
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Smażymy mięso indyka
Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
KROK 2: Doprawiamy mięso
Indyka doprawiamy startą skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-7 minut.
KROK 3: Przygotowujemy bazę sosu
Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju. Przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek oraz przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy dwie małe ostre papryczki drobno posiekane, ziele angielskie i curry.
Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym winem wytrawnym.
KROK 4: Dodajemy czekoladę do sosu
Gdy wino zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekaną świeżą miętę.
KROK 5: Serwujemy danie
Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!

Zobacz przepisy
na lato
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Szaszłyki z piekarnika
- Fit makaron à la carbonara
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Kotleciki szu szu
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2301 dni temu
A czym można zastąpić pieprz z zalewy?
odpowiedz
2301 dni temu
Możesz dodać do smaku czarny pieprz utłuczony w moździerzu.
3344 dni temu
Co można podać jako przekąskę do tego dania, tak aby nie było samego mięsa a komponowało się smakiem? :)
odpowiedz
2891 dni temu
Pieczywo czosnkowe :)
3369 dni temu
robię ten przepis na indyka z czekolada już któryś raz dla tych którzy nie oglądają Karola Okrasy nie zdradzam pochodzenia przepisu są w pozytywnym szoku, a potem polecam im kuchnie Lidla.... najlepszy przepis
odpowiedz
3375 dni temu
Może być kurczakowa pierś? W naszym Lidlu o indyka ciężko. W tym tygodniu niby był tydzień z indykiem, a byłem 3 razy (3 różne dni) i indyka nie było w ogóle, ani piersi, ani sznycli, ani polędwicy, ani nawet mięsa mielonego.
odpowiedz
3374 dni temu
Pierś kurczaka również się tutaj sprawdzi :)
3376 dni temu
Prosimy o więcej video!
odpowiedz