zobacz film GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do 180° C (termoobieg)
  • patelnię grillową
  • obieraczkę do warzyw

 

 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ TWAROGOWĄ

Do miski przekładamy serek kozi, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i posiekanym czosnkiem, mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Natkę pietruszki myjemy i siekamy. W blenderze miksujemy wszystkie składniki.

KROK 3: GRILLUJEMY PAPRYKĘ

Paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut. Upieczoną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ PAPRYKOWĄ

Do bazy twarogowej dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. Mieszamy.

KROK 5: GRILLUJEMY CUKINIĘ

Smażymy cukinię (cukinię myjemy i  kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej). Pastę i wystudzone cukinie wstawiamy do lodówki.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KANAPKĘ

Bagietkę kroimy na pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min.) do nagrzanego do 230° C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym). Dobrze umyty ogórek tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry. Bagietkę smarujemy pesto, na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!