Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- wyciskarkę ręczną do cytrusów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: RUMIENIMY KAPUSTĘ STOŻKOWĄ
Ćwiartki główki kapusty stożkowej krótko rumienimy na patelni bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy na talerzach. Skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym koperkiem.
KROK 2: SMAŻYMY HOMARA
Homara przepoławiamy i wydobywamy mięso ze szczypców. Na rozgrzanej patelni zagotowujemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy miód, tymianek i masło. Kiedy masło się rozpuści i połączy z sokiem pomarańczowym, zmniejszamy ogień i podduszamy przepołowionego homara razem z mięsem wydobytym ze szczypców w maślano-pomarańczowym sosie.
KROK 3: PODAJEMY HOMARA
Gotowego homara układamy na kapuście stożkowej i polewamy pozostałym sosem.
Wskazówka: Danie sprawdzi się także jako danie główne razem z zapiekanką ze słodkich ziemniaków w roli sycącego dodatku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Sernik pistacjowy
- Domek z piernika
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1414 dni temu
Pycha, polecam Madzia
Odpowiedz