Indyk w sosie czekoladowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Smażymy mięso indyka

Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

KROK 2: Doprawiamy mięso

Indyka doprawiamy startą skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-7 minut.

 

 

KROK 3: Przygotowujemy bazę sosu

Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju. Przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek oraz przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy dwie małe ostre papryczki drobno posiekane, ziele angielskie i curry.

Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym winem wytrawnym.

KROK 4: Dodajemy czekoladę do sosu

Gdy wino zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekaną świeżą miętę.

 

 

KROK 5: Serwujemy danie

Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    594 dni temu
    Co można podać jako przekąskę do tego dania, tak aby nie było samego mięsa a komponowało się smakiem? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    140 dni temu
    Pieczywo czosnkowe :)
  • Lewy Lewy
    618 dni temu
    robię ten przepis na indyka z czekolada już któryś raz dla tych którzy nie oglądają Karola Okrasy nie zdradzam pochodzenia przepisu są w pozytywnym szoku, a potem polecam im kuchnie Lidla.... najlepszy przepis

    odpowiedz

  • Indyk Indyk
    625 dni temu
    Może być kurczakowa pierś? W naszym Lidlu o indyka ciężko. W tym tygodniu niby był tydzień z indykiem, a byłem 3 razy (3 różne dni) i indyka nie było w ogóle, ani piersi, ani sznycli, ani polędwicy, ani nawet mięsa mielonego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    623 dni temu
    Pierś kurczaka również się tutaj sprawdzi :)
  • Gość Gość
    625 dni temu
    Prosimy o więcej video!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram