Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • wyciskarkę ręczną do cytrusów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ

Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.

KROK 2: SMAŻYMY HOMARA

Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.

KROK 3: PODAJEMY HOMARA

Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.

Wskazówka: Danie sprawdzi się także jako danie główne razem z zapiekanką ze słodkich ziemniaków w roli sycącego dodatku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!