Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Całe morze korzyści! Dlaczego warto jeść ryby?

O tym, że warto jeść ryby, każdy słyszał zapewne choć raz. Mimo to na co dzień jemy więcej mięsa pochodzącego od innych zwierząt niż ryby. Tymczasem ryby stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety, są także cennym źródłem kwasów omega-3. W rybach znajdziemy bogactwo witamin wspomagających codzienne funkcjonowanie naszego organizmu. Są one także doskonałym źródłem składników mineralnych.

Jeżeli do tej pory ryby nie znalazły się w Twojej diecie lub pojawiały się w niej okazjonalnie, warto rozważyć zwiększenie ich spożycia. Najlepiej sięgać po rybę 2 – 3 razy w tygodniu. Może się to wydawać dużo, jednak jest to bardziej kwestia podejścia i przyzwyczajenia. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że niektórzy codziennie jedzą mięso inne niż rybie i nie postrzegają tej ilości jako przesadnie dużej, to urozmaicenie diety również jest jedynie kwestią wyrobienia nawyku. W dodatku już sam fakt jej urozmaicenia sprawia, że jest to jak najbardziej zdrowy nawyk.

Na stronie Kuchni Lidla znajdziesz również artykuł na temat podstawowych zasad zdrowego żywienia [hiperłącze: https://kuchnialidla.pl/piramida-zdrowego-zywienia.] Zajrzyj tam koniecznie, aby dowiedzieć się więcej, w jaki sposób za pomocą diety wspomagać swoją witalność!

Świeżość na pierwszy rzut oka: jak rozpoznasz dobrą rybę?

Skoro wiemy już zatem, że warto wzbogacić swoją codzienną dietę o ryby i jeść je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, warto się zastanowić, jak właściwie rozpoznać dobrą rybę. Sprawa ta wcale nie jest taka oczywista. Nie wystarczy zbadać rybę na oko. Za jej świeżość odpowiada znacznie więcej czynników.

Spójrzmy rybie w oczy

Jeśli już o oczach mowa – jest to jedno z miejsc, w którym powinniśmy szukać odpowiedzi na pytanie o świeżość ryby.

Świeża ryba ma wypukłe i błyszczące oczy. Zapadnięte, matowe lub zamglone oczy powinny być znakiem, że taka ryba musi trzymać się z daleka od naszego stołu.

Kolor ma znaczenie

W zależności od gatunku ryby kolor skrzeli będzie mniej lub bardziej intensywny. O tym jednak, że ryba jest świeża, świadczy kolor od różowego po purpurowy. Z rybą, której skrzela są szare lub mają biały nalot, nie powinniśmy wracać do domu!

Od skóry po mięso

Zdarza się, że badając świeżość ryby, zwracamy uwagę jedynie na skórę. Ta oczywiście również zawiera informacje na temat świeżości ryby. Powinna być gładka i błyszcząca. Bez plam oraz dużej ilości śluzu. Łuski powinny do niej równo przylegać.

Skóra to jednak nie wszystko. Znajdujące się pod nią mięso również zdradzi nam bardzo wiele. Koniecznie musi być sprężyste. Prosty test można wykonać, lekko je naciskając. Świeże mięso po naciśnięciu wróci do swojego pierwotnego kształtu i nie będzie się odbarwiać.

 

Niebieskie logo z rybą – czym jest certyfikat MSC?

Poza oceną świeżości ryby warto zadbać o to, aby źródło jej pochodzenia było sprawdzone. Wybierając te stosujące odpowiedzialną politykę połowu ryb, nie tylko masz gwarancję wysokiej jakości, ale też przyczyniasz się do ochrony dzikiej natury oceanów.

Wybierając rybę, warto więc zwrócić uwagę, czy posiada ona certyfikat MSC (Marine Stewardship Council). To niebieskie logo z rybą jest gwarantem tego, że dana ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Świadczy to także o tym, że jest to łowisko legalne.

Sięgając po ryby z certyfikatem MSC, wspierasz także pracę tych rybaków, którzy chcą wykonywać swoją pracę w sposób jak najbardziej etyczny. To oznacza, że ważne jest dla nich zminimalizowanie wpływu połowów na ekosystem.

To wreszcie informacja dla samych sprzedawców. Twoje wybory mają wpływ na to, jak zachowuje się rynek. To Ty dajesz sygnał, na czym Ci zależy. Decydując się na ryby certyfikowane, zwracasz uwagę na to, że kwestie odpowiedzialnego połowu ryb są dla Ciebie ważne. Tym samym zachęcasz sprzedawców do zaopatrywania swych sklepów w takie właśnie, certyfikowane ryby.

Niezależna organizacja z ważną misją

Warto oczywiście powiedzieć sprawdzam i zapytać o to, czym jest Marine Stewardship Council (www.msc.org/pl). Bardzo ważna jest tu informacja o tym, że jest to organizacja pozarządowa, działająca na polu międzynarodowym, a celem jej powołania była potrzeba i chęć zachowania dzikiej natury oceanów.

MSC za swoją misję przyjmuje walkę z problemem nieodpowiedzialnego rybołówstwa, mającego destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. Skupia i docenia wysiłki tych, którym zależy na ochronie zasobów mórz i oceanów.

Białe ryby na talerz, czyli garść kulinarnych inspiracji

Powyższa garść informacji na temat ryb z pewnością będzie przydatna, gdy zechcesz sięgnąć po rybę. Pozostaje jednak jeszcze jedna, bardzo ważna kwestia. Co i z jakiej ryby można przygotować? Oto kilka inspiracji prosto z Kuchni Lidla!

Idealne na obiad:

  1. Zapiekanka ziemniaczana z dorszem 
  2. Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
  3. Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią 

W sam raz na kolację:

  1. Lasagne ze szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi i mintajem 
  2. Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem 
  3. Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki 

W wersji fit:

  1. Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw 
  2. Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem 
  3. Omlet białkowy z łososiem

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!