Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Smażymy mięso indyka
Pierś indyka kroimy w dużą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy indyka na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
KROK 2: Doprawiamy mięso
Indyka doprawiamy startą skórką z limonki oraz listkami świeżej mięty, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-7 minut.
KROK 3: Przygotowujemy bazę sosu
Na patelnię, na której smażyliśmy indyka, dolewamy odrobinę oleju. Przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany czosnek oraz przesiekany zielony pieprz z zalewy. Dodajemy dwie małe ostre papryczki drobno posiekane, ziele angielskie i curry.
Chwilę smażymy i zalewamy czerwonym winem wytrawnym.
KROK 4: Dodajemy czekoladę do sosu
Gdy wino zredukuje swoją objętość o połowę, dodajemy masło i je rozpuszczamy. Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Pod koniec gotowania dorzucamy posiekaną świeżą miętę.
KROK 5: Serwujemy danie
Wyjętego z pieca indyka polewamy sosem, dekorujemy plasterkami ostrych papryczek i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.
Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!
Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
Sprawdź oryginalny sposób na pyszny obiad z indykiem w roli głównej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2121 dni temu
A czym można zastąpić pieprz z zalewy?
odpowiedz
2121 dni temu
Możesz dodać do smaku czarny pieprz utłuczony w moździerzu.
3164 dni temu
Co można podać jako przekąskę do tego dania, tak aby nie było samego mięsa a komponowało się smakiem? :)
odpowiedz
2711 dni temu
Pieczywo czosnkowe :)
3189 dni temu
robię ten przepis na indyka z czekolada już któryś raz dla tych którzy nie oglądają Karola Okrasy nie zdradzam pochodzenia przepisu są w pozytywnym szoku, a potem polecam im kuchnie Lidla.... najlepszy przepis
odpowiedz
3195 dni temu
Może być kurczakowa pierś? W naszym Lidlu o indyka ciężko. W tym tygodniu niby był tydzień z indykiem, a byłem 3 razy (3 różne dni) i indyka nie było w ogóle, ani piersi, ani sznycli, ani polędwicy, ani nawet mięsa mielonego.
odpowiedz
3194 dni temu
Pierś kurczaka również się tutaj sprawdzi :)
3196 dni temu
Prosimy o więcej video!
odpowiedz