokładnie mieszamy w misce. W osobnej misce łączymy mokre składniki: mleko, olej i żółtka jaj. Dokładnie mieszamy.

Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, aż z połączonych składników powstanie jednolite ciasto.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę w naczyniu robota, a następnie stopniowo dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta na gofry. Pianę z białek delikatnie rozprowadzamy w cieście za pomocą rózgi kuchennej – staramy się nie utracić puszystości piany.

Krok 3: PIECZEMY GOFRY

Zimną gofrownicę smarujemy olejem. Rozgrzewamy urządzenie. Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy ok. 3-4 minut, a następnie przekładamy na metalową kratkę, by przestygły.

WSKAZÓWKA! Im większa moc gofrownicy, tym bardziej chrupkie gofry.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ BORÓWKOWĄ

Borówki przekładamy do rondelka. Dodajemy syrop klonowy, sok wyciśnięty z cytryny i 150 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 5-10 minut. 

W małej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml wody. Tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do gotujących się borówek i dalej gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

WSKAZÓWKA! Jeżeli frużelina wychodzi zbyt gęsta, należy dodać więcej wody i ponownie wymieszać zawartość rondelka.

Gotową frużelinę przelewamy do słoika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5: PODAJEMY GOFRY Z FRUŻELINĄ BORÓWKOWĄ

Na przestudzone gofry nakładamy porcję jogurtu greckiego i wystudzonej frużeliny borówkowej. Na wierzchu układamy świeże borówki. Posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Chcesz przygotować gofry z jogurtem i frużeliną truskawkową? Sprawdź TEN PRZEPIS!

Szukasz przepisu na gofry ze świeżymi owocami? Przejdź do TEGO PRZEPISU!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!