
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- trzepaczkę do jajek
- drewnianą łyżkę
- blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- foremkę do wykrawania ciasta o średnicy ok. 8 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka ubijamy z mlekiem i solą za pomocą trzepaczki w dużej misce.
KROK 2: PODSMAŻAMY BOCZEK I SZPINAK
Boczek podsmażamy na patelni przez ok. 3 minuty. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu zwiędnięcia szpinaku.
Zawartość patelni przekładamy do miski z masą jajeczną i dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY OMLET
Formę do ciasta smarujemy oliwą. Masę jajeczną przelewamy do formy. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu stężenia całości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.
KROK 4: SKŁADAMY KANAPKI
Za pomocą foremki do wykrawania ciasta wycinamy kółka. Rozcinamy bułki i smarujemy masłem. Na spodniej połówce bułki układamy upieczony omlet. Dodajemy ser lub inne wybrane dodatki i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.
Komentarze (2)
65 dni temu
wyszło pysznie
odpowiedz
570 dni temu
Jak za jajecznicą nie przepadam, tak ten przepis przypadł mi do gustu ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie