
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- śmietankę UHT mocno schłodź (minimum 12 h), a następnie ubij na puszystą masę
KROK 1: Wyrabiamy ciasto na gofry
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.
KROK 2: PIECZEMY GOFRY
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.
Krok 3: Przygotowujemy owoce w żelu
W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).
Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.
Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.
KROK 4: Podajemy gofry
Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.
Komentarze (5)
22 dni temu
Mi zawsze gofry z tego przepisu wychodzą 🤔
odpowiedz
94 dni temu
Troszkę słaby ten przepis, ciasto w ogóle nie rośnie gofry płaskie i gumowe.
odpowiedz
63 dni temu
Myślę, że to może być przez ten proszek do prania 😅 mi też nie wyszło 🤣🤣
131 dni temu
Proszek do prania ?
odpowiedz
143 dni temu
Proszek do prania ?
odpowiedz
zobacz wszystkie