Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- śmietankę mocno schłodź (minimum 12 h), a następnie ubij na puszystą masę
 
KROK 1: Wyrabiamy ciasto na gofry
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.
KROK 2: PIECZEMY GOFRY
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.
Krok 3: Przygotowujemy owoce w żelu
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
Żelatynę namaczamy w 15 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 10 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 4: Podajemy gofry
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Krokiety z mięsem
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Domek z piernika
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Uszka z grzybami
 - Makówki śląskie
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Burek ze szpinakiem
 - Mini burgery
 - Kutia
 - Śledzie po kaszubsku
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Makowiec japoński
 - Sałatka gyros
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Ryba po japońsku
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (6)
881 dni temu
a
Odpowiedz
904 dni temu
Mi zawsze gofry z tego przepisu wychodzą 🤔
Odpowiedz
976 dni temu
Troszkę słaby ten przepis, ciasto w ogóle nie rośnie gofry płaskie i gumowe.
Odpowiedz
945 dni temu
Myślę, że to może być przez ten proszek do prania 😅 mi też nie wyszło 🤣🤣
1013 dni temu
Proszek do prania ?
Odpowiedz
1025 dni temu
Proszek do prania ?
Odpowiedz