zobacz film GOFRY TRADYCYJNE

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • śmietankę UHT mocno schłodź (minimum 12 h), a następnie ubij na puszystą masę

 

KROK 1: Wyrabiamy ciasto na gofry

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i delikatnie studzimy, aby nie było gorące. Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy. Na sam koniec możemy dodać alkohol.

KROK 2: PIECZEMY GOFRY

Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.

Krok 3: Przygotowujemy owoce w żelu

W garnku zagotowujemy owoce, gdy puszczą sok i zaczną się gotować, dodajemy cukier. Często mieszamy (od momentu wrzenia gotujemy mniej więcej minutę).

Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 20 ml wody. Do owoców dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, energicznie mieszamy (tak jakbyśmy gotowali kisiel), doprowadzamy do wrzenia.

Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy.

KROK 4: Podajemy gofry

Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    10 dni temu
    Proszek do prania ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    23 dni temu
    Proszek do prania ?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!